fbpx

Een Thuisbatterij iets voor jou?

Ontdek binnen 1 minuut of een Thuisbatterij interessant kan zijn voor jou met onze gratis check!

Gratis & Vrijblijvend

 • Home
 • /
 • Hoe werkt een thuisbatterij precies?

Hoe werkt een thuisbatterij precies?

Jerry van Es

Ben je benieuwd naar thuisbatterijen en hun werking? In dit artikel vertellen we je er alles over; wat een thuisbatterij is, hoe werkt een thuisbatterij, de verschillende soorten en de kosten. We proberen de uitleg van de werking zo simpel mogelijk te houden. Zo weet je zeker dat je goed geïnformeerd bent voordat je een besluit neemt!

💰🤑 ThuisbatterijNederland is een onafhankelijk collectief van installateurs door het hele land. Ontvang 4 op maat gemaakte offertes in je mailbox en bespaar tijd èn geld! 💰🤑 

>> Ja, ik wil vrijblijvend advies voor een thuisbatterij

Wat is een thuisbatterij?

Een thuisbatterij is een grote oplaadbare batterij voor je huis. Het slaat de overtollige (zonne-)energie op die op dat moment niet verbruikt wordt. Deze opgeslagen energie kun je later gebruiken op een moment dat dat wel nodig is, meestal 's avonds of 's nachts.

Met gebruik van een thuisbatterij hoef je dus minder stroom van het net te halen. Alleen wanneer de thuisbatterij leeg is, zal je weer elektriciteit van het netwerk gebruiken. Een thuisbatterij helpt je dus om zelfvoorzienend en minder afhankelijk te zijn van het elektriciteitsnet.

Hoe werkt een thuisbatterij?

Een thuisbatterij werkt in de meeste gevallen samen met zonnepanelen om elektriciteit op te slaan. Wanneer de zonnepanelen stroom opwekken, wordt deze opgewekte energie in eerste instantie naar het huis geleid. Wanneer hier geen stroom nodig is, of er stroom overblijft, wordt deze overtollige elektriciteit opgeslagen in de thuisbatterij voor later gebruik.

Wanneer er later op de dag of 's avonds elektriciteit nodig is in huis en de zonnepanelen op dat moment geen stroom produceren, wordt de benodigde stroom uit de thuisbatterij gehaald. Hiermee voorkom je dat je elektriciteit van het elektriciteitsnet moet afnemen. Elke batterij heeft een maximaal aantal piekvermogen. Dit zegt wat over de hoeveelheid kWh die de elektrische apparaten tegelijkertijd kunnen gebruiken.

Thuisbatterijen helpen huishoudens dus om onafhankelijker te worden van het elektriciteitsnet en hun elektriciteitskosten te verlagen. Je kunt het zien als een soort energiereserve die overdag wordt opgeladen door de zonnepanelen en 's nachts of op bewolkte dagen wordt gebruikt.

Dit maakt het mogelijk om de zonne-energie optimaal te benutten en overtollige stroom niet verloren te laten gaan.
thuisbatterij kWh

Hoe werkt een thuisbatterij?

Hoe zit een thuisbatterij in elkaar?

Een thuisbatterij beschikt over verschillende onderdelen die gezamenlijk zorgen voor de opslag van overtollig opgewekte elektriciteit. Onderstaand zetten we de belangrijkste onderdelen voor je op een rijtje!
 • Battery Management System (BMS)
  Het BMS is het brein van de thuisbatterij. Het zorgt ervoor dat de batterijen goed werken en dat ze efficiënt worden opgeladen en ontladen. Het beschermt de accu's ook tegen overladen, oververhitting en andere mogelijke schade.
 • Modulaire accu's
  Thuisbatterijen bestaan vaak uit een aantal modulaire accu's, afhankelijk van de gewenste capaciteit. Deze accu's slaan de overtollige elektriciteit op en vormen de energiereserve van het systeem.
 • Omvormer
  Het laatste onderdeel van het thuisbatterijsysteem is de omvormer. Deze zet de gelijkstroom, die wordt opgewekt door de zonnepanelen, om in bruikbare wisselstroom die je in huis gebruikt. Een omvormer die zowel werkt met de zonnepanelen als met de thuisaccu wordt een hybride omvormer of bidirectionele omvormer genoemd.

