fbpx

Een Thuisbatterij iets voor jou?

Ontdek binnen 1 minuut of een Thuisbatterij interessant kan zijn voor jou met onze gratis check!

Gratis & Vrijblijvend

  • Home
  • /
  • Thuisbatterij kosten; alles over de opbouw van de prijs

Thuisbatterij kosten; alles over de opbouw van de prijs

Jerry van Es

Met een thuisbatterij sla je jouw eigen opgewekte zonnestroom op voor later gebruik. Om te bepalen of een thuisbatterij rendabel kan zijn is het belangrijk om te weten wat de kosten zijn. Na de aankoop van een thuisaccu ben je er namelijk nog niet. Er komen namelijk ook nog installatiekosten bij kijken. Benieuwd naar de actuele thuisbatterij prijs? We beantwoorden al jouw vragen dus lees snel verder!

Samenvatting

ThuisbatterijNederland.nl logo

Geen zin om alles te lezen? Hier vind je de belangrijkste informatie kort samengevat.

  • De prijs van een geschikte thuisbatterij begint bij ongeveer €4.000 voor de meeste huishoudens
  • Je betaalt zowel voor de batterij zelf als voor de installatie
  • Precieze kosten zijn afhankelijk van merk, capaciteit en type batterij

💰🤑 ThuisbatterijNederland is een onafhankelijk collectief van installateurs door het hele land. Ontvang 4 op maat gemaakte offertes in je mailbox en bespaar tijd èn geld! 💰🤑 

>> Ja, ik wil vrijblijvend advies voor een thuisbatterij

Wat kost een thuisbatterij voor zonnepanelen?

Voor een thuisaccu moet je rekening houden met een prijs tussen de €4.000 en €10.000 (incl. installatie en BTW). De daadwerkelijke prijs is afhankelijk van een aantal factoren, waaronder de capaciteit, het merk en de installatie van de thuisbatterij.

Benieuwd wat een thuisbatterij jou precies zal kosten? Vul dan ons formulier in aan de hand van jouw wensen en woonsituatie! Verschillende thuisbatterij aanbieders zullen je vrijblijvend een prijsopgave versturen. Zo weet je direct op welke kosten je ongeveer kan rekenen!

Thuisbatterij prijs per kWh 

De kosten van een thuisbatterij zijn grotendeels afhankelijk van de benodigde opslagcapaciteit. De benodigde opslagcapaciteit wordt berekend aan de hand van het aantal personen in een huishouden. Benieuwd naar de juiste capaciteit voor jouw thuisbatterij? In onderstaande tabel zetten we het voor je op een rijtje!

Het is belangrijk te vermelden dat dit om een indicatie gaat. Veel gezinnen kiezen er voor om iets ruimer in capaciteit te zitten dan nodig om zeker te zijn dat ze altijd genoeg stroom opslaan.

Huishouden

Gemiddeld elektriciteitsverbruik per jaar

Benodigde capaciteit 

Gemiddelde thuisbatterij kosten (incl. installatie)

1-2 personen

2.500 kWh

6 kWh

+/- €4.000

3-4 personen

3.500 kWh

8 kWh

+/- €8.000

5-6 personen

4.500 kWh

10 kWh

+/- €10.000

*Bovenstaande thuisbatterij tarieven zijn inclusief installatie en installatiemateriaal.

thuisbatterij kWh

Subsidie thuisbatterij Nederland

Opbouw van thuisaccu prijzen

De prijs voor een thuisbatterij is opgebouwd uit twee onderdelen, namelijk: de aanschafkosten voor de thuisaccu en de installatiekosten.

Aanschafkosten thuisaccu

De aanschafkosten van een thuisbatterij variëren over het algemeen tussen de €3.000 en €9.000. Hoe hoog de kosten daadwerkelijk uitvallen is afhankelijk van de benodigde opslag van de thuisaccu, het merk en het soort thuisbatterij.

Installatiekosten thuisaccu

De thuisaccu plaatsen en installeren kost helaas ook geld. De installatiekosten van een thuisbatterij liggen gemiddeld tussen de €500 en €1.000. Het prijsverschil betreft of je de thuisaccu samen met zonnepanelen of los laat plaatsen.


Laat je de thuisbatterij samen met zonnepanelen plaatsen? Dan zullen installatiekosten relatief gezien lager uitvallen dan wanneer je de batterij los laat plaatsen.

Energieopslag kan best ingewikkeld zijn...

Overweeg jij een thuisbatterij voor jouw woning, maar weet je niet zo goed wel merk en type aansluit bij jouw energiebehoeften of zonnepanelen installatie? 

Wij helpen je graag. Klik op de oranje knop en aan de hand van de ingevulde vragen ontvang je binnen 24 uur vrijblijvend en GRATIS advies voor jouw ideale accu set-up!

Factoren die van invloed zijn op de kosten

De precieze prijs van een thuisbatterij is afhankelijk van een aantal factoren, denk aan: capaciteit, soort thuisbatterij, laten installeren of zelf doen en het merk.

Hieronder lichten we deze factoren aan je toe!

Capaciteit

De capaciteit van een thuisbatterij bepaalt voor het grootste deel de thuisbatterij kosten. Hoe groter de opslagcapaciteit van een batterij, hoe meer opgewekte stroom de batterij op kan slaan. 

Thuisbatterijen met een hoge opslagcapaciteit, bijvoorbeeld van 8 kWh, kosten gemiddeld €5.000. Thuisbatterijen met een lagere opslagcapaciteit, bijvoorbeeld van 5 kWh, kosten gemiddeld €2.800.

