fbpx

Een Thuisbatterij iets voor jou?

Ontdek binnen 1 minuut of een Thuisbatterij interessant kan zijn voor jou met onze gratis check!

Gratis & Vrijblijvend

 • Home
 • /
 • Thuisbatterij installeren; kosten, informatie en tips

Thuisbatterij installeren; kosten, informatie en tips

Jerry van Es

Samenvatting

ThuisbatterijNederland.nl logo

Geen zin om alles te lezen? Hier vind je de belangrijkste informatie kort samengevat.

 • Je kunt een thuisaccu zelf installeren of dit laten doen
 • Als je de batterij zelf installeert verlies je vaak de garantie
 • Zorg dat je de thuisbatterij altijd op een zo droog mogelijke en koele plek plaatst

💰🤑 ThuisbatterijNederland is een onafhankelijk collectief van installateurs door het hele land. Ontvang 4 op maat gemaakte offertes in je mailbox en bespaar tijd èn geld! 💰🤑 

>> Ja, ik wil vrijblijvend advies voor een thuisbatterij

Wat is een thuisbatterij?

Een thuisbatterij is een toestel dat elektriciteit opslaat die je zelf hebt opgewekt. Deze elektriciteit wordt meestal gegenereerd door zonnepanelen, maar kan ook afkomstig zijn van zonnecollectoren, een windturbine of een warmtepomp. De opgewekte stroom kan op een later tijdstip gebruikt worden, bijvoorbeeld wanneer de zonnepanelen te weinig zonne-energie produceren om aan de energiebehoefte te voldoen.

Dit kan 's nachts, tijdens piekuren of op bewolkte dagen voorkomen. Een thuisbatterij is dus een soort opslag voor ongebruikte stroom, waardoor je minder afhankelijk raakt van het elektriciteitsnet.

Wat kost het installeren van een thuisaccu?

De kosten voor het plaatsen van een thuisbatterij kunnen variëren, afhankelijk van de manier waarop je de installatie wilt uitvoeren. Er zijn twee opties: je kunt een professional inhuren voor de thuisbatterij installatie, of je kunt ervoor kiezen om de installatie zelf uit te voeren. Meer over de beide opties en de bijbehorende kosten lees je hier onder.

- Kosten thuisbatterij laten installeren

Als je besluit een professional in te schakelen voor de installatie, kun je rekenen op installatiekosten tussen de €500 en €1.000. De exacte prijs hangt natuurlijk wel af van de specialist die je kiest en de complexiteit van de installatie. Bij het uitzoeken van een erkende installateur raden we je altijd aan een aantal offertes te vergelijken!

- Kosten thuisbatterij zelf plaatsen

Als je er echter voor kiest om de installatie zelf te doen, kun je aanzienlijk besparen op de installatiekosten. Het is voor deze optie echter wel belangrijk dat je over de juiste kennis en benodigde gereedschappen beschikt. Het zelf installeren van een thuisbatterij kan kostenbesparend zijn, maar het brengt ook vele uitdagingen met zich mee.

enphase IQ thuisbatterij

Thuisaccu laten installeren

Als je geen risico wil nemen en zeker wil zijn van een correcte plaatsing van jouw thuisbatterij, kun je ervoor kiezen om de installatie van je thuisbatterij te laten uitvoeren door een ervaren vakman. Ook deze keuze van een thuisbatterij plaatsen heeft zowel voordelen als nadelen. Onderstaand zetten we ze voor je op een rijtje!

Voordelen van installatie laten doen

 • Zekerheid van optimale werking: een professional zorgt ervoor dat de thuisbatterij goed wordt geïnstalleerd en optimaal werkt.
 • Je ontvangt garantie: professionele installateurs bieden garantie op hun werk. Als er zich problemen voordoen, kun je rekenen op reparaties zonder extra kosten.
 • Financiële voordelen: als de installatie door een vakman wordt uitgevoerd, blijf je in aanmerking komen voor eventuele premies en een verlaagd btw-tarief.
 • Je krijgt advies: een ervaren installateur kan advies geven over welk type thuisbatterij en welke opslagcapaciteit het beste bij jouw behoeften past.

