fbpx

Een Thuisbatterij iets voor jou?

Ontdek binnen 1 minuut of een Thuisbatterij interessant kan zijn voor jou met onze gratis check!

Gratis & Vrijblijvend

  • Home
  • /
  • 8 EERLIJKE voordelen en nadelen van een thuisbatterij
Jerry van Es
Gepubliceerd op: maart 28, 2024

We zitten als samenleving middenin een energietransitie. Dit betekent dat we er steeds meer naar streven om gebruik te maken van duurzamere energie alternatieven. De thuisbatterij is er daar één van. Steeds meer consumenten overwegen een eigen batterij voor energie opslag maar de vele informatie blijkt voor veel mensen nog ingewikkeld.

Daarom zetten we de voordelen en nadelen van een thuisbatterij zo simpel mogelijk uiteen, zodat je op een eerlijke manier kunt kiezen of je er één voor jouw huishouden (of bedrijf) wil aanschaffen.

Thuisbatterij in het kort

Voor we de voor- en nadelen uiteenzetten is het goed om heel kort de belangrijkste informatie over thuisaccu's uiteen te zetten.

  • Een thuisbatterij slaat (zonne) energie op die gegenereerd wordt door je zonnepanelen. Deze energie wordt vervolgens gebruikt op het moment dat de zonnepanelen geen energie opwekken. 
  • Er zijn verschillende soorten thuisbatterijen op de markt; lithium ion, lithium ijzerfosfaat en zoutwaterbatterijen.

Voordelen thuisbatterij

Omdat we vooral vragen krijgen van mensen die willen weten welk voordeel de aanschaf met zich meebrengt, beginnen we met de voordelen van een thuisbatterij. 

Voordelen

Lagere maandelijkse kosten: zonder accu moet je de stroom 's avonds en 's nachts zelf inkopen. Hier betaal je geld voor. Zonne energie opslaan en te gebruiken op momenten dat deze niets opleveren zorgt ervoor dat je minder stroom zelf in hoeft te kopen en bespaar je dus maandelijks op de energiekosten.

Een thuisbatterij met zonnepanelen is het meest efficient, maar zelfs zonder zonnepanelen kun je geld besparen door energie op goedkope momenten van de dag op te slaan om deze op 'piekmomenten' te gebruiken.

Minder afhankelijk van gebeurtenissen in de energiemarkt: de afgelopen jaren zijn de energieprijzen een aantal keer zeer snel gestegen, onder andere door bijvoorbeeld de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. Hoe meer energie je moet inkopen van het stroomnet, hoe groter de gevolgen zijn van gebeurtenissen die de prijs beïnvloeden. Door je eigen overtollige stroom op te slaan hebben prijsstijgingen veel minder negatieve invloed op jou.

Noodstroom voorziening: heb je wel eens last van stroomuitval? Door overbelasting van het elektriciteitsnet zal dit de komende jaren helaas steeds vaker voorkomen. Veel thuisaccu's fungeren ook als back up stroomvoorziening, ook wel noodstroom genoemd. Voor sommige huishoudens is dit misschien geen belangrijk voordeel, maar wanneer je belangrijke apparatuur hebt die niet (te lang) mag uitvallen kan een stroomuitval veel schade opleveren.

Duurzame groene energie: alle (zonne) energie die jij opslaat en herbruikt hoeft niet meer ergens anders op een vervuilende manier te worden opgewekt. We spreken dan ook van groene stroom omdat je gebruik maakt van opgewekte zonne-energie. Als ThuisbatterijNederland.nl vinden we dat iedereen voor zich zelf moet hoe een ieder bijdraagt aan een duurzamere wereld. Wanneer je echter een grote impact wil maken is een thuisbatterij de ideale optie!

p.s. Niet iedere thuisaccu is even duurzaam. Sommige modellen maken gebruik van schaarse grondstoffen. De zoutwater thuisbatterij is echter een zeer milieuvriendelijke optie.

Off-grid: zoals in de afbeelding hieronder te zien is, zijn steeds meer Nederlanders geïnteresseerd in een off-grid opstelling. Hierin ben je volledig afgesloten van het elektriciteitsnet. Zonder thuisbatterij is het haast onmogelijk om off-grid te leven.

off grid thuisaccu

De stijgende trend in zoekopdrachten naar 'off-grid'.

