fbpx

Een Thuisbatterij iets voor jou?

Ontdek binnen 1 minuut of een Thuisbatterij interessant kan zijn voor jou met onze gratis check!

Gratis & Vrijblijvend

  • Home
  • /
  • Lithium ijzerfosfaat thuisbatterij (LiFePO4)

Lithium ijzerfosfaat thuisbatterij (LiFePO4)

Jerry van Es

Ben je op zoek naar de perfecte thuisbatterij en vraag je je af of de lithium-ijzerfosfaat (LiFePO4) thuisbatterij een geschikte keuze is? Zoek niet verder! In dit artikel vertellen we je alles over dit batterijtype.

We bespreken de voordelen van het kiezen voor een LiFePO4-thuisbatterij, benoemen de kenmerken ervan, vergelijken het met andere populaire opties en leggen de beste manier uit om er een aan te schaffen.

Samenvatting

ThuisbatterijNederland.nl logo

Geen zin om alles te lezen? Hier vind je de belangrijkste informatie kort samengevat.

  • LiFePO4 accu's staan bekend om goede prestaties
  • Ze hebben een lange levensduur en zijn erg veilig
  • De prijs van deze accu begint bij ongeveer €700 per kWh

💰🤑 ThuisbatterijNederland is een onafhankelijk collectief van installateurs door het hele land. Ontvang 4 op maat gemaakte offertes in je mailbox en bespaar tijd èn geld! 💰🤑 

>> Ja, ik wil vrijblijvend advies voor een thuisbatterij

Wat is een lithium ijzerfosfaat thuisbatterij?

Een lithium ijzerfosfaat thuisbatterij is een batterij op basis van lithium, ijzer en fosfaat. Dit type batterij staat bekend om zijn grote opslagcapaciteit, lange levensduur en het vermogen om tot 95% te ontladen.

Ook de chemische samenstelling van de batterij wordt vaak gebruikt: LiFePO4. Met een LiFePO4 thuisbatterij wordt dus hetzelfde bedoeld als een ijzerfosfaat accu.

Waarom een (LiFePO4) thuisbatterij?

Een thuisbatterij is bedoeld om de opgewekte energie van zonnepanelen, windturbines of andere energiebronnen op te slaan. Je kunt deze opgeslagen energie later gebruiken wanneer dat nodig is, bijvoorbeeld wanneer de zon niet schijnt of wanneer je extra energie in huis nodig hebt. Het gebruiken van een thuisbatterij brengt meerdere voordelen met zich mee, hieronder zetten we deze voor je op een rijtje.
  • Onafhankelijkheid van het elektriciteitsnet, doordat je jouw eigen energie opwerkt en opslaat, raak je minder afhankelijk van het openbare elektriciteitsnet.
  • Besparingen op energiekosten, je kunt geld besparen door de opgeslagen energie te gebruiken in plaats van elektriciteit van het net af te nemen.
  • Altijd goedkope stroom, je hebt altijd toegang tot je eigen opgeslagen elektriciteit, dus ook als er een stroomstoring optreedt.

De lithium ijzerfosfaat thuisbatterij is een veelgebruikt type thuisbatterij. Dit type batterij, afgekort als LFP, maakt gebruik van lithium, ijzer en fosfaat als voornaamste stoffen.

Het voordeel hiervan is dat deze materialen natuurlijke grondstoffen zijn wat het een milieuvriendelijke optie voor opslag van zonne-energie maakt.

Energieopslag kan best ingewikkeld zijn...

Overweeg jij een thuisbatterij voor jouw woning, maar weet je niet zo goed wel merk en type aansluit bij jouw energiebehoeften of zonnepanelen installatie? 

Wij helpen je graag. Klik op de oranje knop en aan de hand van de ingevulde vragen ontvang je binnen 24 uur vrijblijvend en GRATIS advies voor jouw ideale accu set-up!

Voordelen van een lithium ijzer fosfaat thuisbatterij

De lithium ijzer fosfaat thuisbatterij is een populaire keuze en kent vele voordelen. Onderstaand zetten we de voordelen van dit type thuisbatterij voor je op een rijtje, zo kun je bepalen of dit de juiste keuze is voor jou.

Extreem veilig

Een van de meest opvallende eigenschappen van LiFePO4-batterijen is hun veiligheid. Deze batterijen worden als extreem veilig en stabiel ervaren in vergelijking tot andere lithium-ion batterijen.

LiFePO4-cellen kunnen hoge temperaturen weerstaan, en het risico op explosies bij overlading, oververhitting, kortsluiting of beschadiging is minimaal. Dit maakt ze een geschikte keuze voor thuisgebruik, waar veiligheid natuurlijk erg belangrijk is.

Langere levensduur

LiFePO4-batterijen hebben over het algemeen een aanzienlijk langere levensduur dan veel andere soorten batterijen, zoals loodzuuraccu's of sommige andere lithium-ionbatterijen. 

