fbpx

Een Thuisbatterij iets voor jou?

Ontdek binnen 1 minuut of een Thuisbatterij interessant kan zijn voor jou met onze gratis check!

Gratis & Vrijblijvend

  • Home
  • /
  • Thuisbatterij kopen: waar moet je op letten?

Thuisbatterij kopen: waar moet je op letten?

Jerry van Es

Wil je een thuisbatterij kopen? Dan zijn er een aantal belangrijke zaken waar je op moet letten. In dit artikel zullen we deze punten voor je op een rijtje zetten, zodat je zeker weet dat je de beste thuisbatterij voor jouw specifieke situatie kiest!

Samenvatting

ThuisbatterijNederland.nl logo

Geen zin om alles te lezen? Hier vind je de belangrijkste informatie kort samengevat.

  • Het belangrijkste kenmerk bij de aanschaf van een thuisbatterij is de hoeveelheid kWh die deze kan opslaan
  • Er zijn drie verschillende soorten thuisaccu's
  • De hoeveelheid energie die de batterij kan ontladen wordt het vermogen genoemd

💰🤑 ThuisbatterijNederland is een onafhankelijk collectief van installateurs door het hele land. Ontdek in één minuut wat een thuisbatterij in jouw situatie kost èn oplevert! 💰🤑

>> Doe de vrijblijvende check

Thuisbatterij kopen?

Bij het kopen van een thuisbatterij moet je de volgende factoren meenemen in je beslissing. We zullen deze één voor één behandelen.

Opslagvermogen

Een van de eerste beslissingen die je moet nemen bij het kopen van een thuisbatterij is de keuze voor het opslagvermogen. Thuisbatterijen zijn verkrijgbaar in verschillende capaciteiten, variërend van 2 kWh tot 5 kWh of zelfs 20 kWh. Maar hoe bepaal je welk opslagvermogen het beste is voor jouw situatie?


Het algemene advies is om een batterij te kiezen met een capaciteit van 1,5 kWh per kilowattpiek (kWp) aan zonnepanelen. Dus, stel dat je een zonnepaneleninstallatie van 4 kWp hebt, dan wordt een thuisbatterij met een capaciteit van 6 kWh (1,5 kWh x 4 kWp) aangeraden. Dit zou dan voldoende opslag moeten zijn om de overdag opgewekte zonne-energie op te slaan voor een later moment.


In onderstaande tabel zetten we de aanbevolen accu capaciteit op basis van je zonnepanelen voor je op een rijtje.

Zonnepanelen (kWp)

Aanbevolen batterijcapaciteit (kWh)

2 kWp

3 kWh

4 kWp

6 kWh

6 kWp

9 kWh

8 kWp

12 kWh

10 kWp

15 kWh

Wil je er zeker van zijn dat je de juiste capaciteit voor jouw thuisbatterij kiest? Dan raden we je aan om deskundig advies in te winnen, dit kun je gemakkelijk doen via ons formulier

Specialisten zullen jouw energieverbruik dan goed analyseren en bepalen wat de beste capaciteit is voor jouw situatie. Als je bijvoorbeeld overdag veel stroom verbruikt, kan het nodig zijn om een grotere batterij aan te schaffen.

Met het advies van een specialist ben je zeker van de juiste keuze.

Levensduur (laadcycli)

Een thuisbatterij kopen doe je voor de lange termijn. Daarom is de levensduur ook van belang. Hoe lang een thuisbatterij meegaat, hangt vooral af van hoe vaak je hem kunt opladen en ontladen. Één volledige cyclus van laden en ontladen noem je een laadcyclus.


De meeste thuisbatterijen beschikken over zo'n 3.000 tot 8.000 laadcycli, daarna gaat de kwaliteit langzaam achteruit. Wil je langdurig gebruik maken van jouw thuisbatterij? Kies dan voor een model met een hoog aantal laadcycli. Dit verzekert je van een langere levensduur!


Hoewel de levensduur na het aantal behaalde laadcycli nog niet per sé voorbij is, gaat de performance dus wel achteruit. Daarom beschouwen we het aantal keer dat de thuisaccu (zonne-)energie kan opladen en ontladen als de levensduur, ondanks dat de accu daarna niet direct kapot is. Duitse thuisbatterijen staan bekend om een lange levensduur.

thuisbatterij kWh

Type accu

Bij het kopen van een thuisbatterij is het belangrijk om het juiste type zonnepanelen accu te kiezen. Er zijn verschillende soorten thuisaccu's beschikbaar, elk met hun eigen voor- en nadelen. Onderstaand zetten we ze voor je op een rijtje!