Energieopslag kan best ingewikkeld zijn...

Overweeg jij een thuisbatterij voor jouw woning, maar weet je niet zo goed wel merk en type aansluit bij jouw energiebehoeften of zonnepanelen installatie? 

Wij helpen je graag. Klik op de oranje knop en aan de hand van de ingevulde vragen ontvang je binnen 24 uur vrijblijvend en GRATIS advies voor jouw ideale accu set-up!

Nadelen thuisbatterij

Zoals we in de introductie al aangaven, is deze pagina bedoeld om oriënterende consumenten op een eerlijke manier te informeren over de mogelijke aanschaf van een thuisaccu. Nu we de voordelen behandeld hebben is het nu tijd voor de thuisbatterij nadelen.

Nadelen

Zoals we in de introductie al aangaven, is deze pagina bedoeld om oriënterende consumenten op een eerlijke manier te informeren over de mogelijke aanschaf van een thuisaccu. Nu we de voordelen behandeld hebben is het nu tijd voor de thuisbatterij nadelen.

Nog niet rendabel: hoewel er uitzonderingen zijn, zal een thuisbatterij voor de meeste huishoudens nog niet rendabel zijn. Je gaat weliswaar minder kwijt zijn aan maandelijkse energiekosten, dit weegt nog niet op tegen de initiële investering die er nodig is (minimaal €4.000,-). Momenteel is de terugverdientijd van een thuisbatterij in gunstige gevallen 7 tot 10 jaar, maar voor gezinnen met een laag energieverbruik kan dit oplopen tot wel 15 jaar.

Veiligheid: bepaalde typen batterijen kunnen in uitzonderlijke gevallen ontploffen. Je zult vast wel eens op het nieuws hebben gelezen over elektrische auto's die spontaan ontbranden; dit komt dan door de lithium ion accu. Dit is niet iets nieuws en ook niet uniek voor thuisbatterijen. Daarnaast is het iets wat zeer zelden voorkomt en met de ontwikkelingen in de markt zal dit de komende jaren nog minder vaak voorkomen.

Mocht je het toch geen prettig idee vinden dan kun je het best kiezen voor een zoutwaterbatterij. Deze zijn extreem veilig en daarnaast ook nog eens milieuvriendelijk.

Geen subsidie: op dit moment zijn er (nog) geen particuliere thuisbatterij subsidies beschikbaar in Nederland. Dit is een nadeel want dit zou er direct voor zorgen dat een thuisbatterij rendabel wordt. Een thuisbatterij kopen vergt een investering van gemiddeld tussen de €4.000 en €10.000. Uiteraard ga je hierdoor direct besparen op je maandelijkse kosten maar niet iedereen is in de gelegenheid om een forse investering te bekostigen.

thuisbatterij kWh

Ontdekken wat een thuisaccu voor jouw woning oplevert?

Er zijn talloze redenen te bedenken om wel of geen thuisaccu in huis te nemen. Om zeker te weten of het voor jouw situatie interessant is kijken onze specialisten graag met je mee. We stellen je een aantal vragen op basis waarvan wij een duidelijk beeld kunnen schetsen wat een thuisbatterij gaat kosten en opleveren. Uiteraard ben je nergens toe verplicht, maar als je de kosten van een thuisaccu wil vergelijken is dit een goede manier.

 Bronnen 


Risico’s van rook door branden van Li-ion-batterijen | RIVM. (z.d.). https://www.rivm.nl/publicaties/risicos-van-rook-door-branden-van-li-ion-batterijen

Off Grid zoekopdrachten. (z.d.). Google Trends.
https://trends.google.com/trends/explore?date=all&geo=NL&q=off%20grid&hl=nl

Insert Content Template or Symbol
Over de auteur Jerry van Es

Al jarenlang ben ik gepassioneerd over duurzame energie en geloof ik in de kracht van thuisbatterijen en andere groene oplossingen. Mijn achtergrond als ondernemer heeft mij doen besluiten om Nederland verder te helpen om minder afhankelijk te worden van het elektriciteitsnet. Mijn motto? "Energie van Vandaag - Comfort voor Morgen"

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Wat anderen over ons zeggen:

Fleur uit Haarlem

J. Gommers uit Assen

Thom IJben uit Hoorn

Mevr. Lievers uit Best

>