fbpx

Een Thuisbatterij iets voor jou?

Ontdek binnen 1 minuut of een Thuisbatterij interessant kan zijn voor jou met onze gratis check!

Gratis & Vrijblijvend

 • Home
 • /
 • Wat is de beste thuisbatterij van dit moment? Onze Top 4

Wat is de beste thuisbatterij van dit moment? Onze Top 4

Jerry van Es

Hoewel nog lang niet iedere woning in Nederland beschikt over een thuisbatterij, is er wel een duidelijke trend gaande (zie afbeelding hieronder). Wel merken we dat de gemiddelde consument het nog wel erg lastig vind om te begrijpen wat de verschillen zijn tussen de thuisbatterijen die we op de markt tegenkomen.

Er zijn tenslotte verschillende merken maar ook soorten thuisaccu's. In dit artikel hebben we op basis van de ervaringen van onze klanten en onze installateurs een top 4 gemaakt van beste thuisbatterijen van dit moment.

top 4 beste thuisbatterij

Toename interesse in thuisbatterijen sinds 2019

Beste thuisbatterij - Top 4

Model?

Prijs

Pylontech Force h1 7,10 kWh

1. Pylontech Force H2 (Beste LFP thuisbatterij)

LG Chem Resu 16H Prime

2. LG Chem Resu 16H Prime (Beste Lithium Ion thuisbatterij)

greenrock home

3. GREENROCK Home (Beste zoutwater thuisbatterij)

huawei logo

4. Huawei (Beste thuisbatterij merk)

1. Pylontech Force H2

Pylontech Force h1 7,10 kWh

We beginnen met de beste LFP thuisbatterij van dit moment. De Pylontech Force H2 bewijst zich al een tijd lang als (een van de) beste thuisaccu's op de markt. De specs zijn super goed en dat terwijl de prijs ook lager is dan die van vergelijkbare thuisbatterijen. De Pylontech Force H2 lijkt heel erg op zijn broertje, de Force H1. Het verschil is echter dat de Force H2 een grotere hoeveelheid energie in korte tijd kunt ontladen, waardoor je dus ruim voldoende apparaten op de opgeslagen stroom kunt laten draaien.

Het gaat hier om een accu van het type Lithium ijzerfosfaat (LiFePO4 / LFP). Een veiligere optie is er niet. Mede daarom zijn de meeste van onze klanten en installatie partners het erover eens dat de Pylontech Force H2 de beste thuisbatterij voor zonnepanelen is!

Het model is te krijgen vanaf 7,1 kWh opslagcapaciteit tot maximaal 14,21 kWh. Het enige nadeel van deze thuisaccu is de garantieperiode. Deze bedraagt 'slechts' 7 jaar waar 10 jaar de norm is. Zorg er altijd voor dat de installatie gedaan wordt door een erkende installateur. Zo verlies je geen aanspraak op de mogelijke garantie.

Specs

 • Merk - Pylontech
 • Opslag (kWh) - 7,10
 • Laad / ontlaad vermogen (WP) - 7680
 • Soort batterij - Lithium IJzerfosfaat
 • Gewicht - 82 kg
 • Aantal fasen - 3-fase
 • Garantie - 7 jaar
 • IP-classificatie Waterdichtheid- IP55
 • Aantal laadcycli - 6000

2. LG Chem Resu 16H Prime

LG Chem Resu 16H Prime

Wil je geen concessies doen en ga je voor de beste lithium ion thuisbatterij? Na verschillende modellen te hebben vergeleken kom je uiteindelijk uit bij de LG Chem RESU 16H Prime. Deze LG thuisbatterij staat bekend als het vlaggenschip binnen de LG-collectie, zowel qua opslagcapaciteit en prestaties. De accu heeft een capaciteit van 16 kWh en een ontlaadvermogen van 7000 Wp. Hiermee is deze lithium-ion batterij ideaal voor zowel grotere huishoudens als bedrijven met een aanzienlijk energieverbruik.

Naast de uitstekende prestaties is de RESU 16H Prime ook nog eens zeer veelzijdig, dankzij zijn compatibiliteit met zowel 1-fase als 3-fase systemen. De grote opslag zorgt wel voor een groot formaat en gewicht; met een totaalgewicht van 159 kg vraagt het zowel de nodige ruimte als een stevige ondergrond.

LG Chem heeft grote ambities binnen de markt van energieopslag. Ze zitten erin voor de lange termijn en het is dan ook een geruststelling om te weten dat je op elke lithium ion batterij 10 jaar garantie krijgt. Hiervoor is het wel van belang dat de batterij wordt geïnstalleerd door een erkende installateur. Thuisbatterij Nederland werkt enkel met betrouwbare installatie partners.