Soort thuisbatterij

Er zijn 3 soorten thuisbatterijen, namelijk: zoutwater batterijen, Lithium batterijen en loodzuur batterijen. Een Lithium Ion thuisbatterij kost het meest maar beschikt over de grootste capaciteit. Een loodzuur batterij is qua prijs het goedkoopste soort thuisbatterij maar heeft een kortere levensduur en minder vermogen.

Met levensduur doelen we op laadcycli; oftewel het aantal keer dat je de thuisaccu volledig kunt gebruiken en weer opnieuw opladen. Net als bij een telefoon heeft het veelvuldig opladen van de accu een negatieve invloed op de levensduur. Wij raden aan om altijd te kiezen voor modellen met MINIMAAL 3.500 laadcycli.

Laten installeren of zelf doen

Het laten installeren van een thuisbatterij kost gemiddeld tussen de €500 en €1.000. Laat je jouw thuisbatterij samen met zonnepanelen installeren? Dan vallen deze kosten vaak nog lager uit.

Ook kan je ervoor kiezen de thuisbatterij zelf te plaatsen, dan bespaar je op installatiekosten. Echter, voor een juiste werking van de thuisbatterij is het aan te raden de installatie uit te laten voeren door een erkende installateur. Het installatieproces is erg ingewikkeld, zeker als je geen soortgelijke ervaring hebt.

Mocht je toch besluiten om zelf de installatie te doen is het belangrijk om te weten dat sommige modellen thuisaccu's niet samengaan met alle merken omvormers. Voor je tot aanschaf overgaat is het belangrijk dit na te gaan.

thuisbatterij

Merk

De thuisbatterij kosten zijn ook afhankelijk van het merk thuisbatterij. Sommige merken zijn van nature duurder dan anderen, los van de opslagcapaciteit en andere eigenschappen. In sommige gevallen zal een duurder merk goed bij jouw wensen passen waar in andere gevallen een goedkoper alternatief het best passen.

Om dit te bepalen is het goed om eerst advies in te winnen. Onze specialisten kunnen jou vrijblijvend en kosteloos adviseren hierin zodat je altijd de juiste prijs betaalt.

Voorbeelden van populaire merken zijn: LG, Samsung, Huawei en Pylontech.

Verder zijn er nog overige kosten die kunnen voorkomen, zoals een extra omvormer die in sommige gevallen nodig is (dit is niet nodig in het geval van een hybride omvormer).

Ook vereisen sommige merken thuisaccu's een extra backup box als je de accu als noodstroomvoorziening wil gebruiken.

Subsidie

De Nederlandse regering heeft ambitieuze doelen op het gebied van CO2 uitstoot, zonne energie en het klimaat. Toch zijn er momenteel nog geen subsidies op thuisbatterijen waar de consument van profiteert.

Wel zijn er zakelijke subsidies als de ISDE (Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing) en de SDE++ waar bedrijven in sommige gevallen gebruik van kunnen maken. Als zakelijke gebruiker kun je bij het aanvragen van een thuisbatterij prijs aangeven je hulp wil bij het aanvragen van thuisbatterijen subsidie.

Is het rendabel?

Verschillende factoren bepalen of de thuisbatterij rendabel is of niet. Inmiddels hebben wij al voor tientallen huishoudens deze berekening kunnen maken en in dit geval is het in de meeste gevallen nog niet rendabel genoeg. Toch betekent dit niet dat het kopen van een thuisaccu geen slimme investering is.

Vanaf 2025 wordt de salderingsregeling langzaam afgebouwd en ontvang je steeds minder vergoeding voor het terugleveren van je opgewekte zonne energie. Dit is erg vervelend omdat dat betekent dat jouw zonnepanelen opstelling minder gaat opleveren dan dat het kost. Wij verwachten dat vanaf 2025 het kabinet zal besluiten om een subsidie op thuisbatterijen in te voeren als compensatie van het vervallen van de salderingsregeling.

Conclusie

Zoals je kunt lezen komt er nog best wel veel kijken om de exacte thuisbatterij prijs te bepalen. Juist daarom is het belangrijk om je te laten adviseren door een erkende installateur die ervaring heeft. Hij of zij kan niet alleen je thuisaccu plaatsen, maar ook tot in detail uitrekenen wat je nodig hebt voor jouw woning.

Ben je nog aan het oriënteren en heb je nog geen exacte kostenplaatje nodig? Dan verwijzen we je naar de tabel in dit artikel rondom de prijzen per kWh. Deze geeft een goede indicatie wat je kwijt bent.

 Bronnen 


Alles over thuisbatterijen | ANWB. (z.d.). ANWB.
https://www.anwb.nl/huis/energie/thuisbatterij-alles-wat-je-wil-weten

Energievergelijk.nl. (2023, 18 oktober). Thuisbatterij zonnepanelen: is het de investering waard? https://www.energievergelijk.nl/onderwerpen/thuisbatterij

Over de auteur Jerry van Es

Al jarenlang ben ik gepassioneerd over duurzame energie en geloof ik in de kracht van thuisbatterijen en andere groene oplossingen. Mijn achtergrond als ondernemer heeft mij doen besluiten om Nederland verder te helpen om minder afhankelijk te worden van het elektriciteitsnet. Mijn motto? "Energie van Vandaag - Comfort voor Morgen"

Wat anderen over ons zeggen:

Fleur uit Haarlem

J. Gommers uit Assen

Thom IJben uit Hoorn

Mevr. Lievers uit Best

>