fbpx

Een Thuisbatterij iets voor jou?

Ontdek binnen 1 minuut of een Thuisbatterij interessant kan zijn voor jou met onze gratis check!

Gratis & Vrijblijvend

  • Home
  • /
  • Thuisbatterij en Salderingsregeling; zo zit het!
Jerry van Es
Gepubliceerd op: mei 16, 2024

De salderingsregeling is van toepassing op mensen met zonnepanelen die hun opgewekte zonne energie terugleveren aan het elektriciteitsnet. Hoewel het niet direct iets te maken heeft met thuisbatterijen, zien we toch vaak dat deze onderwerpen gezamenlijk worden besproken. Op deze pagina vertellen wij hoe het precies zit met een thuisbatterij en de salderingsregeling.

Wat is een salderingsregeling?

De salderingsregel is een ingevoerde regeling die ervoor zorgt dat huishoudens dezelfde vergoeding krijgen voor het terugleveren van opgewekte stroom (salderen) als afgenomen stroom. Hoewel de regeling vanaf 2025 zou worden afgebouwd heeft het kabinet de afbouw voorlopig opgeschort.

De salderingsregeling is een verkapte subsidie vanuit de overheid. Zie hieronder het voorlopige schema waarbij de regeling ieder jaar langzaam wordt afgebouwd.

Afbouw salderingsregeling per 2025

Update 17 mei 2024: Nadat het demissionaire kabinet had besloten om de salderingsregeling toch NIET af te bouwen heeft het nieuwe kabinet PVV-VVD-NSC-BBB besloten om deze toch af te bouwen vanaf 1 januari 2027. De precieze plannen worden spoedig bekend.

Jaartal

Hoeveel € je terugkrijgt op teruggeleverde energie

2024

100%

2025

64%

2026

64%

2027

55%

2028

46%

2029

37%

2030

28%

2031

0%

Wat is het verband tussen thuisbatterijen en de salderingsregeling?

Nu we weten wat salderen en de salderingsregeling inhouden, is het tijd om in te gaan op het verband tussen deze regeling en thuisbatterijen.

Het kopen van een thuisbatterij vergt een flinke investering. Voor een klein huishouden van 1 à 2 personen komt dit neer op ongeveer €4.000,- voor een huishouden van 4 personen kunnen deze kosten oplopen tot wel €8.000,-.

Momenteel is een thuisbatterij minder rendabel, omdat overtollige stroom voor het volle tarief kan worden terugverkocht aan het stroomnet. Dat is de salderingsregeling. Wanneer deze komt te vervallen, of wordt afgebouwd, leveren jouw zonnepanelen per direct minder op. Dat komt omdat je overdag meer zonnestroom opwekt dan dat je verbruikt.

Om te zorgen dat jouw zonnepanelen rendabel blijven, heb je een thuisaccu nodig die ervoor zorgt dat je opgewekte stroom kunt opslaan voor een moment dat zonnepanelen geen stroom opwekken, zoals ‘s avonds of ‘s nachts.

Conclusie: Het vervallen van de salderingsregeling zorgt ervoor dat je een thuisaccu nodig hebt om je zonnepanelen rendabel te houden.

Is een thuisaccu rendabel in combinatie met de salderingsregeling?

In de meeste gevallen geldt dat een thuisaccu niet rendabel is zolang de volledige salderingsregeling nog van toepassing is. Deze wordt vanaf 2025 afgebouwd. Vanaf dat moment wordt het wel rendabel om een thuisaccu aan te schaffen.

Het is goed om te vermelden dat financiële voordelen niet de enige reden zijn voor gezinnen om een thuisbatterij aan te schaffen. Het opslaan van zelf opgewekte zonne-energie is heel erg duurzaam en draagt dan ook bij aan de opmars van groene energie in het land.

Daarnaast is het ook fijn dat je minder afhankelijk bent van de energieleveranciers. De afgelopen jaren hebben we meerdere winters meegemaakt waarin de energietarieven zeer hoog waren. Met een thuisbatterij in combinatie met zonnepanelen ben je een stuk minder afhankelijk van je energieleverancier!

Hulp nodig van ThuisbatterijNederland?

Met ThuisbatterijNederland hebben we de visie om heel Nederland duurzamer te maken. Dit doen we op een eerlijke en onafhankelijke manier. Samen met een paar kundige installateurs vanuit het hele land hebben we de koppen bij elkaar gestoken om huiseigenaren uit heel Nederland zo goed mogelijk te helpen. 

Onze partners kijken op basis van jouw energiebehoefte wat voor batterij je nodig hebt. Denk hierbij aan de capaciteit, type en vermogen. 

Doe vrijblijvend je aanvraag en ontvang maximaal vier verschillende offertes van erkende monteurs en thuisaccu bedrijven die actief zijn in jouw regio. Zo vergelijk je niet alleen de prijzen, maar ook de werkwijze. 

P.S. Onze dienst is volledig kosteloos en vrijblijvend!

 Bronnen 


Ministerie van Economische Zaken en Klimaat. (2023, 10 november). Overheid bevordert groei zonne-energie. Duurzame energie | Rijksoverheid.nl.
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/duurzame-energie/zonne-energie

Milieu Centraal. (z.d.-b). Zonnepanelen: minder salderen, toch aantrekkelijk.
https://www.milieucentraal.nl/energie-besparen/zonnepanelen/salderingsregeling-voor-zonnepanelen/

Insert Content Template or Symbol
Over de auteur Jerry van Es

Al jarenlang ben ik gepassioneerd over duurzame energie en geloof ik in de kracht van thuisbatterijen en andere groene oplossingen. Mijn achtergrond als ondernemer heeft mij doen besluiten om Nederland verder te helpen om minder afhankelijk te worden van het elektriciteitsnet. Mijn motto? "Energie van Vandaag - Comfort voor Morgen"

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Wat anderen over ons zeggen:

Fleur uit Haarlem

J. Gommers uit Assen

Thom IJben uit Hoorn

Mevr. Lievers uit Best

>