fbpx

Een Thuisbatterij iets voor jou?

Ontdek binnen 1 minuut of een Thuisbatterij interessant kan zijn voor jou met onze gratis check!

Gratis & Vrijblijvend

 • Home
 • /
 • Subsidie Thuisbatterij Nederland: een helder overzicht [Update]

Subsidie Thuisbatterij Nederland: een helder overzicht [Update]

Jerry van Es

Wil je meer weten over thuisbatterijen en de eventuele subsidieopties? In dit artikel geven we je alle informatie die je nodig hebt over de thuisbatterij subsidie in Nederland en plannen voor de toekomst. Zo weet je zeker of een thuisbatterij voor jou de moeite waard is!

Samenvatting

ThuisbatterijNederland.nl logo

Geen zin om alles te lezen? Hier vind je de belangrijkste informatie kort samengevat.

 • Momenteel zijn er geen particuliere subsidies voor de aanschaf of installatie van thuisbatterijen
 • Bedrijven kunnen in sommige gevallen aanspraak maken op een zakelijke EIA (Energie-Investeringsaftrek) subsidie
 • De verwachting is dat er met de afbouw van de salderingsregeling er meer (particuliere) subsidies zullen worden ingevoerd

💰🤑 ThuisbatterijNederland is een onafhankelijk collectief van installateurs door het hele land. Ontvang 4 op maat gemaakte offertes in je mailbox en bespaar tijd èn geld! 💰🤑 

>> Ja, ik wil vrijblijvend advies voor een thuisbatterij

Krijg je in Nederland subsidie op een thuisbatterij?

Op dit moment ontvang je in Nederland geen subsidie voor de aanschaf van een thuisbatterij in Nederland. Prominente personen in de politiek verwachten dat deze subsidie er op termijn wel komt.

De kosten van een thuisaccu zijn vrij hoog, wat het voor veel mensen moeilijk maakt om er een aan te schaffen. Maar er is hoop, naast de politiek pleiten ook veel andere organisaties voor een thuisbatterij subsidie.

De groeiende interesse in een thuisbatterij subsidie is het gevolg van een aantal ontwikkelingen. De toenemende populariteit van elektrisch koken, zonnepanelen en elektrische auto's legt extra druk op het elektriciteitsnet. Thuisaccu's vormen hierin een mogelijke oplossing omdat men hiermee hun eigen energie kan opslaan. Zo wordt het elektriciteitsnet ontlast. Een subsidie is echter nodig om de thuisbatterij nog betaalbaarder te maken.

Let op: Onze specialisten kijken graag vrijblijvend met je mee om te zien wat voor installatie je nodig hebt. Vul ons formulier in en ontvang op maat gemaakte offertes zonder verplichtingen!

Kosten thuisbatterij

De kosten van een thuisaccu variëren sterk en zijn afhankelijk van verschillende factoren. Gemiddeld liggen de prijzen tussen de €3.500 en €10.000. Onderstaand zetten we enkele belangrijke factoren voor je op een rijtje die de kosten van een thuisaccu beïnvloeden!

 • Capaciteit, de opslagcapaciteit van de batterij is een belangrijke factor die de kosten bepaalt. Hoe meer energie de accu kan opslaan, hoe hoger de prijs.
 • Merk, ook de keuze voor het merk heeft invloed op de kosten. Bekende merken met bewezen kwaliteit kunnen duurder zijn dan minder bekende merken.
 • Rendement, het rendement van de thuisaccu, oftewel hoe efficiënt deze energie opslaat en afgeeft, is van invloed op de prijs. Accu's met een hoog rendement zijn vaak duurder.
 • Omvormer, een geschikte omvormer is nodig om de gelijkstroom (DC) die door de zonnepanelen wordt geproduceerd om te zetten naar wisselstroom (AC) die je huis kan gebruiken. De prijs van de omvormer beïnvloedt de totale kosten.
 • Installatie, als je handig bent en zelf een correcte plaatsing kunt uitvoeren, bespaar je op arbeidskosten. Anders moet je rekening houden met installatiekosten voor erkende installateurs.

Zakelijke subsidie op thuisaccu's

Net zoals bij particulieren is er in geen thuisbatterij subsidie in Nederland voor bedrijven die thuisaccu's willen aanschaffen. Maar, bedrijven kunnen wel profiteren van belastingvoordelen als ze besluiten om in thuisaccu's te investeren

EIA subsidie thuisbatterij

Voor alle bedrijven die in Nederland onder de inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting vallen is er de Energie-Investeringsaftrek (EIA).

