fbpx

Een Thuisbatterij iets voor jou?

Ontdek binnen 1 minuut of een Thuisbatterij interessant kan zijn voor jou met onze gratis check!

Gratis & Vrijblijvend

 • Home
 • /
 • Alle soorten thuisbatterijen en types (+ uitleg)

Alle soorten thuisbatterijen en types (+ uitleg)

Jerry van Es

Wanneer je een thuisbatterij wil kopen om de zonne energie van je zonnepanelen op te slaan kom je veel informatie tegen. Je zult merken dat de aanschaf van een thuisaccu best ingewikkeld is. Er wordt onder andere gesproken over opslagcapaciteit, laadcycli, en ontladingsvermogen. Daarnaast zijn er ook nog verschillende soorten thuisbatterijen waaruit je kunt kiezen.

In dit artikel zetten we de thuisaccu soorten voor je op een rijtje. We leggen duidelijk uit wat de verschillen zijn zodat je precies weet welk type thuisbatterij bij jouw wensen aansluit!

Samenvatting

ThuisbatterijNederland.nl logo

Geen zin om alles te lezen? Hier vind je de belangrijkste informatie kort samengevat.

 • Er zijn drie verschillende soorten batterijen; lithium, loodzuur en zoutwater
 • Lithium accu's leveren de beste prestaties
 • Loodzuur batterijen zijn het goedkoopst maar ook minder geschikt voor de meeste huishoudens

💰🤑 ThuisbatterijNederland is een onafhankelijk collectief van installateurs door het hele land. Ontvang 4 op maat gemaakte offertes in je mailbox en bespaar tijd èn geld! 💰🤑 

>> Ja, ik wil vrijblijvend advies voor een thuisbatterij

Welke soorten thuisbatterijen zijn er?

Er zijn 3 soorten thuisbatterijen te onderscheiden, namelijk: zoutwater batterijen, Lithium batterijen en loodzuur batterijen. Onderstaand lichten we de verschillende thuisbatterij soorten aan je toe; waar ze uit bestaan, hun voordelen én hun nadelen!

Loodzuurbatterij

De loodzuur thuisbatterij is de goedkoopste thuisbatterij op de markt. De accu bestaat uit bestanddelen als water, zwavelzuur en lood. Dit type thuisbatterij is geschikt om een gemiddeld energie vermogen te voorzien.

Een loodzuur batterij beschikt net als een zoutwaterbatterij over een lage energiedichtheid waardoor het formaat van de accu groot uitvalt. Daarnaast heeft loodzuur accu een minder lange levensduur, gemiddeld zo’n 8 á 10 jaar i.p.v. 15 á 20 jaar. Dat is ook de reden dat de kosten van deze thuisaccu lager liggen.

Bij dit type is diep ontladen niet mogelijk. Het maximale ontladingsvermogen bedraagt 50% wat dus ook betekent dat je slechts 50% van de totale hoeveelheid opgeslagen energie.

De prijs van een loodzuur thuisaccu ligt op ongeveer €3.700 euro. Hiervoor wordt de accu ook geïnstalleerd en aangesloten. Afhankelijk van o.a. het ontlaad vermogen en opslagcapaciteit kunnen de kosten tot ongeveer 1000 euro hoger of lager uitvallen.

Voordelen:

 • Goedkoopste thuisbatterij vergeleken met andere thuisbatterij soorten;
 • Techniek bestaat al een langere tijd.

Nadelen:

 • Lage energiedichtheid;
 • Bevat giftige en gevaarlijke stoffen;
 • Minder lange levensduur;
 • Regelmatig onderhoud.
voorbeeld loodzuur accu

Voorbeeld van een loodzuur batterij

Voor wie?

Heb je veel ruimte voor een grote en zware batterij en is de (lage) prijs het belangrijkste in je aankoopbeslissing? Dan kan een loodzuur thuisbatterij een geschikte optie zijn. Houdt er wel rekening mee dat deze tot niet meer dan 50% te ontladen is. Onze specialisten kijken graag met je mee om te zien of deze optie goed bij jouw wensen aansluit.

Energieopslag kan best ingewikkeld zijn...