Specs

 • Merk - LG Chem
 • Opslag (kWh) - 16
 • Laad / ontlaad vermogen (WP) - 7000
 • Soort batterij - Lithium Ion
 • Gewicht - 159 kg
 • Aantal fasen - 1-fase, 3-fase
 • Garantie - 10 jaar
 • IP-classificatie Waterdichtheid- IP55
 • Aantal laadcycli - 6000

3. GREENROCK Home

greenrock business

Zoutwaterbatterijen zijn voornamelijk populair voor off-grid opstellingen. Is dat wat je nodig hebt voor jouw energieopslag? De beste zoutwater thuisbatterij is zonder twijfel de GREENROCK. Met deze zoutwateraccu brengt het bedrijf 'BlueSky Energy' veiligheid, milieuvriendelijkheid, en efficiëntie naar een geheel nieuw niveau.

Met de GREENROCK Home kun je kiezen voor een felxibele capaciteit, variërend van 5 tot 30 kWh. Met tussenstappen van 5 kWh kun je dus nauwkeurig de juiste opslagcapaciteit in huis halen zonder dat je onnodig geld kwijt bent aan een te grote thuisbatterij.

Wees je er wel van bewust dat zoutwaterbatterijen andere prestaties leveren. Zo kan deze 'slechts' tot maximaal 80% ontladen. Ook zijn ze erg zwaar. Het 5 kWh model van GREENROCK weegt al 140 kilo.

Tegenover deze nadelen staan ook weer grote voordelen. Veiligheid is hierbij de belangrijkste factor. Zoals je wellicht wel eens hebt gelezen kunnen accu's spontaan ontploffen en in de brand vliegen. Dit zal steeds minder vaak voorkomen en alle A-merken worden uitgebreid gecontroleerd en getest op verschillende omstandigheden. Toch blijft het zo dat Lithium accu's minder veilig zijn dan zoutwaterbatterijen, die helemaal niet kunnen ontbranden.

Ook de installatie van deze thuisbatterij is erg gemakkelijk. Dankzij het plug & play-systeem is een snelle en moeiteloze integratie in je energievoorziening gegarandeerd. Voor degenen die een duurzame off-grid oplossing zoeken, vertegenwoordigt de GREENROCK HOME de ideale keuze. De handige doe-het-zelf'er heeft hier misschien niet eens een installateur voor nodig, al adviseren wij het wel om hier gebruik van te maken.

Verbruik jij heel veel stroom en heb je nog meer opslag nodig dan de maximale 30 kWH? Dan is er een alternatief; de GREENROCK Business met een maximale opslag van wel 200 kWH!

Specs

 • Merk - GREENROCK
 • Opslag (kWh) - 5 kWh, uit te breiden tot 30 kWh
 • Soort batterij - Zoutwater
 • Gewicht - 140 kg
 • Aantal laadcycli - 5000

4. Beste merk: Huawei

huawei logo

Het is lastig om te zeggen welke van de verschillende thuisbatterij merken het 'best' is. Er is geen methode om verschillende fabrikanten en de verschillende modellen één op één met elkaar te vergelijken. Toch zijn wij van mening dat Huawei in dit lijstje thuishoort, dankzij o.a. de verschillende Huawei Luna 2000 modellen.

De verschillende thuisaccu's van Huawei hebben een goede prijs-kwaliteitsverhouding en zijn modulair verkrijgbaar in minimaal 5 kWh tot maximaal 15 kWh. Perfect voor consumenten maar in de toekomst hopen we nog een aantal varianten voor grootgebruikers te kunnen gaan zien.

Wat Huawei thuisaccu's onderscheidt van andere merken is de bescherming tegen externe (weers)omstandigheden. Waar veel thuisbatterijen een IP klasse van 55 hebben, beschikken de thuisbatterijen van Huawei over een IP klasse van 66.

Waar moet je op letten?

De ideale thuisbatterij met zonnepanelen levert genoeg energie op om in al je energiebehoeften te voldoen maar kan ook snel genoeg ontladen zodat je meerdere apparaten tegelijkertijd kunt gebruiken. Daarnaast wil je niet meer geld kwijt zijn dan nodig, zodat je een snellere terugverdientijd hebt.

Je wil geen opslagcapaciteit van 20 kWh hebben als je aan 10 kWH genoeg hebt.

Om een juiste keuze te maken ga je de volgende 5 factoren langs;

1. Soort accu

Om te beginnen maak je een keuze tussen het type thuisbatterij. De meest populaire soorten zijn lithium ion, LiFePO4 en zoutwater. Over het algemeen is de ontwikkeling van LiFePO4 batterijen het meest ontwikkeld en zijn deze het meest efficiënt.

