Stroomuitval kan voor veel ongemak zorgen en in sommige situaties zelfs gevaar opleveren. Het gebruik van een thuisbatterij als noodstroom voorziening wordt daarmee steeds populairder. In dit artikel kijken we naar de mogelijkheid om een batterij in te zetten tijdens een stroomuitval en geven we je advies over het vinden van de beste thuisbatterij!
Dit artikel is voor het laatst geüpdate op 3 juli 2024
💰🤑 ThuisbatterijNederland is een onafhankelijk collectief van installateurs door het hele land. Ontdek in één minuut wat een thuisbatterij in jouw situatie kost èn oplevert! 💰🤑
Is een thuisbatterij ook als noodstroom te gebruiken?
Een thuisbatterij kan zeker dienen als een noodstroomvoorziening om te voorkomen dat je zonder stroom komt te zitten tijdens een stroomuitval. Een thuisbatterij slaat de elektriciteit op die overdag wordt opgewekt door je zonnepanelen, en levert die opgeslagen energie later terug aan je huis wanneer dat nodig is.
Wanneer er een stroomstoring optreedt, kan een volgeladen thuisbatterij jouw huis en aangesloten apparaten tijdelijk voorzien van stroom. Hierdoor blijven belangrijke apparaten zoals verlichting, koelkasten en beveiligingssystemen werken. Dit kan helpen om de ongemakken van een stroomstoring te verminderen en ervoor zorgen dat je basisbehoeften tijdens die periode vervuld blijven.
Wil jij dit ook?
Met een thuisaccu kun je er niet alleen voor zorgen dat je een back up hebt bij stroomuitval, maar profiteer je ook van andere voordelen, zoals een maandelijkse besparing op je energierekening.
Doe hier vrijblijvend je aanvraag om te ontdekken wat de mogelijkheden zijn voor jouw situatie.
Welke apparaten sluit je aan op een thuisbatterij?
Wanneer je een thuisbatterij gebruikt als noodstroom voorziening, is het belangrijk om selectief te zijn bij het bepalen welke apparaten je erop aansluit. Thuisbatterijen hebben namelijk een beperkte capaciteit, wat betekent dat je keuzes moet maken over welke apparaten het belangrijkst voor je zijn om te kunnen blijven gebruiken tijdens een stroomuitval.
Onderstaand zetten we een aantal belangrijke apparaten voor je op een rijtje die je kan overwegen om aan te sluiten op je thuisbatterij!
- Je koelkast - Het aansluiten van je koelkast op de noodstroomvoorziening is belangrijk om bederfelijke voedingsmiddelen vers te houden.
- Verlichting - Bij een stroomstoring is het fijn om niet in het donker te komen zitten. Daarom is het verstandig om enkele lampen in je huis aan te sluiten op de thuisaccu, voor extra comfort en veiligheid tijdens een stroomstoring.
- Medische apparatuur - Als jijzelf of iemand in jouw huishouden afhankelijk is van medische apparatuur, zoals een zuurstofconcentrator of een CPAP-machine, is het belangrijk om deze op de thuisbatterij aan te sluiten. Zo weet je zeker dat je deze kan blijven gebruiken tijdens stroomuitval.
- Aquaria - Voor mensen met vissen in een aquarium die gevoelig zijn voor veranderingen in temperatuur, is het belangrijk om een betrouwbare stroomvoorziening te hebben. Door het aquariumfilter en de verwarming op de thuisbatterij aan te sluiten, weet je zeker dat jouw vissen blijven leven.
- Traplift - Heb je een traplift in huis waar iemand afhankelijk van is? Dan is het belangrijk om deze aan te sluiten op de thuisbatterij. Zo kun je ook tijdens een stroomuitval mobiel blijven.
- Beveiligingssystemen en camera's - Wanneer je camera's of alarmsystemen hebt om je huis en eigendommen te beschermen, is het aan te raden deze aan te sluiten op de thuisbatterij. Zo blijven ze functioneren en blijft je huis veilig als de stroom uitvalt.