Nadelen van installatie laten doen

 • Extra installatiekosten: het inhuren van een professional brengt kosten met zich mee. Dit kan de investering in een thuisbatterij duurder maken.
 • Afhankelijkheid van derden: je bent afhankelijk van de planning en beschikbaarheid van de installateur, wat voor vertraging kan zorgen.

Energieopslag kan best ingewikkeld zijn...

Overweeg jij een thuisbatterij voor jouw woning, maar weet je niet zo goed wel merk en type aansluit bij jouw energiebehoeften of zonnepanelen installatie? 

Wij helpen je graag. Klik op de oranje knop en aan de hand van de ingevulde vragen ontvang je binnen 24 uur vrijblijvend en GRATIS advies voor jouw ideale accu set-up!

Thuisbatterij zelf installeren

Als je over de juiste mate van ervaring, kennis en gereedschappen beschikt, kun je zelf de thuisbatterij installeren. Deze keuze heeft echter zowel voordelen als nadelen.

Voordelen van installatie zelf doen

 • Je bespaart installatiekosten: met het zelf installeren van een thuisbatterij kun je aanzienlijk op installatiekosten besparen. Je hoeft namelijk geen specialist in te huren!
 • Je hebt meer controle: je bent niet afhankelijk van een derde partij, dus hebt meer controle over hoe en wanneer je de installatie van de thuisbatterij uitvoert.

Nadelen van installatie zelf doen

 • Je hebt kennis nodig: thuisbatterijen zijn ingewikkelde toestellen om te installeren. Zorg ervoor dat je over voldoende kennis beschikt om de installatie goed en veilig uit te voeren. Zeker bij het aansluiten van de thuisbatterij op de meterkast kunnen zich onveilige situaties voordoen als je niet weet wat je moet doen. Daarnaast dien je een omschakelrelais aan te leggen die ervoor zorgt dat je kunt switchen tussen de stroom van de energieleverancier of de door jouw opgeslagen stroom.
 • Je hebt het juiste gereedschap nodig: naast kennis heb je ook de juiste gereedschappen nodig om de installatie goed uit te voeren. Denk aan een schroevendraaiers, moersleutels, kabelschaar, een meetinstrument, handschoenen en een veiligheidsbril.
 • Je krijgt geen garantie meer: als je de thuisbatterij zelf installeert, ontvang je geen garantie meer op de installatie. Eventuele fouten of problemen die zich later voordoen, moet je dus zelf betalen. Sommige producenten gaan zelfs zo ver dat de installatie uitgevoerd moet worden door een door het merk erkende installateur.
 • Je hebt geen recht meer op premies of verlaagd btw-tarief: als je zelf jouw thuisbatterij installeert, kom je niet meer in aanmerking voor het verlaagde btw-tarief of eventuele premies.
thuisbatterij

Wat heb ik nodig voor de installatie van een thuisbatterij?

Wil je een thuisbatterij aansluiten? Dan is het belangrijk om te weten welke benodigdheden hiervoor nodig zijn. Onderstaand zetten we de benodigdheden voor je op een rijtje! Zo weet je zeker dat je goed voorbereid aan de slag kan.

1. Een geschikte thuisbatterij

Allereerst heb je natuurlijk een geschikte thuisbatterij nodig. Er zijn vele verschillende merken en uitvoeringen van thuisbatterijen op de markt, verdiep je hierin of laat je adviseren! Zorg ervoor dat je de thuisbatterij kiest die perfect aansluit bij jouw specifieke energiebehoeften en budget.

2. Een set zonnepanelen

Bij het gebruik van een thuisbatterij om energie op te slaan, moet je natuurlijk eerst elektriciteit opwekken. Veel mensen gebruiken zonnepanelen hiervoor, omdat die doorgaans de meeste stroom produceren.

3. Elektrische bedrading en aansluitingen

Zorg ervoor dat je de juiste bedrading en aansluitingen in huis hebt om de thuisbatterij aan je elektrische systeem te koppelen. Als je dit niet zelf kunt doen, overweeg dan om een professionele elektricien in te schakelen.

4. Een bidirectionele omvormer

Voor een soepele samenwerking tussen jouw zonnepanelen en thuisbatterij, heb je een bidirectionele omvormer nodig. Zonnepanelen produceren namelijk gelijkstroom, dit is niet de stroom die je direct in huis kan gebruiken. Een omvormer zet gelijkstroom (DC) om in wisselstroom (AC), dit kan wel in huis gebruikt worden.

