Het is een term die we steeds vaker voorbij zien komen; een slimme thuisbatterij, al dan niet met ondersteuning van AI (kunstmatige intelligentie). Wat is het dat een batterij 'slim' maakt en waarom is dit interessant? We leggen het je op een simpele manier uit in dit artikel.
Samenvatting
Geen zin om alles te lezen? Hier vind je de belangrijkste informatie kort samengevat.
- De kosten zijn hoger dan bij andere thuisbatterijen
- De energiedichtheid van deze batterijen is zeer hoog
- Er worden bijna geen Solid state batterijen gebruikt voor energieopslag in huis; de technologie is nog erg nieuw
💰🤑 ThuisbatterijNederland is een onafhankelijk collectief van installateurs door het hele land. Ontdek in één minuut wat een thuisbatterij in jouw situatie kost èn oplevert! 💰🤑
Wat is een slimme thuisbatterij?
Een slimme thuisbatterij verschilt van een 'normale' thuisbatterij dankzij zijn mogelijkheid om te handelen op het elektriciteitsnet. De software van een slimme batterij bepaalt aan de handvan de wisselende stroomtarieven wanneer deze zichzelf moet opladen, of wanneer er juist stroom moet worden teruggeleverd aan het net.
Hoe werkt de slimme aansturing in de praktijk?
De aansturing van de slimme batterij wordt gevoed door de (AI-)software binnen de batterij. De software van slimme thuisbatterijen verzorgt drie verschillende processen.
Opladen van overtollige zonne-energie
Laden jouw zonnepanelen meer op dan dat je op dat moment nodig hebt? Dan zal de accu zichzelf opladen, net als bij een 'standaard' thuisbatterij. Op zich heel logisch, al moet de slimme thuisbatterij dus wel continu weten hoeveel energie er wordt opgewekt en gebruikt.
Ontladen bij tekorten
Wanneer je beschikt over zonnepanelen zul je weten dat deze niet altijd genoeg opleveren. Bijvoorbeeld 's avonds of op dagen dat er heel veel bewolking is. Om te voorkomen dat je de energie zelf moet inkopen zal de slimme thuisaccu weten dat hij de opgeslagen energie dient te hergebruiken.
Terugleveren, ontladen en opladen op basis van schommelende stroomprijzen
De eerste twee punten zijn kenmerken die we ook bij een normale thuisbatterij terugvinden. Wat een slimme batterij echt uniek maakt is dat hij het opladen, ontladen en terugleveren koppelt aan de stroomtarieven van dat moment.
Slimme thuisbatterijen die continu op de hoogte zijn van de elektriciteitstarieven kunnen hier gebruik van maken door terug te leveren aan het net wanneer de vergoeding het hoogst is. Dit noemen we ook wel handelen op de onbalansmarkt. Dit levert een groot voordeel op omdat je hiermee de terugverdientijd heel fors naar beneden kunt halen. Er zijn genoeg voorbeelden waar mensen de slimme batterij in 4,8 jaar terugverdienen hierdoor.
Handelen op de energiemarkt is alleen mogelijk met een dynamisch energiecontract. Ook is dit niet bij iedere energieleverancier mogelijk. Meer weten hierover? Onze specialisten kunnen je vrijblijvend adviseren hierover.
Energieopslag kan best ingewikkeld zijn...
Overweeg jij een thuisbatterij voor jouw woning, maar weet je niet zo goed wel merk en type aansluit bij jouw energiebehoeften of zonnepanelen installatie?
Wij helpen je graag. Klik op de oranje knop en ontdek binnen 1 minuut of een thuisbatterij voor jou interessant is.
Dit is volledig vrijblijvend en GRATIS advies voor jouw ideale accu set-up!
De voordelen van slimme thuisbatterijen
Een slimme thuisbatterij hebben een aantal voordelen ten opzichte van 'normale' varianten.
Nadelen
Het klinkt allemaal heel interessant een slimme thuisbatterij, maar er zitten ook twee nadelen aan vast.
Wat kost een slimme thuisbatterij?
De prijs van een slimme thuisbatterij van 5 kWh begint bij €3.100. Hiervoor heb je een SigenStor accu van het merk Sigenergy. Deze prijs is exclusief installatie.
Er zijn nog een aantal andere merken beschikbaar. Zo is er ook een slimme thuisbatterij van eigen bodem; de Planetpod.
Ook bouwen sommige bedrijven software binnen een bestaande batterij, zodat deze ook 'slim' wordt. De Huawei Luna 2000 is een voorbeeld van een batterij waar AI software kan worden ingebouwd zodat deze in combinatie met een dynamisch energiecontract kan handelen met energieprijzen.
Benieuwd naar de mogelijkheden van een slimme thuisaccu in jouw situatie?
Wil je ook weten hoe rendabel een slimme thuisaccu is in jouw situatie? Wij werken met verschillende gecertificeerde installateurs in heel Nederland die veel ervaring hebben met deze batterijen. Zij kunnen je uitstekend adviseren en ook berekenen hoe het zit met de terugverdientijd.Vul hier ons formulier in en ontvang een vrijblijvend en kosteloos aanbod. Zorg dat je zoveel mogelijk informatie invult in het formulier, zodat wij een nauwkeurige offerte kunnen opmaken voor jouw slimme thuisbatterij.
Veelgestelde vragen
De modellen die momenteel worden aangeboden hebben een garantie van 10 jaar. Dit is hetzelfde als de garantie op een reguliere thuisbatterij.
De terugverdientijd bedraagt minimaal 4,8 jaar en maximaal 6,3 jaar, wanneer er gebruik wordt gemaakt van de onbalansmarkt.
Ja, zeker. Wel is het zo dat het rendement lager is wanneer je zelf zonnepanelen hebt. Opgewekte zonnestroom zorgt namelijk voor overschot aan energie.
Ja, voor een batterij met slimme software is een dynamisch energiecontract nodig.
Bronnen
Volumes verrekende onbalans. (z.d.). TenneT.
https://www.tennet.eu/nl/de-elektriciteitsmarkt/transparantie-nederland/volumes-verrekende-onbalans
Wat is een dynamisch energiecontract? | ANWB. (z.d.). ANWB. https://www.anwb.nl/energie/wat-is-een-dynamisch-energiecontract