Met de EIA kunnen bedrijven 45,5% van de kosten voor een thuisaccu aftrekken van hun belastbare winst. Dit betekent dat je minder vennootschaps- of ondernemingsbelasting hoeft te betalen.

Om in aanmerking te komen voor een EIA subsidie op een thuisbatterij, moet je aan een aantal voorwaarden te voldoen:

 1. Het bedrijf betaalt inkomsten- of vennootschapsbelasting in Nederland
 2. De aangeschafte thuisaccu moet vermeld staan op de Energielijst
 3. De accu dient als opslag voor duurzaam opgewekte energie
 4. De accu heeft een opslagcapaciteit van meer dan 10 kilowattuur (kWh)
 5. De kosten voor de batterij bedragen minimaal €2.500
 6. Het totale aankoopbedrag voor energiezuinige bedrijfsmiddelen valt binnen het maximum van €126 miljoen per kalenderjaar

Wanneer jouw bedrijf aan al deze voorwaarden voldoet, kan een bedrijf in aanmerking komen voor de belastingvoordelen van de EIA-regeling.

ISDE en SDE++ subsidie thuisbatterij

Naast de EIA regeling is er ook nog de ISDE subsidie en de SDE++ subsidie. Deze zakelijke subsidies zijn wel te gebruiken voor zonnepanelen maar (nog) niet voor thuisbatterijen. De verwachting is wel dat dit gaat gebeuren.

Energieopslag kan best ingewikkeld zijn...

Overweeg jij een thuisbatterij voor jouw woning, maar weet je niet zo goed wel merk en type aansluit bij jouw energiebehoeften of zonnepanelen installatie? 

Wij helpen je graag. Klik op de oranje knop en aan de hand van de ingevulde vragen ontvang je binnen 24 uur vrijblijvend en GRATIS advies voor jouw ideale accu set-up!

Subsidie vs Salderingsregeling

Een van de belangrijkste redenen waarom steeds meer mensen pleiten voor subsidie op thuisaccu's heeft te maken met wat er gebeurt wanneer de salderingsregeling eindigt. Momenteel kunnen huiseigenaren opgewekte stroom terugleveren aan het elektriciteitsnet en daar geld voor krijgen.

De salderingsregeling is voor veel mensen de belangrijkste reden geweest om te investeren in zonnepanelen. Deze regeling komt langzaam te vervangen.
Vanaf 2025 gaat de overheid de regeling langzaam afschaffen. Dit betekent dat je elk jaar minder geld krijgt voor de stroom die je teruglevert. Dat maakt het steeds minder interessant om je extra stroom aan het net te verkopen.

Buiten het wegvallen van het salderen komt er ook nog eens bovenop dat energieleveranciers inmiddels geld vragen voor het leveren van zonne-energie aan het elektriciteitsnet. In plaats daarvan wordt het belangrijk om zoveel mogelijk van je eigen stroom te gebruiken, en dat kan met een thuisaccu.

Een thuisaccu zorgt ervoor dat je de overtollige stroom die je opwekt, kunt bewaren voor wanneer je het nodig hebt. Zo ben je minder afhankelijk van het elektriciteitsnet en kun je energiekosten besparen. Dus, hoewel er geen subsidie thuisbatterij is, kan een thuisaccu je wel helpen om de veranderingen in het salderen op te vangen en geld te besparen.

Onderstaand zetten we de percentages van de afbouwende salderingsregeling per jaar voor je op een rijtje:

Jaar

Max. percentage saldering

2025

64%

2026

64%

2027

55%

2028

46%

2029

37%

2030

628%

2031

0%

Is een thuisaccu rendabel zonder subsidie?

Sinds stroomleveranciers zijn begonnen met het geld vragen voor het terugleveren van stroom is een thuisbatterij nu vaker rendabel dan daarvoor.

Er zijn nog steeds huishoudens daarvoor het momenteel (nog) niet rendabel is maar dit is erg afhankelijk van bij welke energieleverancier je bent aangesloten, de hoeveelheid energie die je opwekt en verbruikt en of je een dynamisch energiecontract hebt.

Twijfel je of de investering van een thuisaccu kunt terugverdienen en hoelang het duurt? Doe dan een vrijblijvende aanvraag en onze specialisten kijken met je mee.
Het investeren in een thuisbatterij kent meerdere voordelen, zelfs zonder een subsidie thuisaccu.

