fbpx

Een Thuisbatterij iets voor jou?

Ontdek binnen 1 minuut of een Thuisbatterij interessant kan zijn voor jou met onze gratis check!

Gratis & Vrijblijvend

  • Home
  • /
  • 1-fase thuisbatterij

1-fase thuisbatterij

Jerry van Es

Een groot deel van de Nederlandse huishoudens zijn aangesloten op een enkelfase aansluiting. Bij de oriëntatie voor een thuisbatterij is het belangrijk dat je goed nagaat of het ook om een 1-fase thuisbatterij gaat. 

Wat is een 1-fase thuisbatterij?

Een 1-fase thuisbatterij slaat stroom stroom zodat deze op een later moment gebruikt kan worden. Het leveren en opslaan van energie gebeurd hierbij via één stroomdraad (fase).

Een 1-fase thuisbatterij kan minder zwaar belast worden dan een 3-fase thuisbatterij, namelijk 230 volt ten opzichte van 400 volt. In de praktijk houdt dit in dat een 1-fase accu gecombineerd wordt met een minder zware omvormer, waardoor de batterij iets minder snel kan op- en ontladen.

Hoe weet ik welke aansluiting ik heb?

Onze adviseurs krijgen regelmatig te horen van mensen dat zij niet weten wat voor aansluiting ze hebben. Om te weten of je een 1- of 3-fase batterij nodig hebt is dit wel belangrijk. Gelukkig zijn er verschillende manieren om hier achter te komen;
  • Kijk op je elektriciteitsmeter. Als er staat 220/230V dan gaat het om een enkelfase aansluiting. Als er bijvoorbeeld staat 380/400V staat dan heb je een 3x25A aansluiting.
  • Bekijk de brieven van je energieleverancier. Hier staat bijna altijd op wat voor aansluiting je hebt.
  • Stuur ons een foto van je meterkast. In keer dan 95% van de gevallen kunnen we op afstand makkelijk beoordelen met wat voor aansluiting we te maken hebben.
  • Contact opnemen met je netbeheerder. Ga. na wie in jouw regio de netbeheerder is (vb: Stedin of Liander). Bel ze op en geef je adres door, zodat zij het antwoord naar je kunnen terugkoppelen.
  • Hoofdzekeringen bekijken. Een 1-fase aansluiting heeft vaak één hoofdzekering, terwijl een 3-fase aansluiting drie hoofdzekeringen heeft.
3-fase thuisbatterij

Links zien we een voorbeeld van één hoofdzekering. Rechts zien we er drie.

Energieopslag kan best ingewikkeld zijn...

Overweeg jij een thuisbatterij voor jouw woning, maar weet je niet zo goed wel merk en type aansluit bij jouw energiebehoeften of zonnepanelen installatie? 

Wij helpen je graag. Klik op de oranje knop en ontdek binnen 1 minuut of een thuisbatterij voor jou interessant is. 

Dit is volledig vrijblijvend en GRATIS advies voor jouw ideale accu set-up!

Voor- en nadelen 1-fase thuisbatterij

Een 1-fase thuisaccu heeft zowel voordelen als nadelen in vergelijking met een 3-fase variant. Deze zetten we hieronder op een rijtje.

Voordelen

  • Goedkoper. Voor een 1-fase batterij betaal je minder omdat de componenten vaak wat minder complex zijn en ook omdat de bijbehorende hybride omvormer vaak minder vermogen heeft.
  • Eenvoudigere installatie. Er hoeft minder werk te worden gedaan in de meterkast, waardoor een installatie sneller is en soms ook goedkoper.
  • Lagere netbeheerkosten. Wanneer je een 1-fase batterij aanschaft betekent dit waarschijnlijk dat je ook een enkelfase aansluting hebt. Hiervoor betaal je lagere netbeheerkosten per jaar dan bij 3-fase. Dit hoeft overigens niet altijd het geval te zijn. Iemand met een 3-fase meterkast kan er ook voor kiezen om een 1-fase batterij te laten installeren.

