In Utrecht hebben twee ondernemende broers, Roel (29) en Maurice van der Ende (26), een innovatieve thuisbatterij genaamd Planetpod ontwikkeld. Deze nieuwe batterij voegt zich bij een groeiende markt van energieopslagoplossingen voor thuisgebruik, die nog klein is maar gestaag groeit. De batterij, met een strak grijszwart ontwerp, is niet alleen een opslagmedium maar ook een slim apparaat dankzij de geavanceerde software die het bevat.
Energie slim opslaan en gebruiken
Oorspronkelijk waren thuisbatterijen vooral nuttig om de energie die zonnepanelen overdag opwekken op te slaan voor gebruik in de avond, wanneer het verbruik het hoogst is. De Planetpod gaat echter een stap verder. Deze batterij maakt gebruik van AI-software die het mogelijk maakt om actief te handelen in elektriciteit, afhankelijk van de fluctuerende energieprijzen. Dit systeem maakt het voor gebruikers mogelijk om elektriciteit te kopen wanneer het goedkoop is en te verkopen wanneer de prijzen hoog zijn. Vooral bij dynamische energiecontracten is dit erg efficient.
Innovatie door ervaring
De broers, die eerder een vergelijkingssite voor elektrische auto’s lanceerden, zagen een gat in de markt van energieopslag. Na zes jaar in de branche ontwikkelden ze de slimme thuisbatterij die niet alleen energie opslaat maar ook economisch rendabel kan zijn door het verhandelen van elektriciteit. Roel legt uit dat de batterij snel zichzelf terugverdient, een antwoord op de veelvoorkomende kritiek dat de kosten van thuisbatterijen vaak niet worden terugverdiend binnen hun levensduur.
Uitdagingen en kansen
Ondanks sceptische geluiden uit onderzoek van CE Delft en diverse online bronnen over de rendabiliteit van thuisbatterijen, blijven de broers positief. Ze wijzen op de mogelijkheden om btw terug te vorderen en een restwaarde van de batterij die de economische levensduur kan verlengen. Hun product, dat al in de voorverkoop is gegaan, kost 5790 euro en is vooral gericht op de vroege gebruikers van technologie.
Hoewel thuisbatterijen nu nog vooral voor 'early adopters' lijken te zijn, zijn de broers optimistisch dat hun technologie uiteindelijk even alledaags zal worden als zonnepanelen, mede door voortdurende veranderingen in de energiemarkt.