fbpx

Een Thuisbatterij iets voor jou?

Ontdek binnen 1 minuut of een Thuisbatterij interessant kan zijn voor jou met onze gratis check!

Gratis & Vrijblijvend

  • Home
  • /
  • Programmeur Koen bouwde zijn eigen thuisbatterij; “Laat mensen zelf kiezen”
Jerry van Es
Gepubliceerd op: mei 31, 2024

Koen Bergmans is programmeur in het hoger onderwijs en heeft een brede technische achtergrond in elektrotechniek en elektronica. Hij heeft een zelfgebouwde thuisbatterij, waarmee hij optimaal gebruik maakt van zonne-energie. In dit interview vertelt hij ons over zijn set-up, de motivatie achter zijn keuze voor een thuisbatterij, en zijn visie op de toekomst van energieopslag in Nederland.

Over Koen

Ik ben tegenwoordig programmeur in het hoger onderwijs, maar technisch geschoold in elektrotechniek en elektronica. Door mijn brede interesse in techniek en gadgets ben ik me gaan verdiepen in een thuisbatterij en nul-op-de-meter. Ik vind het ook leuk omdat ik zelf met programmeren het gedrag kan aanpassen.

Koen bergmans

Sinds wanneer heb je een thuisbatterij, en wat was voor jou de hoofdreden om er een aan te schaffen?

Ik heb de thuisbatterij nu zes maanden draaien. Mijn motivatie was dat de salderingsregeling eindig zal zijn en dat het nodig is om de eigen opgewekte stroom zo veel mogelijk direct zelf te gebruiken of op te slaan voor later gebruik.

Koen

"Voorheen betaalde ik elke maand €50 voor mijn stroom, nu krijg ik geld, want de meeste maanden van het jaar lever ik veel meer terug dan ik opwek of nodig heb."

Kun je wat vertellen over je huidige set-up?

Ik heb zelf een thuisbatterij gebouwd van 10 kWh, bestaande uit 16 LiFePo-cellen (48V). Die batterijen worden rechtstreeks geladen door 6x 400W zonnepanelen op het oosten. Ik heb ook nog 1600W zonnepanelen op het westen, die zijn AC-gekoppeld.

Het geheel wordt geregeld door een Victron MultiPlus2 hybride omvormer. Die omvormer kan DC omzetten naar AC en andersom. Hij kan dus ‘stroom maken’ vanuit de batterij en de batterij ook laden vanuit het net en de AC-zonnepanelen. De installatie houdt de meter de hele dag op nul. Er wordt dus niet ingekocht als ik dat niet wil en zolang de batterij nog lading heeft.

installatie zelfbouw 1

Daarbij heb ik de installatie zo aangesloten op de meterkast dat bij stroomuitval de ‘gewone’ groepen in mijn huis blijven werken. Met die 10 kWh kan ik dan nog ruim een dag vooruit zonder het net.

Koen's zelf gebouwde installatie

Wat zijn je bevindingen tot nu toe en ben je daar tevreden over?

Wat mij betreft is dit een mooie oplossing om met je eigen stroomvoorziening om te gaan. Ik kan mijn eigen opgewekte stroom gebruiken wanneer ik wil, ik kan zo voordelig mogelijk laden als er te weinig wordt opgewekt, en ik kan terugleveren als ik stroom over heb voor het hoogste tarief.

Dit hangt natuurlijk wel samen met een dynamisch contract. Voorheen betaalde ik elke maand €50 voor mijn stroom, nu krijg ik geld, want de meeste maanden van het jaar lever ik veel meer terug dan ik opwek of nodig heb.

Wat vind je ervan dat het huidige kabinet van plan is om de salderingsregeling op zonnepanelen per 2027 af te schaffen?

Terecht, we moeten meer zelfvoorzienend worden. Die subsidie moet tijdelijk zijn en terechtkomen op de juiste plaats. Nu zijn er mensen die veel te veel zonnepanelen hebben gelegd als verdienmodel, die profiteren van een regeling die daar niet voor bedoeld was.

Koen

"Denk niet te veel aan geld verdienen of terugverdientijd, denk ook aan je footprint op deze aarde en neem zelf initiatief!"

Hoe kijk jij naar de toekomst van energieopslag in Nederland?

Ik denk dat we zelf verantwoordelijk gemaakt moeten worden om het in huis op te lossen. Ik zie geen toekomst in een buurtbatterij of bij de netbeheerder. Dan wordt het te duur, te ver van de thuissituatie en niet iedereen zal meedoen. Laat mensen zelf kiezen en hun eigen uitdaging oplossen.

Welke tips zou je andere mensen geven die overwegen een thuisbatterij aan te schaffen? Zijn er specifieke overwegingen of aspecten waar ze rekening mee moeten houden?

Als je kunt, zelf bouwen. Maar dan moet je er wel een hobby in vinden, want het vraagt behoorlijk wat kennis en tijd. Breng in ieder geval je stroomgebruik goed in beeld. Die getallen heb je nodig om te weten hoe je het met een thuisbatterij aan moet pakken. En zonnepanelen leggen is nog steeds de moeite waard.

Denk niet te veel aan geld verdienen of terugverdientijd, denk ook aan je footprint op deze aarde en neem zelf initiatief!

Meer van dit soort interviews?

Sluit je aan bij de leukste energieopslag community van Nederland!

Insert Content Template or Symbol
Over de auteur Jerry van Es

Al jarenlang ben ik gepassioneerd over duurzame energie en geloof ik in de kracht van thuisbatterijen en andere groene oplossingen. Mijn achtergrond als ondernemer heeft mij doen besluiten om Nederland verder te helpen om minder afhankelijk te worden van het elektriciteitsnet. Mijn motto? "Energie van Vandaag - Comfort voor Morgen"

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Wat anderen over ons zeggen:

Fleur uit Haarlem

J. Gommers uit Assen

Thom IJben uit Hoorn

Mevr. Lievers uit Best

>