Energieopslag kan best ingewikkeld zijn...

Overweeg jij een thuisbatterij voor jouw woning, maar weet je niet zo goed wel merk en type aansluit bij jouw energiebehoeften of zonnepanelen installatie? 

Wij helpen je graag. Klik op de oranje knop en aan de hand van de ingevulde vragen ontvang je binnen 24 uur vrijblijvend en GRATIS advies voor jouw ideale accu set-up!

Verschillende soorten

Het soort batterij is ook van invloed op hoe een thuisbatterij werkt. Thuisbatterijen zijn er in verschillende soorten, elk met hun eigen kenmerken en voordelen. Uiteraard doen ze alle drie hetzelfde; namelijk het opslaan en gebruiken van overtollige zonne(stroom).

Onderstaand bespreken we kort de drie meest voorkomende soorten thuisbatterijen en voor welke situatie deze geschikt zijn.

Lithium-ion batterij

De lithium-ion thuisbatterijen zijn de meest gekozen soort. Ze beschikken over een hoge energiedichtheid, wat betekent dat ze veel energie kunnen opslaan in verhouding tot hun grootte.


Een ander voordeel is de hoge laadsnelheid, de batterij kan snel worden opgeladen wanneer er overtollige energie beschikbaar is. Lithium batterijen zijn daarmee ideaal voor huishoudens die op zoek zijn naar een krachtige thuisbatterij. Naast Lithium Ion zijn er ook lithium ijzerfosfaat accu's.

lithium thuisaccu

Loodzuurbatterij

Loodzuurbatterijen zijn al vele jaren op de markt en staan bekend om hun betrouwbaarheid. Ze zijn over het algemeen goedkoper dan lithium-ion batterijen, waardoor ze aantrekkelijk zijn voor huishoudens met minder budget.


Het nadeel van loodzuurbatterijen is echter hun levensduur. Hun levensduur is korter dan die van de andere batterijen, meestal tussen de 5 en 10 jaar.


Daarnaast hebben ze een lagere energiedichtheid, wat betekent dat ze minder opgewekte stroom opslaan in dezelfde hoeveelheid ruimte. De batterijen zijn daardoor ook groter en zwaarder.

voorbeeld loodzuur accu

Zoutwaterbatterij

De zoutwater thuisbatterij vormt het milieuvriendelijke alternatief voor de andere batterijen. Dit type batterij bevat geen schadelijke stoffen en heeft daarom een lage impact op het milieu. Dit maakt ze een populaire keuze onder mensen die duurzaamheid belangrijk vinden en graag groene stroom gebruiken.


Een nadeel aan de zoutwater batterij is dat ze een lagere energiedichtheid hebben, hierdoor zijn ze ook groter van formaat en zwaarder van gewicht.

zouwater accu voorbeeld

Voordelen van een thuisbatterij

Een thuisbatterij biedt diverse voordelen, zowel op financieel als praktisch gebied. Hier zijn de voordelen op een rijtje:
 • Je kunt je eigen zonne-energie opslaan en later gebruiken;
 • De thuisbatterij zorgt ervoor dat je voorzien bent van zelf opgewekte stroom tijdens stroomstoringen;
 • Door de thuisaccu werking word je minder afhankelijk van het elektriciteitsnet, omdat je deels zelfvoorzienend bent;
 • Omdat je zelf veel energie opwekt, hoef je minder energie van het net te kopen, waardoor je bespaart op je energierekening.

Kosten thuisbatterij

Een thuisbatterij kost gemiddeld tussen de € 4.000 en € 10.000, inclusief installatie. De daadwerkelijke kosten zijn echter afhankelijk van verschillende factoren. Onderstaand zetten we deze factoren voor je op een rijtje, zo heb je een duidelijk beeld bij het kostenplaatje van een thuisbatterij!