Overweeg jij een thuisbatterij voor jouw woning, maar weet je niet zo goed wel merk en type aansluit bij jouw energiebehoeften of zonnepanelen installatie? 

Wij helpen je graag. Klik op de oranje knop en aan de hand van de ingevulde vragen ontvang je binnen 24 uur vrijblijvend en GRATIS advies voor jouw ideale accu set-up!

Zoutwater accu

Je kunt je overtollige stroom ook opslaan in een zoutwater accu. Voor een zoutwater batterij wordt alleen gebruik gemaakt van natuurlijke materialen. De zoutwater accu is daarmee de milieuvriendelijkste thuisbatterij en sluit dus helemaal aan bij de groene stroom die je zonnepanelen opwekken. 

De batterij bestaat uit een krat gevuld met zoet en zout water. Elektriciteit ontstaat zodra het zoete water in contact komt met het zoute water.

De zoutwater accu beschikt echter over een lagere energiedichtheid waardoor het formaat van de accu groter is dan dat van andere type thuisbatterijen. Ook zit er een grens aan de hoeveelheid stroom die ze per uur kunnen leveren. Het gebruik van meerdere apparaten op eenzelfde moment wordt daarmee lastig.

De prijs van een zoutwater thuisbatterij is vergelijkbaar met dat van lithium ion batterijen. Net als bij Lithium Ion batterijen kun je rekening houden met een minimale investering van €4.250,- om je zonne energie op te slaan. Wanneer je kiest voor een thuisaccu met een hele hoge opslagcapaciteit (15kWh) kunnen deze kosten uitkomen rond de €11.000,-. De genoemde prijzen zijn inclusief het plaatsen en installeren van de thuisbatterij.

Voordelen:

 • Milieuvriendelijkste thuisbatterij;
 • Onderhoudsvrij;
 • Kan goed tegen hoge (+ 50 °C) en lage (-5 °C) temperaturen.

Nadelen:

 • Lage energiedichtheid;
 • Kan mar een beperkte hoeveelheid energie tegelijkertijd ontladen.
zouwater accu voorbeeld

Voorbeeld van een zoutwater thuisbatterij

Voor wie?

Wil jij zonne energie opslaan maar heb je niet veel apparaten die je tegelijkertijd wil gebruiken (laag piekvermogen)? Dan is een zoutwater thuisbatterij zeker geschikt. De batterij vergt (bijna) geen onderhoud en gaat tot wel 20 jaar mee!

Lithium thuisbatterij

Van alle soorten thuisbatterijen presteert de Lithium Ion het beste tijdens piekbelastingen. Ook heeft het nog steeds een relatief lange levensduur en zijn deze batterijen ook nog eens licht van gewicht en vraagt de accu weinig onderhoud. 

Een Lithium thuisbatterij bestaat echter uit schaarse grondstoffen en zware metalen zoals: nikkel, kobalt, lithium en mangaan.
Een lithium batterij is ongeveer even duur als de hiervoor genoemde zoutwater thuisbatterij. Houdt rekening met een gemiddelde van ongeveer €7.400 voor een thuisbatterij met 6.5 kWh opslagcapaciteit (inclusief installatie). Ga je voor een lager opslagvermogen zal de prijs rond de €5.000,- uitkomen. Voor een hogere capaciteit betaal je uiteraard meer.

Overigens zijn er binnen lithium accu’s ook nog twee verschillende soorten beschikbaar, namelijk 'lithium ion' en 'lithium ijzerfosfaat'. Een lithium ijzerfosfaat thuisaccu is nog brandveiliger en heeft over het algemeen een hoger piekvermogen. Ook de levensduur is vaak nog langer. Al met al zijn lithium-ion als lithium ijzerfosfaat (LIFEPO4) thuisaccu’s het meest geschikt als oplossing

Voordelen:

 • Hoog aantal laadcycli;
 • Lithium ion en LIFEPO4 batterijen presteren het beste tijdens piekbelastingen;
 • Licht van gewicht dankzij de hoge energiedichtheid;
 • Geen onderhoud nodig.

