fbpx

Een Thuisbatterij iets voor jou?

Ontdek binnen 1 minuut of een Thuisbatterij interessant kan zijn voor jou met onze gratis check!

Gratis & Vrijblijvend

  • Home
  • /
  • Semi-zelfvoorzienend vakantiehuis: André’s 10 kWh Pylontech-thuisbatterij
Jerry van Es
Gepubliceerd op: juni 20, 2024

André Hirdes is weliswaar gepensioneerd, maar nog steeds actief. Hij heeft inmiddels al anderhalf jaar een thuisbatterij installatie voor zijn vakantiewoning in Zuid Frankrijk. Hij vertelde ons over zijn set-up, redenen voor aanschaf en zijn visie op de toekomst van energieopslag in Nederland.

Over André

Ik ben gepensioneerd, maar werk nog steeds aan projecten die ik leuk vind, zoals duurzame energie. Meer over mij is te vinden op mijn LinkedIn-profiel*. De laatste tijd geef ik ook regelmatig cursussen, met name over de veiligheid van accu’s, specifiek Li-ion accu’s en word ik door mijn oude werkgever als zzp’er ingehuurd .

Sinds wanneer heb je een thuisbatterij, en wat was voor jou de hoofdreden om er een aan te schaffen?

Sinds ongeveer anderhalf jaar. De accu heb ik om twee redenen: ten eerste omdat ik maar een 16A hoofdaansluiting heb en tegelijkertijd een inductiekookplaat, oven en airco wil kunnen gebruiken. Ten tweede gebruik ik de accu als noodstroomvoorziening omdat het net hier vaak uitvalt. Als de omvormer uitvalt, wordt automatisch omgeschakeld naar het selectief afschakelen van zware verbruikers om binnen de 16A te blijven.

Ik werk nu ook aan een project waar maar 7A beschikbaar is, en men toch elektrisch wil koken en andere elektrische apparaten wil gebruiken. Met een 5 á 10 kWh accu blijkt dat prima mogelijk,

André

"Van april tot en met september draait het huis vrijwel autonoom. Vanaf half mei kan ik de meeste dagen ook mijn auto opladen."

Kun je wat vertellen over je huidige set-up?

Ik heb een vakantiewoning in Zuid-Frankrijk met 2050 Wp aan zonnepanelen, een 7 kVA Deye hybride omvormer en een 10 kWh LiFePO4 accu van Pylontech.  Eerst had ik een Victron omvormer, maar deze heb ik binnen enkele maanden vervangen door de Deye vanwege het lawaai van de Victron (kernresonantie, dus niet de ventilator).

accu 1

Pylontech US2000C

3

Wat zijn je bevindingen tot nu toe en ben je daar tevreden over?

Van april tot en met september draait het huis vrijwel autonoom. Vanaf half mei kan ik de meeste dagen ook mijn auto opladen (een hybride met een 10 kWh accu). Hier heb ik wel 2200 zonne-uren tegenover 1900 in Nederland. Als ik er in de winterperiode niet ben, is de opbrengst nog steeds voldoende om het huis vorstvrij te houden en alle smarthome zaken in de lucht te houden.

opbrengst + belasting

Wat vind je ervan dat het huidige kabinet van plan is om de salderingsregeling op zonnepanelen per 2027 af te schaffen?

De salderingsregeling is achterhaald en er zal een andere verrekening moeten komen, bijvoorbeeld per tariefperiode. Hier in Frankrijk hebben we een wintertarief, een voor- en najaarstarief en een zomertarief. De volledige kWh-prijs bevat ook componenten die je niet 1:1 kunt verrekenen, zoals transportkosten. De leverancier heeft die twee keer en de consument bij 100% salderen nul keer.

André

"Voor thuistoepassingen van Li-ion, blijf onder de 20 kWh (PGS37) om te voorkomen dat je aan extra veiligheidseisen moet (gaan) voldoen."

Hoe kijk jij naar de toekomst van energieopslag in Nederland?

Ik denk dat er veel mogelijkheden zijn om met opslag pieken te vermijden. We hebben geen energieprobleem, maar een piekbelastingsprobleem. Met in elk huis een thuisaccu van 5 à 10 kWh kun je drie keer zoveel woningen op een distributie trafo aansluiten als nu het geval is.

Het sommetje is niet zo moeilijk. Een gemiddelde eengezinswoning verbruikt ca 3600kWh per jaar, Dat is dus 10kWh per etmaal. Laat het in de winter het dubbele zijn, dan heb je nog steeds aan 1x10A voldoende, mits je de pieken kan afvlakken met een accu (10A x 230V = 2,3kW x 24 uur = 55kWh).

Welke tips zou je andere mensen geven die overwegen een thuisbatterij aan te schaffen? Zijn er specifieke overwegingen of aspecten waar ze rekening mee moeten houden?

Veiligheid en geluid zijn belangrijk. Houd ook rekening met het extra comfort in de zin van de UPS-functie. Probeer niet tot op de laatste cent uit te rekenen wat het winstmodel is; er is nog te veel in beweging. Blijf voor thuistoepassingen van Li-ion liefst onder de 20 kWh (PGS37). Ga je daar overheen moet je vroeg of laat aan extra veiligheidseisen moet voldoen.

Meer van dit soort interviews?

Sluit je aan bij de leukste energieopslag community van Nederland!

 Bronnen 


Linkedin profiel André Hirdes
https://www.linkedin.com/in/andr%C3%A9-hirdes-820a6b23/

Insert Content Template or Symbol
Over de auteur Jerry van Es

Al jarenlang ben ik gepassioneerd over duurzame energie en geloof ik in de kracht van thuisbatterijen en andere groene oplossingen. Mijn achtergrond als ondernemer heeft mij doen besluiten om Nederland verder te helpen om minder afhankelijk te worden van het elektriciteitsnet. Mijn motto? "Energie van Vandaag - Comfort voor Morgen"

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Wat anderen over ons zeggen:

Fleur uit Haarlem

J. Gommers uit Assen

Thom IJben uit Hoorn

Mevr. Lievers uit Best

>