fbpx

Een Thuisbatterij iets voor jou?

Ontdek binnen 1 minuut of een Thuisbatterij interessant kan zijn voor jou met onze gratis check!

Gratis & Vrijblijvend

  • Home
  • /
  • Capaciteit thuisbatterij berekenen: Hoeveel kWh heb je nodig?
Jerry van Es
Gepubliceerd op: januari 15, 2024

Omdat energieleveranciers geld zijn gaan vragen om zonne-energie terug te leveren aan het elektriciteitsnet zijn zonnepanelen een stuk minder rendabel geworden. Hierdoor oriënteren steeds meer consumenten zich op de aanschaf van een thuisbatterij. Maar wat is de ideale capaciteit thuisbatterij voor jouw woonsituatie? We helpen je met het berekenen van de benodigde opslagcapaciteit.

Hoeveel kWh opslagcapaciteit heb je nodig voor je thuisbatterij?

Hoeveel kWh thuisbatterij heb ik nodig? Om te weten hoeveel opslagcapaciteit je nodig hebt is het eerst belangrijk om te weten hoeveel stroom jouw zonnepanelen installatie maximaal opwekt. Het is namelijk juist de groene stroom die je zelf produceert die je wil opslaan in jouw thuisbatterij.

Deze maximale opbrengst drukken we uit in kilowattpiek (kWP). Om te bepalen wat de juiste capaciteit is, kijk je dus eerst naar de kWp van je zonnepanelen.

Meestal houdt je een factor van 1 a 1,5 aan ten opzichte van je opgewekte stroom. Om het makkelijker te houden gebruiken wij een vaste vermenigvuldiging van 1,25.

Om een inschatting te maken wat je in de praktijk aan apparaten kunt gebruiken hebben we een voorbeeld tabel gemaakt voor een 5 kWh thuisaccu.

Wat kun je met 5 kWh?

3,5 dagen koelkast laten draaien

8 tot 10 wasbeurten doen

100 uur je laptop van stroom voorzien

+- 47 uur Televisie kijken

Formule Capaciteit thuisbatterij berekenen

De hoeveelheid kWh opslagcapaciteit van je thuisbatterij is een factor 1,25 keer de kilowattpiek die jouw zonnepanelen opstelling opwekt. We hanteren de volgende formule:

aantal kWp X 1,25 = benodigde capaciteit thuisbatterij

Voorbeeld:
Maartje heeft al een zonnepanelen installatie waarmee ze 5 kWp aan groene stroom opwekt. Om te bepalen wat de juiste capaciteit is die zij nodig heeft moeten we dit aantal met 1,25 vermenigvuldigen. Dit komt neer op een totale opslag van 6,25 kWh.

Kom je er niet uit? Onze specialisten kunnen je kosteloos adviseren. Vul het formulier in en kom gratis in contact met een van onze specialisten.


De meeste thuisbatterijen zijn modulair uit te breiden tot de door jou gewenste capaciteit

Andere factoren die van invloed zijn op de opslag van de thuisbatterij

De berekening hierboven is weliswaar een goede vuistregel, het vertelt niet altijd het hele verhaal. Het klopt dat de meeste woningeigenaren de gewenste hoeveelheid koppelen aan de hoeveelheid stroom van hun zonnepanelen, maar er zijn ook andere factoren die van invloed zijn.

Energieverbruik

Voor sommigen is de belangrijkste functie van een thuisaccu niet overtollige stroom opslaan van zonnepanelen, maar het hebben van een oplossing wanneer er geen stroom is (bijvoorbeeld door een stroomstoring). In dat geval is het belangrijk om te kijken wat je dagelijkse energieverbruik is, en zorg je dat de opslag (minimaal) gelijk is aan een situatie waarbij je bijvoorbeeld een halve dag geen stroom hebt.


Wanneer je een thuisaccu enkel zou gebruiken als noodstroom oplossing, heb je niet eens zonnepanelen nodig. Toch is het in bijna alle situaties niet aangeraden om een thuisaccu te installeren wanneer je geen zonnepanelen hebt.

