fbpx

Een Thuisbatterij iets voor jou?

Ontdek binnen 1 minuut of een Thuisbatterij interessant kan zijn voor jou met onze gratis check!

Gratis & Vrijblijvend

 • Home
 • /
 • Slimme thuisbatterij: wat is het en hoe werkt slimme aansturing?

Slimme thuisbatterij: wat is het en hoe werkt slimme aansturing?

Jerry van Es

Samenvatting

ThuisbatterijNederland.nl logo

Geen zin om alles te lezen? Hier vind je de belangrijkste informatie kort samengevat.

 • De kosten zijn hoger dan bij andere thuisbatterijen
 • De energiedichtheid van deze batterijen is zeer hoog
 • Er worden bijna geen Solid state batterijen gebruikt voor energieopslag in huis; de technologie is nog erg nieuw

💰🤑 ThuisbatterijNederland is een onafhankelijk collectief van installateurs door het hele land. Ontvang 4 op maat gemaakte offertes in je mailbox en bespaar tijd èn geld! 💰🤑 

>> Ontdek hoe rendabel een thuisbatterij is in jouw situatie

Wat is een slimme thuisbatterij?

Een slimme thuisbatterij verschilt van een 'normale' thuisbatterij dankzij zijn mogelijkheid om te handelen op het elektriciteitsnet. De software van een slimme batterij bepaalt aan de handvan de wisselende stroomtarieven wanneer deze zichzelf moet opladen, of wanneer er juist stroom moet worden teruggeleverd aan het net.

Hoe werkt de slimme aansturing in de praktijk?

De aansturing van de slimme batterij wordt gevoed door de (AI-)software binnen de batterij. De software van slimme thuisbatterijen verzorgt drie verschillende processen. 

Opladen van overtollige zonne-energie

Laden jouw zonnepanelen meer op dan dat je op dat moment nodig hebt? Dan zal de accu zichzelf opladen, net als bij een 'standaard' thuisbatterij. Op zich heel logisch, al moet de slimme thuisbatterij dus wel continu weten hoeveel energie er wordt opgewekt en gebruikt.

Ontladen bij tekorten

Wanneer je beschikt over zonnepanelen zul je weten dat deze niet altijd genoeg opleveren. Bijvoorbeeld 's avonds of op dagen dat er heel veel bewolking is. Om te voorkomen dat je de energie zelf moet inkopen zal de slimme thuisaccu weten dat hij de opgeslagen energie dient te hergebruiken.

Terugleveren, ontladen en opladen op basis van schommelende stroomprijzen

De eerste twee punten zijn kenmerken die we ook bij een normale thuisbatterij terugvinden. Wat een slimme batterij echt uniek maakt is dat hij het opladen, ontladen en terugleveren koppelt aan de stroomtarieven van dat moment.

Slimme thuisbatterijen die continu op de hoogte zijn van de elektriciteitstarieven kunnen hier gebruik van maken door terug te leveren aan het net wanneer de vergoeding het hoogst is. Dit noemen we ook wel handelen op de onbalansmarkt. Dit levert een groot voordeel op omdat je hiermee de terugverdientijd heel fors naar beneden kunt halen. Er zijn genoeg voorbeelden waar mensen de slimme batterij in 4,8 jaar terugverdienen hierdoor.

Handelen op de energiemarkt is alleen mogelijk met een dynamisch energiecontract. Ook is dit niet bij iedere energieleverancier mogelijk. Meer weten hierover? Onze specialisten kunnen je vrijblijvend adviseren hierover.

Energieopslag kan best ingewikkeld zijn...

Overweeg jij een thuisbatterij voor jouw woning, maar weet je niet zo goed wel merk en type aansluit bij jouw energiebehoeften of zonnepanelen installatie? 

Wij helpen je graag. Klik op de oranje knop en ontdek binnen 1 minuut of een thuisbatterij voor jou interessant is. 

Dit is volledig vrijblijvend en GRATIS advies voor jouw ideale accu set-up!

De voordelen van slimme thuisbatterijen

Een slimme thuisbatterij hebben een aantal voordelen ten opzichte van 'normale' varianten.