Thuisaccu als antwoord op vervallen salderingsregeling
Hoewel de functie van noodstroomvoorziening een handige bijkomstigheid is van een thuisaccu, is dit niet het voornaamste doel van deze batterij. Tot en met 2025 geldt de salderingsregeling, waarmee huiseigenaren overtollig opgewekte energie aan het elektriciteitsnet kunnen terugleveren en daarvoor credits ontvangen. Deze credits kunnen dan weer gebruikt worden wanneer er stroom van het elektriciteitsnet nodig is. Vanaf 2025 zal deze regeling langzaam verdwijnen.
Met het wegvallen van de salderingsregeling wordt het minder aantrekkelijk om overtollige stroom terug te leveren aan het net. Sommige energieleveranciers overwegen zelfs kosten in rekening te brengen voor teruglevering van stroom of doen dit al. De thuisaccu wordt daarmee een slimme oplossing.
De thuisaccu stelt huishoudens in staat om de stroom, die opgewekt is door hun zonnepanelen als de zon schijnt, op te slaan als back up voor later gebruik. In plaats van de stroom tegen lage tarieven terug te leveren aan het net, kan deze opgewekte energie nu worden bewaard en ingezet wanneer dat nodig is. Hierdoor wordt er meer eigen zonne-energie gebruikt, zijn huishoudens minder afhankelijk van het elektriciteitsnet en worden energiekosten verminderd.
De beste thuisbatterijen voor noodstroom voorziening
Wat de beste thuisaccu voor noodstroomvoorziening is, hangt sterk af van jouw specifieke behoeften en situatie. Er zijn verschillende bekende merken die thuisbatterijen van hoge kwaliteit aanbieden.
LET OP! Deze merken zijn enkele van de meest bekende, maar het is altijd slim om een specialist naar jouw specifieke situatie te laten kijken. Zo ben je zeker dat je de beste thuisbatterij voor jouw situatie krijgt.
Tesla Powerwall
Tesla's Powerwall is een van de meest bekende en populaire thuisbatterijen op de markt. Met 13,5 kWh capaciteit kan deze batterij een gemiddeld huishouden van stroom voorzien tijdens piekmomenten of stroomuitval. Het heeft een compact en modern design en een geschatte levensduur van 20 jaar. Het is wel een prijzige optie.
LG Chem
LG is de leider in lithium-ion batterijen. Deze batterij heeft een lichtgewicht ontwerp en mooi design waardoor ze makkelijk geplaatst kunnen worden in een huiselijke omgeving. Wat ook een voordeel is, is dat ze meerdere capaciteiten thuisbatterijen aanbieden om aan verschillende behoeften te voldoen.
Sonnen
Sonnen is een Duitse fabrikant en zet zich in voor schone en betaalbare energie voor iedereen. Ze hebben al veel prijzen gewonnen voor hun producten en groeien snel in populariteit.
De Sonnen thuisbatterij gaat naar verwachting 20 jaar mee en heeft 10 jaar garantie. Het is een goede keuze voor huishoudens die veel stroom nodig hebben, bijvoorbeeld voor elektrische auto's of warmtepompen.
P.S. Het systeem in een batterij dat ervoor zorgt dat er over geschakeld wordt op de stroomvoorziening vanuit de batterij wordt Uninterruptible Power Supply (UPS) genoemd.
Advies over een thuisbatterij als noodstroomvoorziening
Overweeg je een thuisbatterij aan te schaffen? Vraag dan advies aan bij specialisten en vergelijk offertes. Met onze service kun je tot vier offertes aanvragen en vergelijken, dit is geheel vrijblijvend. Zo weet je zeker dat je de perfecte thuisbatterij vindt die aansluit bij jouw behoeften en budget.
De specialisten die offertes leveren, kunnen je ook adviseren over het gebruik van een thuisaccu als noodstroomvoorziening.
Veelgestelde vragen
Stroom blijft meestal enkele dagen bewaard in een accu voor later gebruik.
Er is momenteel geen subsidie beschikbaar voor thuisbatterijen.
Zonnepanelen werken alleen tijdens een stroomstoring als ze zijn aangesloten op een thuisbatterij voor noodstroomvoorziening.
Bronnen
AccuSelect | een thuisbatterij voor stroomuitval. (z.d.).
https://accuselect.nl/thuisbatterij/off-grid
offgridcentrum.nl. (z.d.). Thuisbatterij & noodstroom systemen archieven.
https://www.offgridcentrum.nl/product-category/complete-zonne-energie-systemen/on-grid-zonne-energie-systemen/energieopslag-back-up-systemen/