fbpx

Een Thuisbatterij iets voor jou?

Ontdek binnen 1 minuut of een Thuisbatterij interessant kan zijn voor jou met onze gratis check!

Gratis & Vrijblijvend

  • Home
  • /
  • De 3 Grootste Nadelen van een Zoutwater batterij
Jerry van Es
Gepubliceerd op: februari 10, 2024

Zoutwater batterijen staan bekend om vele pluspunten zoals een lange levensduur, en veiligheid. Daarnaast zijn ze, omdat ze geen zware metalen of chemicaliën bevatten, ook nog eens erg milieuvriendelijk. Wat voor veel mensen niet duidelijk is, is wat de nadelen van een zoutwater thuisbatterij zijn. Hier zullen we dieper op in gaan zodat je een weloverwogen keuze kunt maken.

Wat zijn de zoutwater batterij nadelen?

De nadelen van een zoutwater batterij zijn;

  • Ze wegen zwaar en zijn erg groot 
  • Ze zijn niet goed bestand tegen stroompieken
  • Opladen gaat vrij langzaam

Hieronder zullen we elk van de punten verder toelichten.

Energieopslag kan best ingewikkeld zijn...

Overweeg jij een thuisbatterij voor jouw woning, maar weet je niet zo goed wel merk en type aansluit bij jouw energiebehoeften of zonnepanelen installatie? 

Wij helpen je graag. Klik op de oranje knop en aan de hand van de ingevulde vragen ontvang je binnen 24 uur vrijblijvend en GRATIS advies voor jouw ideale accu set-up!

Zoutwater accu nadelen uitgelegd

We zullen ieder nadeel van de zoutwater thuisaccu verder toelichten zodat je beter kun t inschatten hoe zwaar deze mee moeten wegen in je keuze voor een batterij.

Ze wegen zwaar en zijn erg groot

Zoutwater batterijen nemen meer ruimte in omdat ze erg groot zijn. Ook wegen ze erg zwaar. Dit komt omdat ze een lage energiedichtheid hebben. In de praktijk zorgt dit er dus voor dat je meer accu nodig hebt voor het laden, opslaan en ontladen van energie.  


Dit nadeel vormt vooral een probleem als je een groter aantal kWh aan capaciteit nodig hebt. Voor een lage capaciteit is het formaat van de accu in de meeste gevallen wel te overzien.

Ze zijn niet goed bestand tegen stroompieken

Hoewel dit type batterij prima in staat is om een bepaalde hoeveelheid stroom af te geven over een langere tijd, zit er wel een maximum aan stroom dat de zoutwater accu in korte tijd kan leveren. 


Houdt er dus rekening mee dat dit type thuisbatterij niet geschikt is om genoeg energie te leveren voor sommige elektrische apparaten in huis.

Opladen gaat vrij langzaam

 Naast het feit dat de accu niet in staat is om grote hoeveelheden energie in korte tijd af te geven, geldt dit ook voor het opladen zelf. Een zoutwater thuisbatterij laadt over het algemeen vrij langzaam op vergeleken met andere soorten. 


Dit hoeft niet altijd een groot nadeel te zijn, het hangt erg af van jouw energiegebruik in huis. Onze specialisten kijken graag met je mee.

Ben je op zoek naar een thuisbatterij die geen last heeft van de bovengenoemde nadelen, dan kun je kiezen voor een lithium ion thuisaccu of een lithium ijzerfosfaat batterij.
zouwater accu voorbeeld

Voorbeeld: zoutwater accu

Kun je wel wat extra advies gebruiken?

Nu je precies weet wat de nadelen van een zoutwater batterij zijn ben je beter in staat om een keuze te maken. We kunnen ons echter ook voorstellen dat je nog steeds niet precies weet welke soort thuisbatterij nou het meest geschikt is voor jouw woonsituatie.

Om je te kunnen helpen, stellen we je een aantal vragen en ontvang je op maat gemaakt advies binnen 24 uur in je mailbox.

 Bronnen 


Zoutwateraccu | hoe werkt het | verschillen met de loodzuur en de lithium-ion. (z.d.). Acculaders.nl. https://www.acculaders.nl/de-zoutwateraccu/

Alles over de zoutwaterbatterij - Independer. (z.d.). https://www.independer.nl/energie/info/zoutwaterbatterij

Insert Content Template or Symbol
Over de auteur Jerry van Es

Al jarenlang ben ik gepassioneerd over duurzame energie en geloof ik in de kracht van thuisbatterijen en andere groene oplossingen. Mijn achtergrond als ondernemer heeft mij doen besluiten om Nederland verder te helpen om minder afhankelijk te worden van het elektriciteitsnet. Mijn motto? "Energie van Vandaag - Comfort voor Morgen"

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Wat anderen over ons zeggen:

Fleur uit Haarlem

J. Gommers uit Assen

Thom IJben uit Hoorn

Mevr. Lievers uit Best

>