  • Lithiumbatterij

Lithium batterijen zijn de meest voorkomende thuisbatterijen. Er zijn twee varianten; Lithium-ion en lithium ijzerfosfaat (ook wel LiFePO4 thuisbatterijen genoemd). Deze batterijen beschikken over een hoge energiedichtheid, wat betekent dat ze veel opgewekte energie kunnen opslaan in een kleiner volume. Het formaat van deze soort thuisbatterij is daarmee compacter en minder zwaar dan de andere modellen.

Daarnaast hebben ze een relatief lange levensduur en vergen ze weinig onderhoud. Wel bevatten ze schaarse grondstoffen, zijn duurder dan andere opties en minder brandveilig. Lithium-ionbatterijen zijn handig voor mensen die veel energie moeten opslaan, bijvoorbeeld voor een elektrische auto.

  • Loodzuurbatterij

Loodzuurbatterijen zijn de goedkoopste optie op de markt. Deze batterijen zijn erg betrouwbaar en goed te recyclen. Wel hebben deze batterijen een lagere energiedichtheid en zijn ze groter van formaat in vergelijking met lithium-ionbatterijen. Ook de levensduur is iets korter. Loodzuurbatterijen zijn een geschikte keuze voor situaties waarin een kleiner budget beschikbaar is.

  • Zoutwaterbatterij

Zoutwateraccu's zijn de meest milieuvriendelijke optie onder de thuisbatterijen. Deze batterijen maken gebruik van milieuvriendelijke materialen, kunnen volledig ontladen worden en hebben de langste levensduur van alle batterijen (20 jaar). Houd er echter rekening mee dat ze een groter formaat hebben en een minder stroomopwekking per uur bieden. Zoutwaterbatterijen worden vaak gebruikt voor off-grid systemen.

Afmetingen en gewicht

Thuisbatterijen kunnen verschillen in afmetingen en gewicht. Hoe groot en zwaar een thuisbatterij is, hangt af van het type en de capaciteit van de batterij. Over het algemeen geldt dat batterijen met een hoger vermogen groter en zwaarder zijn. Ook zijn loodzuur- en zoutwaterbatterijen zijn vanwege hun lagere energiedichtheid groter en zwaarder dan lithium-ion batterijen.


Zorg ervoor dat je voldoende ruimte hebt voor de thuisbatterij die je wilt aanschaffen en dat de locatie geschikt is voor de installatie.

Rendement

Het rendement van een thuisbatterij is een belangrijke factor om rekening mee te houden. Het rendement geeft aan hoe efficiënt de batterij energie kan opslaan en afgeven. Een hoger rendement betekent dat er minder energie verloren gaat tijdens het laad- en ontlaadproces.


Over het algemeen hebben lithium-ion batterijen het hoogste rendement, meestal rond de 95%. De andere soorten batterijen halen vaak niet meer dan 70% rendement. Wanneer je zo min mogelijk energie wil verspillen is het aan te raden een batterij te kopen met een hoog rendement.

Energieopslag kan best ingewikkeld zijn...

Overweeg jij een thuisbatterij voor jouw woning, maar weet je niet zo goed wel merk en type aansluit bij jouw energiebehoeften of zonnepanelen installatie? 

Wij helpen je graag. Klik op de oranje knop en ontdek binnen 1 minuut of een thuisbatterij voor jou interessant is. 

Dit is volledig vrijblijvend en GRATIS advies voor jouw ideale accu set-up!

IP waarde

Het kan voorkomen dat je binnen geen geschikte ruimte hebt om een thuisbatterij te plaatsen, je kan een thuisbatterij eventueel ook buiten plaatsen. Als je van plan bent je thuisbatterij buiten te plaatsen, is de IP-waarde een belangrijke factor om op te letten.


De IP-waarde geeft aan in hoeverre de behuizing van de batterij vuil- en waterafstotend is. Hoe hoger de IP-waarde, hoe beter de thuisbatterij bestand is tegen vocht en vuil.

Geluid

Een thuisbatterij maakt zelf meestal geen geluid. Het geluid dat je mogelijk hoort, komt meestal van de geïntegreerde omvormer die de batterij laadt en ontlaadt. Als de omvormer zich in huis bevindt, kan het geluid als hinderlijk ervaren worden.


Het geluidsniveau kan echter beperkt worden wanneer de installatie wordt uitgevoerd door een professionele installateur. Vaak plaatsen zij de omvormer en de batterij zo dat ze zich buiten gehoorafstand van de leefruimtes bevinden.

thuisbatterij

Houdt rekening met de kosten

De prijs van een thuisbatterij kan variëren afhankelijk van verschillende factoren. Gemiddeld liggen de kosten tussen €3.500 en €10.000, maar de definitieve prijs is sterk afhankelijk van het merk thuisbatterij, de capaciteit, het type en eventuele bijkomende installatiekosten.