Nadelen:

 • Duurste batterijen op de markt;
lithium thuisaccu

Voorbeeld van een lithium ionbatterij

Voor wie?

Lithium ion batterijen zijn voor huiseigenaren die geen enkele concessie willen doen qua gebruik van de thuisbatterij. Met een lithium ion batterij kun je zonder problemen de wasmachine laten draaien terwijl je televisie kijkt en eten opwarmt in de magnetron zonder dat je bang hoeft te zijn dat de batterij het niet aankan.

Welke soort thuisaccu is het meest geschikt?

Welke thuisbatterij het meest geschikt is voor jou, is afhankelijk van jouw specifieke wensen! Dient jouw thuisbatterij een hoge piekbelasting te kunnen voorzien? Of vind je de milieuvriendelijkheid van de accu belangrijker?

In onderstaande tabel zetten we de verschillende kenmerken van de thuisaccu’s op een rijtje. Zo lees je direct af welke thuisaccu bij jouw wensen aansluit!

Thuisbatterij

Zoutwater

Lithium Ion / LiFePO4

Loodzuur

Piekvermogen

+

+++

++

Brandveilig

+++

+

++

Milieuvriendelijkheid

+++

+

+

Levensduur

++

+++

+

Prijs

++

+

+++

Welke soort thuisbatterij heeft de minste milieu impact?

Zoutwater accu's zijn het meest milieuvriendelijk. Het betreft een relatief nieuwe technologie waarbij gebruik wordt gemaakt van zoet en zout water en geen zware metalen.

Welk type thuisbatterij is het duurst?

Zoutwater- en lithium ion thuisbatterijen zijn het duurst. De prijs van zowel zout accu's en lithium ion batterijen beginnen vaak bij ongeveer €3500. Hiervoor krijg je slechts 3.5 kWh opslagcapaciteit aan opgeslagen stroom voor terug terwijl de meeste huishoudens minimaal het dubbele nodig hebben.

Bij welke thuisaccu kan ik de meeste stroom tegelijkertijd gebruiken?

Lithium ion thuisbatterijen kunnen de hoogste piekbelasting aan. Als jij het belangrijk vind om meerdere (zware) apparaten te gebruiken is deze soort thuisbatterij het meest geschikt.

Hulp of advies nodig?

Ondanks de tabel hierboven merken wij dat het nog steeds moeilijk is voor consumenten (en bedrijven) om te bepalen welk type thuisbatterij ze nodig hebben. Voor ons geen enkel probleem! ThuisbatterijNederland is opgericht om jou te helpen in je aankoopproces.

Samen kijken we naar hoeveel stroom je dagelijks verbruikt en wat de maximale piekbelasting is 's avonds. Ook kijken we naar jouw huidige zonnepanelen opstelling. Op basis van al deze gegevens kunnen we een goed advies uitbrengen voor het juiste soort thuisbatterij.

Als je met ThuisbatterijNederland werkt is het belangrijk om te weten dat je altijd te maken krijgt met een erkende installateur met meerdere jaren ervaring. Wil je een offerte ontvangen of heb je een vraag over de verschillende soorten thuisbatterijen? Klik dan hier. Ons team staat voor je klaar!

 Bronnen 


Thuisbatterij: prijs, voordelen en soorten [Overzicht]. (z.d.). BOBEX (bobex-web007). https://www.bobex.nl/nl-nl/thuisbatterij/

Milieu Centraal. (z.d.). Thuisbatterij: zonne-energie opslaan. https://www.milieucentraal.nl/energie-besparen/zonnepanelen/thuisbatterij-zonne-energie-opslaan/

Over de auteur Jerry van Es

Al jarenlang ben ik gepassioneerd over duurzame energie en geloof ik in de kracht van thuisbatterijen en andere groene oplossingen. Mijn achtergrond als ondernemer heeft mij doen besluiten om Nederland verder te helpen om minder afhankelijk te worden van het elektriciteitsnet. Mijn motto? "Energie van Vandaag - Comfort voor Morgen"

Wat anderen over ons zeggen:

Fleur uit Haarlem

J. Gommers uit Assen

Thom IJben uit Hoorn

Mevr. Lievers uit Best

>