fbpx

Een Thuisbatterij iets voor jou?

Ontdek binnen 1 minuut of een Thuisbatterij interessant kan zijn voor jou met onze gratis check!

Gratis & Vrijblijvend

  • Home
  • /
  • Nieuwe coalitie schrapt salderingsregeling zonnepanelen per 1 januari 2027
Jerry van Es
Gepubliceerd op: mei 16, 2024

16 mei 2024, Purmerend - Het nieuwe kabinet bestaande uit PVV, NSC, VVD en BoerBurgerBeweging (BBB) heeft besloten om de salderingsregeling voor zonnepanelen per 1 januari 2027 volledig te beëindigen. Hoewel de regeling niet expliciet genoemd wordt in hun hoofdlijnenakkoord 'Hoop, lef en trots', staat in de budgettaire bijlage dat de afschaffing een feit moet zijn. Dit plan moet nog door de Tweede en Eerste Kamer worden goedgekeurd.

Financiële motieven

In februari stemde de Eerste Kamer, mede dankzij BBB en GroenLinks-PvdA, tegen het wetsvoorstel van minister Jetten om de salderingsregeling vanaf 2025 geleidelijk af te bouwen. Als reactie hebben energiebedrijven vaste terugleverkosten ingevoerd om de stijgende kosten te compenseren.

Het nieuwe kabinet moet een gat van 2,8 miljard euro in de begroting dichten, veroorzaakt door het voortzetten van de salderingsregeling tot 2031. Dit willen ze bereiken door de regeling vanaf 2027 volledig te schrappen.

Besparingen en veranderingen

PVV, NSC, VVD en BBB draaien ook de aangekondigde verlaging van de mkb-winstvrijstelling terug. Dit zou op korte termijn 93 miljoen euro besparen om de kosten van de salderingsregeling op te vangen.

Impact op energiebedrijven

De verwachting is dat energiebedrijven de vaste terugleverkosten voor consumenten met zonnepanelen zullen afbouwen zodra de salderingsregeling verdwijnt. Grote bedrijven zoals Eneco en Vattenfall hebben recent terugleverkosten ingevoerd. Eneco rekent 11,5 eurocent per teruggeleverde kilowattuur zonne-energie, terwijl Vattenfall vaste schalen hanteert voor klanten met variabele of nieuwe vaste contracten vanaf 1 juli.

Energieopslag kan best ingewikkeld zijn...

Overweeg jij een thuisbatterij voor jouw woning, maar weet je niet zo goed wel merk en type aansluit bij jouw energiebehoeften of zonnepanelen installatie? 

Wij helpen je graag. Klik op de oranje knop en aan de hand van de ingevulde vragen ontvang je binnen 24 uur vrijblijvend en GRATIS advies voor jouw ideale accu set-up!

 Bronnen 


Van Gastel, E. (2024c, mei 16). Nieuw kabinet schrapt salderingsregeling zonnepanelen per 1 januari 2027. Solar Magazine.
https://solarmagazine.nl/nieuws-zonne-energie/i37486/nieuw-kabinet-schrapt-salderingsregeling-zonnepanelen-per-1-januari-2027

Insert Content Template or Symbol
Over de auteur Jerry van Es

Al jarenlang ben ik gepassioneerd over duurzame energie en geloof ik in de kracht van thuisbatterijen en andere groene oplossingen. Mijn achtergrond als ondernemer heeft mij doen besluiten om Nederland verder te helpen om minder afhankelijk te worden van het elektriciteitsnet. Mijn motto? "Energie van Vandaag - Comfort voor Morgen"

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Wat anderen over ons zeggen:

Fleur uit Haarlem

J. Gommers uit Assen

Thom IJben uit Hoorn

Mevr. Lievers uit Best

>