fbpx

Een Thuisbatterij iets voor jou?

Ontdek binnen 1 minuut of een Thuisbatterij interessant kan zijn voor jou met onze gratis check!

Gratis & Vrijblijvend

  • Home
  • /
  • Liander overweegt vergoeding voor eigenaren thuisbatterijen
Jerry van Es
Gepubliceerd op: juli 11, 2024

11 juli 2024, Purmerend - vergoeding te geven. Dit initiatief is bedoeld om lokale overbelasting van het stroomnet tegen te gaan. Thuisbatterijen, die sinds vorig jaar door diverse bedrijven worden aangeboden, kunnen eigen zonnestroom opslaan en handelen op de energiemarkten.

Deze accu’s worden op afstand aangestuurd om op specifieke momenten op te laden of stroom terug te leveren. Dit helpt bijvoorbeeld bij het voorkomen van een overschot aan groene energie door op te laden wanneer er veel goedkope zonnestroom is.

Mogelijke problemen bij overbelasting

Echter, thuisbatterijen kunnen soms ook problemen veroorzaken. Ze kunnen stroom afnemen wanneer er een tekort is of terugleveren wanneer er al een overschot is. Dit kan vooral in wijken met veel huishoudens met een thuisbatterij voor problemen zorgen. In Arnhem heeft Zonneplan, geholpen door een goedkope duurzaamheidslening van de gemeente, al honderden thuisbatterijen verkocht. Veel van deze huishoudens hebben een thuisbatterij i.c.m. een dynamisch energiecontract, wat hen in staat stelt te profiteren van variabele stroomprijzen.

Vergoeding en directe communicatie

Liander is in gesprek met Zonneplan om het verdienmodel van thuisbatterijen te vergroten. Dit kan door de drukte op het elektriciteitsnetwerk te verminderen. Grote stroomverbruikers kunnen al betaald krijgen als ze de spits mijden, maar voor kleinverbruikers bestaat zo’n systeem nog niet. Liander wil dit veranderen en directe communicatie met thuisbatterijen mogelijk maken om overbelasting te voorkomen. Als dit niet werkt, wil de netbeheerder de inzet van thuisbatterijen ook "kortstondig" kunnen beperken.

Hoewel Liander nog niet kan zeggen wanneer een systeem voor directe communicatie met thuisbatterijen gerealiseerd kan worden, verwacht de netbeheerder dat thuisbatterijen "niet voor 2026" problemen op het stroomnet zullen veroorzaken. Toch weten netbeheerders mogelijk niet precies hoeveel thuisbatterijen er zijn vanwege slechte naleving van de meldplicht.

Vanaf 2027 wil het nieuwe kabinet de salderingsregeling afschaffen, wat het onaantrekkelijker maakt om energie te verhandelen met een thuisbatterij. Grote batterijparken zijn uitgezonderd van energiebelasting, in tegenstelling tot thuisbatterijen, wat de concurrentie voor thuisbatterijen lastiger maakt.

Frank Breukelman, woordvoerder van Zonneplan, benadrukt: "Uiteindelijk is voor ons het belangrijkst dat de klant die investeert er financieel voordeel uit haalt."

Energieopslag kan best ingewikkeld zijn...

Overweeg jij een thuisbatterij voor jouw woning, maar weet je niet zo goed wel merk en type aansluit bij jouw energiebehoeften of zonnepanelen installatie? 

Wij helpen je graag. Klik op de oranje knop en ontdek binnen 1 minuut of een thuisbatterij voor jou interessant is. 

Dit is volledig vrijblijvend en GRATIS advies voor jouw ideale accu set-up!

 Bronnen 


Nu.nl 
https://www.nu.nl/klimaat/6320234/beloning-moet-voorkomen-dat-thuisbatterij-probleem-voor-het-stroomnet-wordt.html

Insert Content Template or Symbol
Over de auteur Jerry van Es

Al jarenlang ben ik gepassioneerd over duurzame energie en geloof ik in de kracht van thuisbatterijen en andere groene oplossingen. Mijn achtergrond als ondernemer heeft mij doen besluiten om Nederland verder te helpen om minder afhankelijk te worden van het elektriciteitsnet. Mijn motto? "Energie van Vandaag - Comfort voor Morgen"

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Wat anderen over ons zeggen:

Fleur uit Haarlem

J. Gommers uit Assen

Thom IJben uit Hoorn

Mevr. Lievers uit Best

>