Nadelen 

  • Minder snel opladen. Door het lagere vermogen zal de batterij zichzelf minder snel opladen of ontladen. De meeste 1-fase batterijen worden geleverd met een 5 kW omvormer, terwijl een 3-fase batterij met minimal 10 kW vermogen kan opladen.  Voor een accu met een capaciteit tot 15 kWh maakt dit niet heel veel uit. Voor grotere batterijen is dit wel een nadeel.
  • Minder toekomstbestendig. Als je in de toekomst overgaat op een warmtepomp en of elektrisch koen zal je toch over moeten op 3-fase. Vandaar dat sommigen die overstap nu al maken, zodat ze helemaal klaar zijn voor de toekomst.

Wat is juiste keuze?

De keuze tussen een 3-fase of 1-fase thuisbatterij hangt heel erg af van de situatie. Als je al beschikt over een 3-fase aansluiting en groepenkast dan adviseren wij bijna altijd om een aansluitende batterij te kiezen.

Wanneer je nu nog 1-fase hebt maar in de nabije toekomst van plan bent om zware elektrische apparaten aan te schaffen (airco's warmtepomp(en), laadpaal), dan is het wellicht beter om nu al te kiezen voor een zwaardere aansluiting.

Op het moment dat je al over een enkelfase beschikt en geen grote uitbreidingsplannen hebt, dan is een 1-fase thuisbatterij perfect. Het voordeel is dat deze dus ook goedkoper is in aanschaf.

Wat kost een 1-fase thuisbatterij?

Voor een 1-fase thuisbatterij betaal je gemiddeld tussen de €2.300 en €4.600, afhankelijk van de opslagcapaciteit. Deze kosten zijn exclusief btw en installatiekosten.

De btw is terug te vragen van de belastingdienst als je beschikt over een dynamisch contract.

Advies nodig of een offerte?

De keuze voor de juiste thuisbatterij is een lastige. Het is een behoorlijke investering en daardoor nog belangrijker dat de batterij goed aansluit op jouw woonsituatie. Onze adviseurs helpen je graag met de keuze voor een (1-fase) thuisbatterij.  

Wij werken met 6 verschillende merken dus hebben voor iedere situatie een passende oplossing. Onze elektriciens beschikken allemaal over de juiste keurmerken en certificaten.

Klik hier om in contact te komen met ons of om een vrijblijvende offerte op te vragen.

Veelgestelde vragen

Wanneer is het verstandig om over te stappen van 1-fase naar 3-fase?

Als je in de komende jaren van het gas afgaat en/of een elektrische auto wil aanschaffen raden wij aan om gelijk over te stappen op een zwaardere aansluiting. De aanvraag hiervoor kun je doen bij je netbeheerder.

Wat is de maximale capaciteit van een 1-fase thuisbatterij?

Er is geen maximale capaciteit waarop een 1-fase batterij kan werken, maar wij adviseren om niet voor een batterij te gaan van meer dan 20 kWh, omdat dit bij een enkelfase te lang duurt om op te laden.

Over de auteur Jerry van Es

Al jarenlang ben ik gepassioneerd over duurzame energie en geloof ik in de kracht van thuisbatterijen en andere groene oplossingen. Mijn achtergrond als ondernemer heeft mij doen besluiten om Nederland verder te helpen om minder afhankelijk te worden van het elektriciteitsnet. Mijn motto? "Energie van Vandaag - Comfort voor Morgen"

Wat klanten over ons zeggen

Frans

Wormer


Werkelijk zeer vakbekwame mannen die zeer relaxed zijn en fantastisch werk geleverd hebben ook in de groepenkast...Ook netjes gewerkt en geen spoortje vuil achtergelaten. Ook relaxed in de communicatie.

Anco

Rozenburg


Alles is prima verlopen
Installatieteam was vriendelijk en dacht goed mee over perfecte plek voor mijn thuisbatterij.
Nadat alles goed werkte hebben ze een tevreden klant achtergelaten

Cees

Purmerend


Jerry van thuisbatterij is behalve deskundig ook super meedenkend en behulpzaam  Een aanrader op het gebied van thuisbatterijen aanbieders.

Wij staan voor je klaar

  • Ontvang gratis en vrijblijvend advies
  • Gecertificeerde specialisten
  • Ruim 7 jaar ervaring
>