Naast de financiële voordelen zijn er nog veel meer redenen om je opgewekte zonnestroom op te slaan! Onderstaand zetten we deze voordelen voor je op een rijtje. Deze kun je meenemen in je uiteindelijke beslissing;

 • Onafhankelijkheid, met een thuisaccu verminder je je afhankelijkheid van het elektriciteitsnet, waardoor je meer zelfvoorzienend wordt, zeker in combinatie met eigen opgewekte zonne-energie.
 • Kostenbesparing, door je zelfopgewekte energie op te slaan en te gebruiken, hoef je minder elektriciteit van het net te kopen, wat zorgt voor lagere energiekosten.
 • Noodvoorziening, in geval van een storing op het energienet of stroomuitval, is een thuisbatterij een handige back-up, waardoor je toch over opgewekte elektriciteit kunt beschikken.
 • Duurzame energieproductie, je wekt je eigen groene stroom op, waarmee je bijdraagt aan een duurzamere toekomst.
 • Milieuvriendelijk, thuisbatterijen zijn milieuvriendelijke oplossingen die bijdragen aan een verminderde belasting van het milieu.
thuisbatterij kWh

Op zoek naar een professionele installateur?

ThuisbatterijNederland is het grootste platform van thuisaccu installateurs in Nederland. Wij zijn een samenwerkingsverband van verschillende bedrijven die gespecialiseerd zijn in de verkoop en installatie van thuisaccu's.

Wanneer je een aanvraag doet zullen wij deze delen met een aantal bedrijven die het best aansluiten op jouw situatie. Zij kunnen je een vrijblijvende offerte uitbrengen op basis van jouw wensen. Wij werken enkel met servicegerichte, professionele installateurs die beschikken over alle benodigde keurmerken in de branche.

 Bronnen 


Energie-investeringsaftrek (EIA) voor ondernemers. (z.d.). RVO.nl.
https://www.rvo.nl/subsidies-financiering/eia/ondernemers

Ministerie van Algemene Zaken. (2023, 18 april). Subsidie voor duurzame energie en energiebesparing koopwoning aanvragen. Wetten en regelingen | Rijksoverheid.nl. https://www.rijksoverheid.nl/wetten-en-regelingen/productbeschrijvingen/subsidie-voor-zonneboiler-warmtepomp-pelletkachel-of-biomassaketel

Stimulering duurzame energieproductie en klimaattransitie (SDE++). (z.d.). RVO.nl. https://www.rvo.nl/subsidies-financiering/sde

Subsidie thuisaccu aanvragen, is dat mogelijk? | Simpel subsidie. (z.d.). https://simpelsubsidie.nl/blogs/?Subsidie-thuisaccu-aanvragen,-is-dat-mogelijk

Veelgestelde vragen

Wat is de terugverdientijd van een thuisbatterij?

De terugverdientijd van een thuisbatterij is momenteel ongeveer 15 jaar, dit is gebaseerd op de huidige stroomprijzen en salderingsregeling.

Is een thuisbatterij interessant zonder subsidie?

Zelfs zonder subsidie blijft een thuisbatterij een interessante investering, omdat je minder elektriciteit van het net hoeft te kopen en meer eigen zonne-energie kan verbruiken. Ook de hoge energieprijzen zorgen ervoor dat steeds meer mensen een thuisbatterij aanschaffen.

Hoe lang gaat een thuisbatterij mee?

Een thuisbatterij heeft meestal een levensduur van ongeveer 10 tot 15 jaar, afhankelijk van het merk en model.

Wat zijn de ideale thuisbatterij?

De meest ideale thuisbatterijen zijn momenteel de lithium-ion en lithium ijzerfosfaat batterijen, vanwege hun grote capaciteiten, lange levensduur en betrouwbare prestaties.

Over de auteur Jerry van Es

Al jarenlang ben ik gepassioneerd over duurzame energie en geloof ik in de kracht van thuisbatterijen en andere groene oplossingen. Mijn achtergrond als ondernemer heeft mij doen besluiten om Nederland verder te helpen om minder afhankelijk te worden van het elektriciteitsnet. Mijn motto? "Energie van Vandaag - Comfort voor Morgen"

Wat anderen over ons zeggen:

Fleur uit Haarlem

J. Gommers uit Assen

Thom IJben uit Hoorn

Mevr. Lievers uit Best

>