fbpx

Een Thuisbatterij iets voor jou?

Ontdek binnen 1 minuut of een Thuisbatterij interessant kan zijn voor jou met onze gratis check!

Gratis & Vrijblijvend

  • Home
  • /
  • Motie BBB-Kamerlid voor stimuleren thuisbatterijen verworpen
Jerry van Es
Gepubliceerd op: april 25, 2024

Henk Vermeer van de BoerBurgerBeweging (BBB) heeft een voorstel ingediend om het gebruik van thuisbatterijen in Nederland te bevorderen. Tijdens een debat over Klimaat & Energie in de Tweede Kamer presenteerde Vermeer zijn motie, waarin hij pleitte voor een nationaal plan om de adoptie van thuisbatterijen te versnellen. Dit plan beoogde ook de plaatsing en brandveiligheid van deze energieopslagsystemen te standaardiseren.

Weerstand tegen de motie

Ondanks aanpassingen in de tekst van de motie vlak voor de stemming, is het voorstel van Vermeer uiteindelijk niet aangenomen. De aangepaste motie benadrukte de noodzaak voor gestandaardiseerde veiligheidsmaatregelen en reguleringen betreffende de installatie van thuisbatterijen in woningen. Vermeer onderstreepte dat Nederland achterloopt op internationaal vlak wat betreft de integratie van thuisbatterijen, die essentieel zijn om de belasting van het net door zonne-energie te verminderen.

Kritiek van de Minister van Klimaat

Rob Jetten, Demissionair minister van Klimaat en Energie, uitte tijdens het debat zijn bezwaren tegen de motie. Hij gaf aan dat recente onderzoeken, mede geïnitieerd door de VVD en ChristenUnie, geen directe reden zien om thuisbatterijen op individuele basis verder te stimuleren. Jetten suggereerde dat het bevorderen van energieopslag op buurtniveau en het uitwerken van veiligheidsmaatregelen effectievere benaderingen zouden zijn.

Afloop en toekomstige discussies

De afwijzing van de motie komt te midden van discussies over de salderingsregeling, welke volgens Jetten een betere stimulans zou bieden voor thuisbatterijen. Deze regeling is echter recentelijk gestagneerd in de Eerste Kamer, deels door de houding van de BBB-fractie aldaar.

Deze ontwikkelingen laten zien dat de discussie over de toekomst van thuisbatterijen in Nederland en hun rol binnen het bredere energienetwerk nog lang niet is beslecht.

Update 17 mei: de nieuwe coalitie heeft besloten om het afschaffen van de salderingsregeling toch door te zetten.

Energieopslag kan best ingewikkeld zijn...

Overweeg jij een thuisbatterij voor jouw woning, maar weet je niet zo goed wel merk en type aansluit bij jouw energiebehoeften of zonnepanelen installatie? 

Wij helpen je graag. Klik op de oranje knop en aan de hand van de ingevulde vragen ontvang je binnen 24 uur vrijblijvend en GRATIS advies voor jouw ideale accu set-up!

 Bronnen 


Van Gastel, E. (2024, 22 april). BBB wil plan voor stimuleren thuisbatterijen. Solar Magazine. https://solarmagazine.nl/nieuws-zonne-energie/i37254/bbb-wil-plan-voor-stimuleren-thuisbatterijen

Insert Content Template or Symbol
Over de auteur Jerry van Es

Al jarenlang ben ik gepassioneerd over duurzame energie en geloof ik in de kracht van thuisbatterijen en andere groene oplossingen. Mijn achtergrond als ondernemer heeft mij doen besluiten om Nederland verder te helpen om minder afhankelijk te worden van het elektriciteitsnet. Mijn motto? "Energie van Vandaag - Comfort voor Morgen"

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Wat anderen over ons zeggen:

Fleur uit Haarlem

J. Gommers uit Assen

Thom IJben uit Hoorn

Mevr. Lievers uit Best

>