fbpx

Een Thuisbatterij iets voor jou?

Ontdek binnen 1 minuut of een Thuisbatterij interessant kan zijn voor jou met onze gratis check!

Gratis & Vrijblijvend

  • Home
  • /
  • Dit zijn de nadelen van de Zonneplan thuisbatterij
Jerry van Es
Gepubliceerd op: september 3, 2024

Overweeg je een thuisbatterij aan te schaffen bij Zonneplan, en wil je weten of daar mogelijke nadelen aan vastzitten? Wij krijgen regelmatig vragen via de telefoon of mail van mensen die een brochure hebben ontvangen.

Hieronder geven wij onze persoonlijke mening en benoemen de belangrijkste nadelen van de Zonneplan thuisbatterij. Dit betekent niet dat wij Zonneplan automatisch afraden. Iedereen heeft zijn eigen beweegredenen bij het kopen van een thuisbatterij.

Laten we beginnen. 

Nadelen Zonneplan thuisbatterij

Zonneplan biedt haar eigen 'Nexus' thuisbatterij aan in 3 verschillende varianten; 10 kWh, 15 kWh en 20 kWh. De batterij werkt samen met het eigen sturingsprogramma 'Powerplay". Deze handelt op de onbalansmarkt en behaalt daarmee een rendement, waardoor de terugverdientijd van de thuisaccu verkort wordt.

Er zijn een aantal punten die wij als nadelen beschouwen:

Niet flexibel

Met je batterij handelen op de onbalansmarkt kan inderdaad erg lucratief zijn. Helaas werkt dit enkel in combinatie met hun eigen dynamische energiecontract.


Zolang je wil blijven handelen op de energiemarkt zit je dus vast aan Zonneplan.


Uitgaande van de gemiddelde levensduur van een batterij komt dat dus neer op minimaal 10 jaar.


Bij Thuisbatterij Nederland vinden we flexibiliteit belangrijk. Wij werken met verschillende merken waarbij je nooit gebonden zit aan één leveranciers.


Onduidelijk over marges 

De prijs van de batterij die Zonneplan vraagt is vrij laag. Dat betekent dat zij hun marges ergens ander op behalen. Dynamische energieleveranciers houden automatisch wat marge in op de winst die klanten behalen op de onbalansmarkt


FRANK Energie houdt hierbij een marge aan van 15%. Op de website van Zonneplan is geen enkele informatie te vinden over hoeveel procent zij inhouden, maar blijkbaar is dit hoog genoeg om de batterij zonder veel winst te kunnen aanbieden. 


Wij vinden het een nadeel dat Zonneplan niet transparant is over het percentage dat ze zelf inhouden.

Wisselende installatie kwaliteit

Zonneplan werkt samen met veel verschillende ZZP monteurs door het hele land. Hier zitten goede installateurs tussen, maar ook hele slechte. Het nadeel van werken met ZZP'ers is dat de kwaliteit heel erg wisselend is.


Dit bleek ook uit een verhaal van een van onze klanten, die aangaf dat Zonneplan monteurs bij hem had langs gestuurd. Toen zij aankwamen stond er op het busje dat het stratenmakers waren.


Niks mis mee met stratenmakers natuurlijk, maar het straalt weinig vertrouwen uit. Als consument wil je 100% zekerheid dat de installatie door een echte specialist wordt gedaan.

Energieopslag kan best ingewikkeld zijn...

Overweeg jij een thuisbatterij voor jouw woning, maar weet je niet zo goed wel merk en type aansluit bij jouw energiebehoeften of zonnepanelen installatie? 

Wij helpen je graag. Klik op de oranje knop en ontdek binnen 1 minuut of een thuisbatterij voor jou interessant is. 

Dit is volledig vrijblijvend en GRATIS advies voor jouw ideale accu set-up!

Geen 'echte' thuisbatterij

De Nexus richt zich puur op het handelen met energie. Het heeft niet de mogelijkheid om het gebruik van je overtollige zonne-energie te optimaliseren. Je bent met de Zonneplan Nexus dus niet per sé aan het verduurzamen.

Lost geen netcongestie op

Ondanks claims van Zonneplan, kan de Nexus batterij op dit moment niet bijdragen aan het verhelpen van netcongestie. In sommige gevallen kan het gebruik van de batterij zelfs bijdragen aan de verergering van netcongestie, bijvoorbeeld door extra energie terug te leveren op momenten van hoge netspanning.


Hierboven hebben we de grootste nadelen van Zonneplan behandelt, maar er zijn ook wat minder belangrijke nadelen te benoemen. Denk bijvoorbeeld aan de cpaciteit. Hoewel 10, 15 en 20 kilowattuur voor veel mensen een goede optie is, zijn er ook genoeg huishoudens die eerder behoefte hebben aan een lagere of juist hogere capaciteit. 

Alternatieven

Wil je net als bij de Nexus thuisbatterij van Zonneplan een mooi jaarlijks rendement halen door te handelen op de energiemarkt? Dat kan, zonder dat je vastzit bij een energie aanbieder. 

Wij zijn volledig merkonafhankelijk en helpen je graag met het vinden van de juiste oplossing.; of je nu wilt handelen met de batterij, of enkel je overtollige zonnestroom wil opslaan.

Laat hier enkele gegevens achter zodat we je van goed en vrijblijvend advies kunnen voorzien of een passende offerte kunnen uitbrengen.

 Bronnen 


Zonneplan Powerplay | Verdienen aan stroomoptimalisatie. (z.d.). Zonneplan. https://www.zonneplan.nl/powerplay

Tweakers. (n.d.). Het Zonneplan Nexus Thuisbatterij topic - deel 2 - Duurzame energie en installaties - GoT. https://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/2258328/0

Insert Content Template or Symbol
Over de auteur Jerry van Es

Al jarenlang ben ik gepassioneerd over duurzame energie en geloof ik in de kracht van thuisbatterijen en andere groene oplossingen. Mijn achtergrond als ondernemer heeft mij doen besluiten om Nederland verder te helpen om minder afhankelijk te worden van het elektriciteitsnet. Mijn motto? "Energie van Vandaag - Comfort voor Morgen"

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Wat anderen over ons zeggen:

Fleur uit Haarlem

J. Gommers uit Assen

Thom IJben uit Hoorn

Mevr. Lievers uit Best

>