Een thuisbatterij is meer dan alleen een middel om overtollige (zonne-) energie mee op te slaan. Inmiddels geeft 1 op de 3 aanvragers bij ons aan dat zij geïnteresseerd zijn in een thuisbatterij met backup mogelijkheid. Wij plaatsen deze regelmatig, maar voor de mensen die nog niet helemaal weten wat het is en hoe het werkt gaan we er hier dieper op in.
Wat is een thuisbatterij met backup box?
Een thuisbatterij met backup box is een energieopslag systeem dat tegelijkertijd als backup bij stroomuitval kan functioneren. Zodra de stroom wegvalt, wordt dit door de backup box gedetecteerd. Deze zorgt ervoor dat de stroomvoorziening automatisch overschakelt naar de thuisbatterij, zodat alle apparaten in huis van stroom blijven voorzien.
Waarom een thuisbatterij met backup?
Voor veel mensen klinkt het overdreven, een thuisbatterij met backup systeem. Want laten we eerlijk zijn; hoevaak valt in Nederland nou de stroom uit? Voor de meeste mensen is dit niet vaker dan 2 keer per jaar.
Toch zijn er regio's in Nederland waar dit regelmatig voorkomt. En de kans is dat de rest van het land hier ook last van gaat krijgen. Wekelijks wordt er in het nieuws gewaarschuwd over de problemen die we de komende jaren gaan ondervinden dankzij een overbelast stroomnet.
Hoe vaker dit gebeurd, hoe vervelender het wordt. Er zijn ook situaties waarin een stroomuitval desastreuze gevolgen kan hebben. Denk bijvoorbeeld aan mensen die afhankelijk zijn van medische apparatuur die in huis staat.
Energieoplossingen kunnen best ingewikkeld zijn...
Toch weten wij dat energiestabiliteit en beheer extreem belangrijk zijn. In de afgelopen 6 jaar hebben wij een zeer vakkundig netwerk van partners verzameld met talloze (revolutionaire) oplossingen voor optimaal energiebeheer.
Meer weten? Vraag nu je offerte aan en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.
Dit is volledig vrijblijvend en GRATIS advies voor jouw ideale energie set-up!

Hoe werkt een backup box?
Een backup box wordt geplaatst tussen de hoofdaansluiting en de groepenkast. Hiermee creëeren we een 'bypass'. Wanneer de stroom van de hoofdaansluiting wegvalt, wordt dit door de backup box gedetecteerd. Omdat de backup box verbonden is met de thuisbatterij, schakelt deze automatisch over, zodat de stroomvoorziening zonder onderbreking wordt overgenomen door de batterij.
Dankzij deze bypass blijven bij stroomstoringen en uitvallen alle apparaten gewoon werken.
Hieronder hebben we een schematische voorstelling gemaakt van de rol van een backup box.

Thuisbatterij met Backup box vs ingebouwde UPS
Een backup box is dus een aparte module die we tussen de groepenkast en hoofdaansluiting plaatsen. Hiermee fungeert deze als het ware als een soort tweede meterkast.
Er zijn echter ook batterijen die over een ingebouwde UPS beschikken. Dit klinkt als een mooie oplossing, maar is in de praktijk meestal niet beter.
Hieronder een aantal verschillen:
Backup box | Ingebouwde UPS |
---|---|
Gehele huis achter de | Slechts een beperkt aantal groepen |
Zeer betrouwbaar | Kan problemen opleveren bij software updates van de omvormer |
Complexere installatie | Simpele integratie |
Goed om te weten; de gateway die ervoor zorgt dat de thuisbatterij als noodstroom gebruikt kan worden, wordt altijd in de buurt van de meterkast geplaatst
Advies op maat, volledig vrijblijvend
Wil jij geen last meer van stroomuitvallen? Een thuisaccu met backup lost dit probleem voor je op. Vul hieronder ons formulier in en onze specialist kijkt graag met je mee om te zien of jouw woning ook geschikt is voor noodstroom oplossing.
Bronnen
NoodstroomExpert.nl - Noodstroom voor iedereen - NoodstroomExpert.nl. (2025, 4 maart). NoodstroomExpert.nl.
https://noodstroomexpert.nl/