fbpx

Een Thuisbatterij iets voor jou?

Ontdek binnen 1 minuut of een Thuisbatterij interessant kan zijn voor jou met onze gratis check!

Gratis & Vrijblijvend

  • Home
  • /
  • Hoge kosten grootste obstakel bij aanschaf thuisbatterij
Jerry van Es
Gepubliceerd op: mei 20, 2024

20 mei 2024, Purmerend - Het merendeel van de zonnepanelenbezitters wil graag een thuisbatterij. Door de aanstaande afschaffing van de salderingsregeling wordt het rendement van zulke batterijen aantrekkelijker, maar de torenhoge prijzen blijven een grote hindernis.

Grote interesse in thuisbatterijen

Uit onderzoek van energiebedrijf Zonneplan onder bijna 9000 klanten blijkt dat twee op de drie zonnepanelenbezitters in de toekomst een thuisbatterij willen aanschaffen. Bijna de helft van hen geeft aan dat de hoge kosten van een thuisaccu momenteel de belangrijkste reden zijn om dit nog niet te doen. Daarnaast noemt een kwart de onzekerheid over de terugverdientijd als reden om te wachten.

Afschaffing salderingsregeling

Zonneplan verwacht dat de plannen van het aanstaande kabinet om de salderingsregeling af te schaffen de vraag naar thuisbatterijen flink zal verhogen. "Als consumenten niet meer mogen salderen, wordt het interessant om zelfopgewekte stroom later te gebruiken", aldus Zonneplan. Dankzij de salderingsregeling fungeert het elektriciteitsnet nu nog als "een grote batterij".

Beperkte opslagcapaciteit

Naast de hoge prijzen is er ook het probleem dat thuisbatterijen slechts voor enkele dagen energie kunnen opslaan. Voor een gemiddeld huishouden in een tussenwoning, dat jaarlijks ongeveer 3000 kilowattuur (kWh) verbruikt, is een thuisbatterij van 20 kWh voldoende voor slechts enkele dagen. Deze batterijen kosten tussen de €3500 en €11.000, afhankelijk van de kwaliteit, en moeten na tien tot vijftien jaar vervangen worden.

Kostenbesparing met een thuisbatterij

Een geheel elektrisch huishouden, met een elektrische auto, verbruikt jaarlijks zo'n 10.000 kWh. Dit komt neer op ongeveer 27 kWh per dag, wat tientallen zonnepanelen op het dak vereist. Om tijdens zonloze periodes enkele dagen vooruit te kunnen, is een thuisaccu van 50 kWh nodig, die ongeveer €20.000 kost.

Toch kan een thuisbatterij volgens Zonneplan besparen. "Wanneer het salderen ophoudt, krijg je voor de stroom die je teruglevert alleen nog een kale terugleververgoeding. Dat maakt het aantrekkelijker om zelfopgewekte, gratis zonnestroom op te slaan en later te gebruiken. Met een thuisbatterij kan de zelfconsumptie toenemen van 30 naar ongeveer 65%."

Energieopslag kan best ingewikkeld zijn...

Overweeg jij een thuisbatterij voor jouw woning, maar weet je niet zo goed wel merk en type aansluit bij jouw energiebehoeften of zonnepanelen installatie? 

Wij helpen je graag. Klik op de oranje knop en aan de hand van de ingevulde vragen ontvang je binnen 24 uur vrijblijvend en GRATIS advies voor jouw ideale accu set-up!

 Bronnen 


VAN ERVEN DORENS, P. V. E. (z.d.). Twee derde zonneklanten wil thuisaccu, maar hoge prijs blijft struikelblok. Telegraaf.nl.
https://www.telegraaf.nl/financieel/104208402/twee-derde-zonneklanten-wil-thuisaccu-maar-hoge-prijs-blijft-struikelblok

Insert Content Template or Symbol
Over de auteur Jerry van Es

Al jarenlang ben ik gepassioneerd over duurzame energie en geloof ik in de kracht van thuisbatterijen en andere groene oplossingen. Mijn achtergrond als ondernemer heeft mij doen besluiten om Nederland verder te helpen om minder afhankelijk te worden van het elektriciteitsnet. Mijn motto? "Energie van Vandaag - Comfort voor Morgen"

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Wat anderen over ons zeggen:

Fleur uit Haarlem

J. Gommers uit Assen

Thom IJben uit Hoorn

Mevr. Lievers uit Best

>