fbpx

Een Thuisbatterij iets voor jou?

Ontdek binnen 1 minuut of een Thuisbatterij interessant kan zijn voor jou met onze gratis check!

Gratis & Vrijblijvend

  • Home
  • /
  • Essent voert per 1 juli terugleverkosten zonnepanelen in
Jerry van Es
Gepubliceerd op: mei 27, 2024

27 mei, PurmerendEssent, een van de grootste energieleveranciers in Nederland, gaat vanaf 1 juli terugleverkosten invoeren voor mensen met zonnepanelen. Hiermee volgt Essent de voorbeelden van Eneco en Vattenfall, die deze maatregel al eerder implementeerden.

Nieuwe kosten voor terugleveren

Vanaf 1 juli zullen klanten met zonnepanelen die meer stroom terugleveren dan ze zelf gebruiken, minimaal €4,07 per maand gaan betalen. Dit bedrag dekt de kosten voor het terugleveren van stroom. Volgens Essent zorgt deze maatregel ervoor dat klanten zonder zonnepanelen een lagere energierekening krijgen. “Bij klanten zonder zonnepanelen gaat de energierekening met tientallen euro’s per maand omlaag,” zegt Essent.

Tariefsverlaging en nieuwe tarieven

Essent stelt dat door de invoering van terugleverkosten het stroomtarief voor alle variabele contracten met 35% kan dalen. Dit betekent dat klanten zonder zonnepanelen jaarlijks €250 minder gaan betalen, uitgaande van een gemiddeld verbruik van 2900 kilowattuur stroom en 1200 kuub gas. Het nieuwe tarief voor stroom wordt €0,26522 per kilowattuur en voor gas €1,28010 per kuub. Deze verandering geldt voor ongeveer een miljoen huishoudens met een variabel energiecontract.

Einde van de salderingsregeling

Uit recente informatie van het nieuwe kabinet blijkt dat de salderingsregeling in 2027 zal verdwijnen. Om bezitters van zonnepanelen tegemoet te komen, stelt Essent een verduurzamingspot van een half miljoen euro beschikbaar. Met deze pot kunnen klanten korting krijgen op de aanschaf van een warmtepomp of deelnemen aan een proef met een thuisbatterij. Hiermee kunnen klanten hun opgewekte energie efficiënter opslaan en gebruiken.

Oplossingen voor een stabieler stroomnet

Energiemaatschappijen hebben steeds meer moeite om pieken in de stroomvoorziening te beheren, vooral tijdens weekenden met weinig verbruik. Door de kosten voor het terugleveren van energie bij zonnepanelenbezitters neer te leggen, wordt het stroomnet stabieler gehouden en worden uitvalrisico’s beperkt. Vandebron begon met deze aanpak, gevolgd door Eneco, Vattenfall en andere kleinere maatschappijen.

Voordelen en advies voor zonnepanelenbezitters

Hoewel terugleverkosten worden ingevoerd, blijft het financieel aantrekkelijk om zonnepanelen te hebben. Volgens Essent verdienen panelenbezitters nog steeds in gemiddeld acht jaar hun investering terug, en genieten ze daarna nog zeventien jaar van een jaarlijkse besparing van gemiddeld €600. Essent adviseert wel om niet meer zonnepanelen te installeren dan het eigen verbruik, en benadrukt de voordelen van laadpalen en thuisbatterijen voor huishoudens die elektrisch rijden.

Politieke en maatschappelijke context

De politieke discussie over de salderingsregeling en terugleverkosten is nog niet afgerond. De coalitiepartijen PVV, NSC, BBB en VVD willen de regeling afbouwen, maar hebben nog geen definitieve beslissingen genomen. Essent benadrukt het belang van snelle politieke keuzes om de energietransitie te ondersteunen en consumenten te helpen bij het maken van toekomstgerichte beslissingen.

 Bronnen 


Eva Schouten
https://www.nu.nl/economie/6314432/essent-voert-ook-terugleverkosten-zonnepanelen-in.html

Insert Content Template or Symbol
Over de auteur Jerry van Es

Al jarenlang ben ik gepassioneerd over duurzame energie en geloof ik in de kracht van thuisbatterijen en andere groene oplossingen. Mijn achtergrond als ondernemer heeft mij doen besluiten om Nederland verder te helpen om minder afhankelijk te worden van het elektriciteitsnet. Mijn motto? "Energie van Vandaag - Comfort voor Morgen"

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Wat anderen over ons zeggen:

Fleur uit Haarlem

J. Gommers uit Assen

Thom IJben uit Hoorn

Mevr. Lievers uit Best

>