 • Snellere terugverdientijd. Door slim te handelen in de opgeslagen stroom zul je de kosten van een thuisbatterij tot wel 2,5 keer sneller terugverdienen. De terugverdientijd van een slimme thuisbatterij komt hiermee uit op minimaal 4,8 jaar, en maximaal 6,3, afhankelijk van de hoeveelheid zonnepanelen.
 • Uitgebreide inzichten. Je kunt op ieder moment inzien wat de prestaties zijn van de batterij, wanneer deze heeft ontladen, opgeladen en teruggeleverd. Dit gaat via een bijbehorende app.
 • Zelfvoorzienend / onafhankelijkheid. Een slimme thuisbatterij slaat de overtollige energie op voor later gebruik en optimaliseert het energieverbruik, waardoor huishoudens minder afhankelijk zijn van het energienet en hoge energiekosten vermijden.
 • Ook te gebruiken zonder zonnepanelen. Een slimme accu is ook te gebruiken wanneer je niet over zonnepanelen bezit. Dat komt omdat de accu een positief rendement behaalt door de goedkoopste stroom op te slaan en te gebruiken of terug te leveren wanneer de stroom duurder is.
 • Geïntegreerde omvormer. Batterijen met slimme sturing hebben in veel gevallen een ingebouwde omvormer, waardoor je deze niet apart hoeft aan te schaffen.

Nadelen

Het klinkt allemaal heel interessant een slimme thuisbatterij, maar er zitten ook twee nadelen aan vast.

 • Iets kortere levensduur. Door het continu laden en ontladen zal een slimme thuisbatterij eerder door zijn levenscycli heen zijn. Op dat moment zal de efficiëntie van de batterij iets afnemen.
 • Handelen zal niet eeuwig duren. Er komt een moment dat handelen op de onbalansmarkt niet meer zo lucratief gaat zijn of dat het helemaal niet meer mogelijk wordt voor consumenten. Dit duurt echter wel nog even. De verwachting is dat slimme batterijen nog minimaal 5 jaar een zeer groot voordeel blijven behouden, zeker tot aan het wegvallen van de salderingsregeling.

Wat kost een slimme thuisbatterij?

De prijs van een slimme thuisbatterij van 5 kWh begint bij €3.100. Hiervoor heb je een SigenStor accu van het merk Sigenergy. Deze prijs is exclusief installatie.

Er zijn nog een aantal andere merken beschikbaar. Zo is er ook een slimme thuisbatterij van eigen bodem; de Planetpod.

Ook bouwen sommige bedrijven software binnen een bestaande batterij, zodat deze ook 'slim' wordt. De Huawei Luna 2000 is een voorbeeld van een batterij waar AI software kan worden ingebouwd zodat deze in combinatie met een dynamisch energiecontract kan handelen met energieprijzen.

Benieuwd naar de mogelijkheden van een slimme thuisaccu in jouw situatie?

Wil je ook weten hoe rendabel een slimme thuisaccu is in jouw situatie? Wij werken met verschillende gecertificeerde installateurs in heel Nederland die veel ervaring hebben met deze batterijen. Zij kunnen je uitstekend adviseren en ook berekenen hoe het zit met de terugverdientijd.

Vul hier ons formulier in en ontvang een vrijblijvend en kosteloos aanbod. Zorg dat je zoveel mogelijk informatie invult in het formulier, zodat wij een nauwkeurige offerte kunnen opmaken voor jouw slimme thuisbatterij.

Veelgestelde vragen

Wat is de garantie op een slimme thuisbatterij?

De modellen die momenteel worden aangeboden hebben een garantie van 10 jaar. Dit is hetzelfde als de garantie op een reguliere thuisbatterij.

Wat is de terugverdientijd van een slimme thuisbatterij?

De terugverdientijd bedraagt minimaal 4,8 jaar en maximaal 6,3 jaar, wanneer er gebruik wordt gemaakt van de onbalansmarkt.

Heeft een slimme thuisbatterij ook zin zonder zonnepanelen?

Ja, zeker. Wel is het zo dat het rendement lager is wanneer je zelf zonnepanelen hebt. Opgewekte zonnestroom zorgt namelijk voor overschot aan energie.

Is een dynamisch energiecontract nodig?

Ja, voor een batterij met slimme software is een dynamisch energiecontract nodig.

 Bronnen 


Volumes verrekende onbalans. (z.d.). TenneT.
https://www.tennet.eu/nl/de-elektriciteitsmarkt/transparantie-nederland/volumes-verrekende-onbalans

Wat is een dynamisch energiecontract? | ANWB. (z.d.). ANWB. https://www.anwb.nl/energie/wat-is-een-dynamisch-energiecontract

Over de auteur Jerry van Es

Al jarenlang ben ik gepassioneerd over duurzame energie en geloof ik in de kracht van thuisbatterijen en andere groene oplossingen. Mijn achtergrond als ondernemer heeft mij doen besluiten om Nederland verder te helpen om minder afhankelijk te worden van het elektriciteitsnet. Mijn motto? "Energie van Vandaag - Comfort voor Morgen"

Wat anderen over ons zeggen:

Fleur uit Haarlem

J. Gommers uit Assen

Thom IJben uit Hoorn

Mevr. Lievers uit Best

>