fbpx

Een Thuisbatterij iets voor jou?

Ontdek binnen 1 minuut of een Thuisbatterij interessant kan zijn voor jou met onze gratis check!

Gratis & Vrijblijvend

  • Home
  • /
  • Hoe lang slaat een thuisbatterij energie op?
Jerry van Es
Gepubliceerd op: januari 25, 2024

Thuisbatterijen zijn nog vrij nieuw waardoor er nog veel onduidelijkheden over bestaan. Op onze site vind je een veelgestelde vragen sectie voor veelvoorkomende vragen, maar omdat deze vraag zo vaak gesteld wordt, hebben we besloten om er een apart blog aan te wijden. ThuisbatterijNederland vertelt je alles over hoe lang je stroom kunt opslaan in een thuisbatterij.

Hoe lang kun je stroom opslaan in een thuisbatterij?

De stroom in een thuisbatterij blijft één tot enkele dagen opgeslagen, afhankelijk van de kwaliteit en het type accu. Het is niet mogelijk om opgewekte energie voor langere tijd op te slaan.

Kleinere batterijen kunnen vaak minder veel maar ook minder lang stroom opslaan. Thuisaccu’s met een grote opslagcapaciteit zijn vaak wel in staat om zonne-energie voor meerdere dagen op te slaan. Omdat de technologische ontwikkelingen op de markt zich in sneltreinvaart opvolgen, zou het goed kunnen dat we over een jaar of tien de stroom die we in de zomer opslaan, kunnen gebruiken in de winter. Helaas is dat vandaag de dag nog niet mogelijk.

enphase IQ thuisbatterij

Voorbeeld: thuisaccu van Enphase

Factoren die invloed hebben op hoe lang je energie kunt opslaan in een thuisaccu

Zoals gezegd is de grootte van de thuisaccu van invloed op hoe lang de energie kan worden opgeslagen. Dit is echter niet de enige factor die meespeelt. Hieronder behandelen we kort de punten die meespelen in hoelang je energie kunt opslaan in een thuisbatterij.

Capaciteit thuisbatterij

Een kleine thuisbatterij is ontworpen om groene stroom van zonnepanelen op te slaan en in de avond en ‘s nachts te gebruiken. Kleine accu’s worden vaak gebruikt op campings, tuinhuizen en door mensen die off-grid willen leven.

Omdat een grote thuisbatterij meer energie kan opslaan is het ook belangrijk dat de stroom langer kan worden vastgehouden omdat de opgeslagen stroom niet altijd in korte tijd gebruikt wordt. Als je zelf besluit om een grote accu aan te schaffen is het dus goed om na te gaan hoelang je de stroom kunt opslaan.

Soort batterij

Er zijn drie soorten thuisbatterijen te onderscheiden; loodzuur batterijen, zoutwater batterijen en lithium batterijen. Niet ieder type is in staat om energie net zo lang op te slaan.

Lithium batterijen zijn veruit het meest populair omdat ze voldoen aan alle eigenschappen die belangrijk zijn voor het opslaan van energie in je thuisbatterij. Lithium batterijen komen in 2 varianten: lithium-ion en lithium ijzerfosfaat.

Merk

Net als dat een Tesla auto een langere afstand kan afleggen op een volle accu dan andere auto fabrikanten, kunnen sommige merken thuisaccu’s ook langer stroom opslaan. Lees meer hierover in ons artikel over de beste thuisbatterij merken.

Kunnen wij helpen?

Wil je een thuisbatterij kopen maar weet je niet zo goed waar je moet beginnen? Geen probleem! Vul ons formulier in en aan de hand van jouw wensen ontvang je een op maat gemaakte vrijblijvende offerte van maximaal 4 partners van ThuisbatterijNederland. Ook voor informatieve vragen staan wij voor je klaar!

 Bronnen 


Duurzaam Bouwloket BV. (z.d.). Thuisaccu / Opslag | Duurzaam bouwloket.
https://www.duurzaambouwloket.nl/maatregel/thuisaccu--opslag

Zelf energie produceren. (2023b, november 7). Energie opslaan - zelf energie produceren. Zelf Energie Produceren. https://www.zelfenergieproduceren.nl/kennisbank-duurzaam/opslag-van-energie/

Insert Content Template or Symbol
Over de auteur Jerry van Es

Al jarenlang ben ik gepassioneerd over duurzame energie en geloof ik in de kracht van thuisbatterijen en andere groene oplossingen. Mijn achtergrond als ondernemer heeft mij doen besluiten om Nederland verder te helpen om minder afhankelijk te worden van het elektriciteitsnet. Mijn motto? "Energie van Vandaag - Comfort voor Morgen"

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Wat anderen over ons zeggen:

Fleur uit Haarlem

J. Gommers uit Assen

Thom IJben uit Hoorn

Mevr. Lievers uit Best

>