fbpx

Een Thuisbatterij iets voor jou?

Ontdek binnen 1 minuut of een Thuisbatterij interessant kan zijn voor jou met onze gratis check!

Gratis & Vrijblijvend

  • Home
  • /
  • Enexis laat zonnepanelen uitvallen om overbelasting te voorkomen
Jerry van Es
Gepubliceerd op: juni 1, 2024

1 juni 2024, Purmerend - In verschillende gebieden schakelen zonnepanelen steeds vaker uit door noodmaatregelen van netbeheerder Enexis. Dit gebeurt om stroomstoringen en overbelasting van het elektriciteitsnet te voorkomen, wat nadelig is voor huishoudens met zonnepanelen.

Uitval door overspanningsbeveiliging

Zonnepanelen zijn uitgerust met omvormers die een overspanningsbeveiliging hebben. Wanneer de spanning op het stroomnet boven de 253 volt komt, schakelen deze omvormers automatisch uit. Enexis verhoogt in sommige gebieden bewust de spanning op het net om overbelasting te voorkomen, waardoor de zonnepanelen sneller uitschakelen.

De overspanningsbeveiliging in de omvormers voorkomt dat andere apparaten in huis of bij de buren beschadigd raken door te hoge spanning. Zonder deze beveiliging kunnen apparaten doorbranden of zelfs in brand vliegen, en ook elektriciteitskabels kunnen doorbranden, wat tot stroomstoringen leidt.

Impact op huishoudens met zonnepanelen

Hoewel deze maatregelen overbelasting voorkomen, zijn ze nadelig voor huishoudens met zonnepanelen. Op zonnige dagen vallen de panelen uit, waardoor huishoudens hun eigen zonne-energie niet kunnen gebruiken en minder rendement behalen.

Toenemend elektriciteitsverbruik

Ons elektriciteitsverbruik stijgt door de toename van warmtepompen en elektrische auto's. Tegelijk wekken steeds meer huishoudens zelf stroom op met zonnepanelen. Momenteel hebben één op de drie Nederlandse woningen zonnepanelen op het dak. Deze groei leidt op veel plaatsen tot overbelasting van het laagspanningsnet, het deel van het stroomnet dat woningen en buurten verbindt met een elektriciteitshuisje.

Netverzwaring als oplossing

De structurele oplossing voor deze overbelasting is netverzwaring. Hierbij worden extra elektriciteitshuisjes geplaatst en extra stroomkabels gelegd. Dit proces kost veel tijd en geld en kan niet overal direct uitgevoerd worden. Daarom verhogen netbeheerders in overbelaste gebieden soms noodgedwongen de spanning tussen elektriciteitshuisjes en woningen.

Probleemgebieden

Deze problemen doen zich vooral voor in woonwijken die voor de jaren tachtig zijn gebouwd, en in dorpen en buitengebieden. Deze gebieden hebben vaak een stroomnet dat niet berekend is op het huidige hogere energieverbruik en de toename van zonne-energieopwekking.

Enexis laat weten dat deze noodmaatregelen regelmatig nodig zijn. Netbeheerder Liander verlaagt daarentegen in sommige gebieden de spanning om te voorkomen dat zonnepanelen uitvallen, als het net dit toelaat. Stedin, actief in stedelijke gebieden in de Randstad, meldt geen maatregelen te hoeven nemen omdat het elektriciteitsnet daar beter bestand is tegen de toegenomen vraag en aanbod van elektriciteit.

Energieopslag kan best ingewikkeld zijn...

Overweeg jij een thuisbatterij voor jouw woning, maar weet je niet zo goed wel merk en type aansluit bij jouw energiebehoeften of zonnepanelen installatie? 

Wij helpen je graag. Klik op de oranje knop en aan de hand van de ingevulde vragen ontvang je binnen 24 uur vrijblijvend en GRATIS advies voor jouw ideale accu set-up!

 Bronnen 


Nu.nl
https://www.nu.nl/tech/6315001/zonnepanelen-vallen-op-meerdere-plekken-sneller-uit-door-ingreep-netbeheerder.html

Insert Content Template or Symbol
Over de auteur Jerry van Es

Al jarenlang ben ik gepassioneerd over duurzame energie en geloof ik in de kracht van thuisbatterijen en andere groene oplossingen. Mijn achtergrond als ondernemer heeft mij doen besluiten om Nederland verder te helpen om minder afhankelijk te worden van het elektriciteitsnet. Mijn motto? "Energie van Vandaag - Comfort voor Morgen"

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Wat anderen over ons zeggen:

Fleur uit Haarlem

J. Gommers uit Assen

Thom IJben uit Hoorn

Mevr. Lievers uit Best

>