Steeds meer huishoudens kiezen ervoor om een thuisbatterij te installeren. Dit levert veel voordelen op, maar wat veel lezers zich afvragen is of een thuisbatterij leidt tot en beter energielabel. In dit artikel lees je precies hoe het zit.
Heeft een thuisbatterij invloed op je energielabel?
Een thuisbatterij heeft geen invloed op de energielabel van je woning. Thuisbatterijen dragen weliswaar bij aan duurzaamheid, het zorgt niet direct voor een minder energiegebruik of betere isolatie van je woning.
Wel zitten er vele andere financiële en praktische voordelen aan een thuisbatterij.
Het voordeel van een beter energielabel
Een beter energielabel zou geen doel op zich moeten zijn. Jouw energielabel is een gevolg van hoe duurzaam en energiebesparend jouw woning is.
Duurzaamheidsmaatregelen, zoals een thuisbatterij, zorgen ervoor dat je minder energie gebruikt en daardoor ook minder gaat betalen. Los hiervan, levert het hebben van een zuinig energielabel twee belangrijke voordelen op;
Stijging van de woningwaarde
Investeringen die leiden tot lagere vaste lasten zorgen voor een directe stijging van de woningwaarde. Dit kan best veel opleveren. Een potentiële koper weet tenslotte dat deze minder geld kwijt is aan energie, en kan daarom meer geld uitgeven aan het aankoopbedrag van de woning.
Toekomstige regelgeving
De regels in Nederland veranderen continu, denk bijvoorbeeld aan het wegvallen van de salderingsregeling in 2027. Tot kort geleden was het nog de ambitie van de overheid dat ieder huis vanaf 2030 van het gast af zou moeten. De haalbaarheid hiervan bleek niet realistisch. Toch zal de overheid elke keer nieuwe dingen verzinnen om de milieudoelen te behalen. De kans dat een energielabel van minimaal B in de toekomst verplicht gaat worden is aanwezig.
Door nu alvast stappen te maken ben je de toekomstige regelgeving voor en loop je niet tegen onverwachte investeringen aan.
Energieopslag kan best ingewikkeld zijn...
Overweeg jij een thuisbatterij voor jouw woning, maar weet je niet zo goed wel merk en type aansluit bij jouw energiebehoeften of zonnepanelen installatie?
Wij helpen je graag. Klik op de oranje knop en ontdek binnen 1 minuut of een thuisbatterij voor jou interessant is.
Dit is volledig vrijblijvend en GRATIS advies voor jouw ideale accu set-up!

Energielabels lopen vanaf letter A (zeer laag energieverbruik), tot G (zeer hoog energieverbruik. Omdat een thuisbatterij niet direct leidt tot minder energieverbruik heeft het dus geen invloed op welk energielabel jij hebt.

Thuisbatterij vs Energielabel
Hoewel het hebben van een thuisbatterij niet leidt tot een hoger energielabel, zijn er genoeg andere redenen waarom het verstandig is om zelf aan de slag te gaan met energieopslag. Zo zal de waarde van je woning direct toenemen en zorg je ervoor dat je de overtollige stroom uit je zonnepanelen kunt gebruiken, in plaats van dat er niks mee gebeurd.
Onze specialisten staan je graag te woord en geven je gratis advies over wat voor batterij in jouw situatie van toepassing kan zijn. Dit doen we gratis en vrijblijvend. Het enige wat jij hoeft te doen is ons formulier in te vullen.
Bronnen
Aalbers, H. (2024, 9 januari). Energielabels voor woningen - Encert. Encert. https://encert.nl/woningen/energielabels-voor-woningen/