Het is belangrijk om je goed te informeren over de kosten van een thuisbatterij en rekening te houden met je budget. Hoewel de investering in een thuisbatterij hoog kan lijken, moet je bedenken dat het op de lange termijn kan leiden tot flinke besparingen op je energierekening, vooral als je zonnepanelen hebt.

Zorg ervoor dat je een batterij kiest die niet alleen voldoet aan je energiebehoeften, maar ook aan je financiële mogelijkheden!

Thuisaccu kopen - Conclusie

Bij het kopen van een thuisbatterij moet je op vele factoren letten. Het juiste opslagvermogen, levensduur, type batterij, afmetingen, rendement, IP-waarde, geluid en kosten zijn allemaal belangrijke overwegingen bij het kopen van de juiste thuisbatterij.

ThuisbatterijNederland helpt je graag!

Als je hulp nodig hebt bij het vergelijken van batterijen en prijzen, kun je gebruikmaken van onze gratis service. Via ons kun je vrijblijvend tot 4 offertes aanvragen en vergelijken. Zo weet je zeker dat je de thuisbatterij vindt die bij jouw behoeften en budget past en kun je om advies vragen!

 Bronnen 


Zonnepanelen, Y. V.-. E. (2022, 11 juli). Thuisbatterij zonnepanelen. https://www.consumentenbond.nl/zonnepanelen/accu-zonnepanelen

Solvari, & Solvari. (2023, 9 november). Thuisaccu voor zonnepanelen. Zonnepanelen.net. https://www.zonnepanelen.net/thuisaccu/

Veelgestelde vragen

Kan ik een thuisbatterij of thuisaccu kopen en zelf installeren?

Je kunt zelf een thuisbatterij kopen en installeren mits je er veel verstand van hebt (elektrotechniek). Het wordt echter niet aangeraden en bij veel merken vervalt de garantie op het moment dat je de batterij laat installeren door een niet erkende installateur.

Hoeveel opslag thuisbatterij heb ik nodig?

Voor de juiste opslag van een thuisbatterij wordt over het algemeen aangeraden om 1,5 kWh opslagcapaciteit te rekenen per geïnstalleerde kilowattpiek (kWp) zonnepanelen.

Hoe lang houdt thuisbatterij opgewekte stroom vast?

Een thuisbatterij kan opgewekte stroom enkele uren tot enkele dagen vasthouden, afhankelijk van de capaciteit van de batterij en het energieverbruik.

Waar mag een thuisbatterij staan?

Een thuisbatterij dient in een koele, droge ruimte geïnstalleerd te worden. Een garage, kelder of technische ruimte zijn daarmee erg geschikt. Sommige thuisbatterijen kunnen ook buiten geïnstalleerd worden, check hiervoor de IP waarde.

Is een thuisbatterij rendabel?

Een thuisbatterij kopen is een slimme investering omdat je de opgewekte zonnestroom zelf kunt opslaan en gebruiken wanneer nodig. Dit is goedkoper dan wanneer je elektriciteit van het elektriciteitsnet koopt.

De thuisbatterij wordt nog rendabeler wanneer de salderingsregeling volledig afgebouwd is.

Waarom heb je een omvormer nodig voor een thuisbatterij?

Een omvormer is nodig voor een thuisbatterij omdat het de gelijkstroom (DC) die door de batterij wordt geleverd, omzet in wisselstroom (AC), die geschikt is voor gebruik in huis of voor terugleveren aan het energienet.

Over de auteur Jerry van Es

Al jarenlang ben ik gepassioneerd over duurzame energie en geloof ik in de kracht van thuisbatterijen en andere groene oplossingen. Mijn achtergrond als ondernemer heeft mij doen besluiten om Nederland verder te helpen om minder afhankelijk te worden van het elektriciteitsnet. Mijn motto? "Energie van Vandaag - Comfort voor Morgen"

Wat klanten over ons zeggen

Frans

Wormer


Werkelijk zeer vakbekwame mannen die zeer relaxed zijn en fantastisch werk geleverd hebben ook in de groepenkast...Ook netjes gewerkt en geen spoortje vuil achtergelaten. Ook relaxed in de communicatie.

Anco

Rozenburg


Alles is prima verlopen
Installatieteam was vriendelijk en dacht goed mee over perfecte plek voor mijn thuisbatterij.
Nadat alles goed werkte hebben ze een tevreden klant achtergelaten

Cees

Purmerend


Jerry van thuisbatterij is behalve deskundig ook super meedenkend en behulpzaam  Een aanrader op het gebied van thuisbatterijen aanbieders.

Wij staan voor je klaar

  • Ontvang gratis en vrijblijvend advies
  • Gecertificeerde specialisten
  • Ruim 7 jaar ervaring
>