5. Een digitale meter

Het is aan te raden ook een monitoringssysteem te installeren. Hiermee kun je de prestaties van de thuisbatterij volgen en beheren. Zo behoud je altijd inzicht in het energieverbruik en de opslagcapaciteit van de batterij.

6. Ruimte voor de thuisbatterij

Zorg ervoor dat je een geschikte ruimte hebt waar je de thuisbatterij kan installeren. Een thuisbatterij kun je het beste plaatsen in een koele, droge ruimte met voldoende ruimte. Een kelder of garage kunnen geschikte opties zijn. Er zijn ook modellen die wel tegen water kunnen en wel in de buitenlucht geplaatst kunnen worden.

>> Wij verzorgen de installatie van alle soorten accu's inclusief Duitse thuisbatterijen.

Installatiekosten thuisaccu

De thuisaccu plaatsen en installeren kost helaas ook geld. De installatiekosten van een thuisbatterij liggen gemiddeld tussen de €500 en €1.000. Het prijsverschil betreft of je de thuisaccu samen met zonnepanelen of los laat plaatsen.


Laat je de thuisbatterij samen met zonnepanelen plaatsen? Dan zullen installatiekosten relatief gezien lager uitvallen dan wanneer je de batterij los laat plaatsen.

Besparen op je thuisbatterij installatie?

De kosten voor het installeren van een thuisbatterij kunnen aanzienlijk variëren, afhankelijk van de aanbieder. Om ervoor te zorgen dat je de beste deal vindt, is het sterk aan te raden om installateurs te vergelijken.

Met behulp van ons handige formulier kun je geheel vrijblijvend tot wel 4 offertes aanvragen en met elkaar vergelijken. Zo weet je zeker dat je de beste installateur vindt!

 Bronnen 


Elise. (2022, 6 januari). Thuisbatterij installeren: zelf plaatsen of laten doen? BOBEX (bobex-web008).
https://www.bobex.be/nl-be/thuisbatterij/installeren/

Een thuisbatterij installeren: dit heb je nodig | Ecobouwers. (z.d.). https://www.ecobouwers.be/duurzaam-bouwen/artikels/een-thuisbatterij-installeren-dit-heb-je-nodig

Veelgestelde vragen

Waar moet je de thuisbatterij plaatsen?

Er is geen vaste plek waar je de thuisbatterij moet plaatsen, maar het is wel handig om deze op een plek te plaatsen waar jonge kinderen niet zomaar bij kunnen. Afhankelijk van het soort accu kan deze namelijk verschillende chemische stoffen bevatten.

Batterijen met een IP55 keuring zijn volledig spuitwaterdicht en kunnen ook buiten neergezet worden. Als jouw accu geen IP55 keuring heeft, dien je deze op een droge plek te plaatsen. Lees hier meer over de waterdichtheid van batterijen.

Kan ik een thuisaccu zelf installeren?

Het zelf installeren van een thuisbatterij is ingewikkeld. Als je niet over de benodigde technische kennis beschikt, is het verstandig om een professional in te schakelen voor de installatie.

Hoe moet je een thuisbatterij aansluiten op omvormer?

Voordat je besluit de thuisbatterij aan te sluiten op de omvormer moet je eerst dubbel nagaan of alle aansluitingen goed zitten. Houdt er rekening mee dat wanneer je een accu in combinatie met zonnepanelen gebruikt, dat je hiervoor een bidirectionele omvormer nodig hebt.

Welke thuisbatterij is het beste?

De keuze voor de beste thuisbatterij hangt af van een aantal factoren, maar over het algemeen zijn lithium ion accu’s een populaire keuze vanwege hun lange levensduur en grote opslagcapaciteit.

Over de auteur Jerry van Es

Al jarenlang ben ik gepassioneerd over duurzame energie en geloof ik in de kracht van thuisbatterijen en andere groene oplossingen. Mijn achtergrond als ondernemer heeft mij doen besluiten om Nederland verder te helpen om minder afhankelijk te worden van het elektriciteitsnet. Mijn motto? "Energie van Vandaag - Comfort voor Morgen"

Wat anderen over ons zeggen:

Fleur uit Haarlem

J. Gommers uit Assen

Thom IJben uit Hoorn

Mevr. Lievers uit Best

>