fbpx

Een Thuisbatterij iets voor jou?

Ontdek binnen 1 minuut of een Thuisbatterij interessant kan zijn voor jou met onze gratis check!

Gratis & Vrijblijvend

  • Home
  • /
  • Thuisbatterij Capaciteit vs Vermogen; wat is het verschil?
Jerry van Es
Gepubliceerd op: februari 8, 2024

Wanneer je aan het oriënteren bent op het kopen van een thuisbatterij, zijn capaciteit en vermogen veelvoorkomende termen die naar voren komen. Sommigen denken dat deze termen hetzelfde betekenen, maar dat is niet het geval. Op deze pagina leggen we uit wat de verschillen zijn tussen vermogen en opslagcapaciteit bij een thuisaccu.

Wat is het verschil tussen capaciteit en vermogen van een thuisbatterij?

De capaciteit van een thuisbatterij bepaalt hoeveel energie (kWh) deze kunt opslaan, terwijl het vermogen wat zegt over de snelheid waarmee de energie kan worden ontladen en opgeladen (kW). Dat is het verschil.

Opslagcapaciteit

De opslagcapaciteit van een thuisbatterij wordt uitgedrukt in kWh. Het aantal kWh geeft aan hoeveel energie er in totaal kan worden opgeslagen. Hieronder geven we een indicatie van de hoeveelheid opslagcapaciteit die voor een gemiddeld huishouden nodig is. Hierbij is het wel belangrijk om te vermelden dat het om een schatting gaat en ieder huishouden een andere energiebehoefte kan hebben.


Om een goed beeld te schetsen van de benodigde opslag per huishouden hebben we een tabel gemaakt.

Huishouden

Gem. Verbruik per jaar

Benodigde capaciteit 

Kosten (incl. installatie)

1-2 personen

2.500 kWh

6 kWh

+/- €4.000

3-4 personen

3.500 kWh

8 kWh

+/- €8.000

5-6 personen

4.500 kWh

10 kWh

+/- €10.000

Vermogen

Het vermogen van een thuisaccu bepaalt hoe snel de accu kan worden opgeladen en hoe snel de (zonne-)energie geleverd wordt. Dit wordt uitgedrukt in kW. Wanneer je veel apparaten tegelijk wil laten draaien heb je meer vermogen nodig.

Voorbeeld:
Een thuisbatterij met een vermogen van 4 kW kan niet meer dan 4 kilowatt aan energie leveren op een specifiek moment. Hiermee zou je bijvoorbeeld een wasmachine, televisie en nog een elektrisch apparaat tegelijkertijd kunnen gebruiken. Aan de hand van de lijst hieronder kun je voor jezelf bepalen hoeveel vermogen jij nodig hebt aan de hand van welke elektronica je gebruikt.

Kenmerk

Lithium IJzerfosfaat batterij

Airconditioning

+- 2,5 kW

Magnetron

+- 0,9 kW

Koelkast

+- 0,2 kW

Föhn

+- 1,1 kW

Stofzuiger

+- 1,2 kW

Televisie

+- 0,2 kW

Vaatwasser

+- 1,2 kW

Conclusie

Ondanks dat veel websites de termen door elkaar halen, zit er dus een groot verschil tussen de opslagcapaciteit en het vermogen van een thuisbatterij. Door niet met beide factoren rekening te houden bij de aanschaf zul je jouw batterij niet optimaal kunnen benutten.

Vul ons formulier in om een vrijblijvende aanvraag te doen. Op basis van jouw wensen ontvang je maximaal 4 op maat gemaakte offertes. Dit helpt met het vergelijken van verschillende installateurs en het bepalen van een eerlijke prijs. Ook voor alle andere vragen staat het team voor je klaar!

 Bronnen 


Welk vermogen moet mijn thuisbatterij hebben? (z.d.).
https://www.thuisbatterijkopen.be/vermogen-thuisbatterij/

Engineer, A. S. T. S. (2023, 19 april). Capaciteit thuisbatterij berekenen: zo doe je dat [met tabel] - Memodo Blog Nederland. Memodo Blog Nederland.
https://blog.memodo.nl/capaciteit-thuisbatterij-berekenen/

Insert Content Template or Symbol
Over de auteur Jerry van Es

Al jarenlang ben ik gepassioneerd over duurzame energie en geloof ik in de kracht van thuisbatterijen en andere groene oplossingen. Mijn achtergrond als ondernemer heeft mij doen besluiten om Nederland verder te helpen om minder afhankelijk te worden van het elektriciteitsnet. Mijn motto? "Energie van Vandaag - Comfort voor Morgen"

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Wat anderen over ons zeggen:

Fleur uit Haarlem

J. Gommers uit Assen

Thom IJben uit Hoorn

Mevr. Lievers uit Best

>