Totale vermogen

Wist je dat een thuisaccu met een grote opslagcapaciteit van bijvoorbeeld 15 kWh, niet in één keer al deze opgewekte energie kan gebruiken (ontladen). Elke thuisbatterij heeft een bepaald piekvermogen. Dit geeft aan hoeveel kWh er op een bepaald moment gebruikt kan worden. Gebruik jij meer dan het piekvermogen van jouw thuisbatterij? Kies dan voor een batterij met een hoger vermogen.


Al met al is het best ingewikkeld en komen batterijen met een hele waslijst aan specificaties. Gelukkig werken wij enkel samen met gecertificeerde installateurs die zich houden aan de landelijke wet- en regelgeving.


Doe een aanvraag voor je eigen thuisaccu op ThuisbatterijNederland en zij beantwoorden al jouw vragen en kunnen je helpen met een vrijblijvende offerte. Zo kun je goed vergelijken en betaal je altijd de juiste prijs voor jouw thuisbatterij.


Goed om te weten: de capaciteit en het vermogen van een thuisbatterij zijn twee verschillende dingen. De capaciteit bepaalt hoeveel (groene) energie je kunt opslaan terwijl het vermogen bepaalt hoeveel en hoe snel die opgeslagen energie gebruikt kan worden.

Populaire capaciteiten zijn; 5 kWh, 10 kWh en 15 kWh

Thuisaccu capaciteit per huishouden

Naast de hierboven vermelde formule is er ook een andere manier om in te schatten hoeveel opslagcapaciteit je nodig hebt. Hiervoor kijken we naar het aantal personen in een huishouden.

Er wordt het vaakst gekozen voor een thuisbatterij met 10 kWh opslag. In de onderstaande tabel vind je een schatting op basis van de grootte van een huishouden: 

Huishouden

Gemiddeld elektriciteitsverbruik per jaar

Capaciteit van de thuisbatterij

Gemiddelde prijs (incl installatie)

1-2 personen

2.500 kWh

6 kWh

+/- €4.000

3-4 personen

3.500 kWh

8 kWh

+/- €8.000

5-6 personen

4.500 kWh

10 kWh

+/- €10.000

Conclusie

Wel of geen hybride omvormer? Een grote batterij met een grote opslag of toch liever een kleinere thuisbatterij? Op deze pagina heb je meer kunnen lezen over het berekenen van je thuisaccu capaciteit. De specialisten van ThuisbatterijNederland gaan echter nog een stapje verder.

Om je te helpen aan de beste thuisbatterij kijken we ook naar waar de accu komt te staan, zodat we rekening kunnen houden met eventuele waterdichtheid, piekvermogen en aantal laadcycli. Wij kijken graag met je mee om te zien wat er nodig is om je te helpen aan het juiste vermogen.

 Bronnen 


Proenergy. (2023, 27 juli). Hoe bereken je de juiste capaciteit van een thuisbatterij. Proenergy.
https://www.proenergy.be/hoe-bereken-je-de-juiste-capaciteit-van-een-thuisbatterij/

Solvari, & Solvari. (2023a, oktober 17). Thuisaccu specificaties. Thuisaccu.com.
https://thuisaccu.com/specificaties

Insert Content Template or Symbol
Over de auteur Jerry van Es

Al jarenlang ben ik gepassioneerd over duurzame energie en geloof ik in de kracht van thuisbatterijen en andere groene oplossingen. Mijn achtergrond als ondernemer heeft mij doen besluiten om Nederland verder te helpen om minder afhankelijk te worden van het elektriciteitsnet. Mijn motto? "Energie van Vandaag - Comfort voor Morgen"

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Wat anderen over ons zeggen:

Fleur uit Haarlem

J. Gommers uit Assen

Thom IJben uit Hoorn

Mevr. Lievers uit Best

>