Dit betekent niet dat het automatisch de beste keuze is. Wanneer veiligheid de belangrijkste afweging is, zijn de zoutwater thuisbatterijen perfect. Wil je goede prestaties maar net even wat minder geld kwijt zijn levert een lithium ion een goede prestatie in prijs-kwaliteit. Tot slot is er nog de loodzuur batterij, die in de praktijk zelden voor deze vorm van energie opslag wordt gebruikt.

thuisbatterij
> Lees meer over lithium ion thuisbatterijen

2. Prijs

Om je thuisbatterij rendabel te houden willen de meeste huishoudens willen een zo hoog mogelijke ROI. In dat geval wil je de prijs van een thuisaccu zo laag mogelijk houden., met in het achterhoofd houdende de prestaties. Voor een klein huishouden kun je rekening houden met een minimale investering van 4.000 tot 5.000 euro. Hiermee heb je wel een kleine opslagcapaciteit van ongeveer 5 a 6 kWh (zonne) energie.

Grotere huishoudens met veel zonnepanelen of een groter energieverbruik zijn tussen de € 8.000,- en € 10.000,- kwijt.

3. Opslagcapaciteit

Als jij beschikt over een groot aantal zonnepanelen, heb je ook een hogere opslagcapaciteit nodig om je overtollige stroom op te slaan. Vervolgens kun je op het punt dat er geen of weinig zonne energie is, deze stroom weer gebruiken.

De kleinste modellen thuisaccu's beginnen bij ongeveer 5 kWh. De meeste consumenten in Nederland zullen niet meer dan 20 kilowattuur nodig hebben.

4. Ontlaadvermogen

Minstens net zo belangrijk als de capaciteit is het ontlaadvermogen. Het ontlaadvermogen zegt wat over de hoeveelheid energie die de thuisbatterij tegelijkertijd kan worden vrijgegeven. Dit is belangrijk, omdat hoe hoger het ontladingsvermogen, hoe meer apparaten je tegelijk kunt gebruiken.

Op het moment dat de zon niet schijnt en je zonnepanelen geen energie opslaan wil je de overtollige energie van je batterij gebruiken. Je wil dat je huishouden op dezelfde manier kan werken als normaliter, zonder dat je rekening moet houden met de hoeveelheid apparaten die je tegelijkertijd kunt gebruiken.

5. Omvormer

Sommige thuisbatterij zijn enkel compatibel met een fase-1 of fase-3 omvormer. Andere modellen hebben een geïntegreerde omvormer. Een voorbeeld van merken die een batterij met ingebouwde omvormer bieden zijn Bliq en Enphase. Ook zien we de 'hybride omvormer' steeds vaker terugkomen.

De beste thuisaccu voor jouw situatie?

In werkelijkheid blijft het lastig om te zeggen wat de beste thuisaccu is. Om een nauwkeuriger antwoord te kunnen geven moeten we weten hoe jouw energiebehoefte in elkaar stekt en hoeveel zonnepanelen je momenteel hebt of wil laten installeren.

Net als met een auto zal het beste model afhankelijk zijn hoe je de auto wil gebruiken (snelheid, wintersport, etc). Gelukkig weten onze erkende installateurs er alles van af.

Doe dan ook gerust een vrijblijvende offerte aanvraag om erachter te komen voor welk model je het best kunt kiezen. De beste thuisaccu vind je via ThuisbatterijNederland.nl!

 Bronnen 


BlueSky Energy. (z.d.). BlueSky Energy | LinkedIn.
https://nl.linkedin.com/company/bluesky-energy

Smart String Energy Storage System | FusionSolar. (z.d.). https://solar.huawei.com/en/professionals/all-products/LUNA2000-5-10-15-S0

PylonTech-Pylon Technologies Co., Ltd. (z.d.).
https://en.pylontech.com.cn/

LG ESS Battery|USA. (z.d.).
https://www.lgessbattery.com/

Over de auteur Jerry van Es

Al jarenlang ben ik gepassioneerd over duurzame energie en geloof ik in de kracht van thuisbatterijen en andere groene oplossingen. Mijn achtergrond als ondernemer heeft mij doen besluiten om Nederland verder te helpen om minder afhankelijk te worden van het elektriciteitsnet. Mijn motto? "Energie van Vandaag - Comfort voor Morgen"

Wat anderen over ons zeggen:

Fleur uit Haarlem

J. Gommers uit Assen

Thom IJben uit Hoorn

Mevr. Lievers uit Best

>