 1. Type batterij
  Het type batterij dat je kiest, zoals lithium, loodzuur of zoutwater, heeft een grote invloed op de totale kosten. Zo zijn lithium-ion thuisbatterijen over het algemeen duurder dan loodzuurbatterijen, daar tegenover staat wel dat ze ook langer meegaan en betere prestaties leveren .
 2. Gewenste capaciteit
  Ook de capaciteit van de thuisbatterij is een belangrijke factor. Hoe groter de capaciteit, hoe meer zonne-energie de batterij kan opslaan. Dit heeft invloed op de kosten omdat grotere batterijen meer materiaal vereisen.
 3. Merk
  Er zijn verschillende merken van thuisbatterijen op de markt, elk met hun eigen prijzen. Het ene merk is duurder dan het andere. Het is aan te raden om een aantal offertes te vergelijken, zo weet je zeker dat je de beste prijs-kwaliteitverhouding vindt.
 4. Installatiekosten
  Ook de installatiekosten hebben invloed op de totaalprijs. Deze kosten variëren afhankelijk van de gekozen installateurs en de complexiteit van de installatie. Ook hier is het aan te raden om verschillende offertes te vergelijken.
thuisbatterij

Vergelijken via ThuisbatterijNederland

Wil je ook stroom opslaan om deze op gunstige momenten te gebruiken en daarmee besparen op je maandelijkse energierekening? Wij helpen je graag!

Door ons formulier in te vullen ontvang je maximaal 4 offertes van thuisbatterij installateurs in jouw regio. Zo vergelijk je makkelijk de prijzen en weet je waar je op moet letten!

 Bronnen 


Hoe werkt een thuisbatterij? (z.d.). Vereniging Eigen Huis. https://www.eigenhuis.nl/verduurzamen/maatregelen/zonne-energie/hoe-werkt-een-thuisbatterij

Wat is een thuisaccu en hoe werkt deze met zonnepanelen? | Essent. (z.d.). https://www.essent.nl/kennisbank/zonnepanelen/hoe-werken-zonnepanelen/thuisaccu

Veelgestelde vragen

Kun je onafhankelijk worden van het elektriciteitsnet met een thuisbatterij?

Een thuisbatterij gaat de afhankelijkheid van het elektriciteitsnet verminderen, maar volledige onafhankelijkheid is meestal niet haalbaar. Dit omdat je bij weinig zonlicht nog wel afhankelijk van de energie van het net bent. Thuisbatterijen worden dan ook voornamelijk gebruikt op momenten dat de zon niet schijnt.

Hoe groot is een thuisbatterij?

De grootte van een thuisbatterij is afhankelijk van het vermogen en het soort thuisbatterij. De meeste thuisbatterijen zijn qua formaat te vergelijken met het formaat van een gasketel. Ook de opslagcapaciteit is van invloed. Hoe meer opgewekte energie je wil opslaan, hoe groter de thuisaccu is.

Zit er subsidie op een thuisbatterij?

Er zit nog geen subsidie op thuisbatterijen. Wel verwachten we dat dit op korte termijn gaat gebeuren aangezien het kabinet meerdere doelen heeft gesteld ten aanzien van groene stroom.

Waarom een thuisbatterij zonder zonnepanelen?

Er zijn genoeg huishoudens die wel een stroom opslaan maar zelf geen zonne energie uit zonnepanelen opwekken. Ook zonder zelf geproduceerde stroom van zonnepanelen kan een thuisbatterij nuttig zijn. Bijvoorbeeld wanneer je gebruikmaakt van een thuisbatterij met dynamisch energiecontract. Je kan dan de goedkopere elektriciteit 's nachts van het net halen en overdag te gebruiken.

Over de auteur Jerry van Es

Al jarenlang ben ik gepassioneerd over duurzame energie en geloof ik in de kracht van thuisbatterijen en andere groene oplossingen. Mijn achtergrond als ondernemer heeft mij doen besluiten om Nederland verder te helpen om minder afhankelijk te worden van het elektriciteitsnet. Mijn motto? "Energie van Vandaag - Comfort voor Morgen"

Wat anderen over ons zeggen:

Fleur uit Haarlem

J. Gommers uit Assen

Thom IJben uit Hoorn

Mevr. Lievers uit Best

>