Waar andere lithium-ion batterijen gemiddeld 1000 tot 3000 laad- en ontlaadcycli aankunnen, kunnen LiFePO4-cellen zich wel 3000 tot 10.000 keer volledig opladen en ontladen. Dit betekent dat ze aanzienlijk langer meegaan voordat je ze moet vervangen.

Weinig tot geen onderhoud

De LiFePO4-batterijen vereisen over het algemeen weinig onderhoud in vergelijking tot sommige andere batterijtypes. Dit komt doordat LiFePO4-batterijen beter bestand zijn tegen diepe ontlading, je kunt ze veilig ontladen tot bijna lege niveaus zonder dat dit schadelijk is voor de batterij.

Andere batterijen zijn wel gevoelig voor diepe ontlading en hebben daardoor regelmatig onderhoud nodig.

Klein en licht van gewicht

Lithium ijzerfosfaat batterijen hebben een hoge energiedichtheid, wat betekent dat ze meer energie kunnen opslaan in een kleiner volume. Hierdoor zijn ze kleiner van formaat en lichter van gewicht dan sommige andere batterijen. Dit maakt ze ideaal om in huis te plaatsen, ze nemen amper ruimte in beslag.

Een voorbeeld: Een normale loodzuur batterij heeft een gemiddelde afmeting van 40 x 60 x 30 cm en een gewicht van meer dan 100 kg. In tegenstelling tot loodzuur batterijen zijn lithium ijzerfosfaat thuisbatterijen een stuk compacter. De afmetingen van een lithium ijzerfosfaat thuisbatterij zijn ongeveer 55 x 45 x 15 cm, en hebben een gewicht van gemiddeld 48 kg.

Verbeterde ontlading

Lithium ijzerfosfaat batterijen staan bekend om hun verbeterde ontladingspercentage. LiFePO4-batterijen kunnen tot ongeveer 95 procent worden ontladen voordat ze opnieuw moeten worden opgeladen.

Dit is een aanzienlijke verbetering ten opzichte van sommige andere batterijtypen, zoals loodzuur batterijen, die maar kunnen ontladen tot ongeveer 50-70%. Lithium ijzerfosfaat batterijen zijn daarmee veel efficiënter in het gebruik van hun opgeslagen energie.

Milieuvriendelijk

Een belangrijk kenmerk dat LiFePO4-batterijen onderscheidt van andere lithium-ion batterijen is dat ze geen kobalt of nikkel bevatten. Deze metalen worden vaak als giftige metalen beschouwd en dragen bij aan milieuproblemen.

LiFePO4-batterijen bestaan uit fosfaat, ijzer en lithium, die niet schadelijk zijn voor het milieu en zelfs als kunstmest kunnen worden hergebruikt. Het ontbreken van deze milieuverontreinigende grondstoffen maakt LiFePO4-batterijen tot een milieuvriendelijke keuze voor een thuisbatterij.

thuisbatterij kWh

Lithium ijzerfosfaat thuisaccu prijs

Een lithium ijzer fosfaat batterij kost gemiddeld tussen de €700 en € 1.100 per kWh opslagvermogen. LiFePO4 batterijen hebben daarmee op het moment een hogere aanschafprijs in vergelijking met andere batterijtypen, zoals loodzuur- of lithium-ionbatterijen. 

Van alle soorten accu’s, is de lithium ijzerfosfaat thuisaccu het duurst. De batterijen zijn duurder vanwege hun geavanceerde technologie en verbeterde prestaties op het gebied van ontlading. Hoewel de totale investering hoger is, maken de lagere onderhoudskosten en de lange levensduur deze batterij alsnog erg aantrekkelijk.

Een gemiddeld huishouden van 2 personen heeft een thuisaccu nodig  met een opslagcapaciteit van ongeveer 5 kWh. De Huawei Luna 2000 met deze capaciteit kost ongeveer €3.500,- exclusief installatie. 

Een gezin van 4 personen heeft rond de 8 kWh aan opslag nodig. Een voorbeeld van een thuisbatterij met deze capaciteit is de BYD B-BOX HVM. Deze heeft een retailprijs van €5.700,- exclusief installatie.

Hieronder een makkelijk overzicht van de prijs van LFP batterijen. We hebben een inschatting gemaakt op basis van huishoudens per 1-2, 3-4 en 5-6 personen. 

Voor een precieze inschatting kun je het formulier op ThuisbatterijNederland invoeren. Onze specialisten rekenen op basis van jouw energieverbruik uit hoeveel capaciteit je nodig hebt en kunnen een op maat gemaakte, vrijblijvende prijsopgave opmaken.

Huishouden

Gem. elektriciteits verbruik per jaar

Capaciteit van de thuisbatterij

Prijs thuisbatterij exclusief installatie

1-2 personen

2.500 kWh

5 kWh

+/- €3.000

3-4 personen

3.500 kWh

7,21 kWh

+/- €5.000

5-6 personen

4.500 kWh

10 kWh

+/- €7.000


Verschil met lithium-ion batterijen

Je kent nu de eigenschappen van lithium ijzerfosfaat thuisbatterijen, maar wat is nu precies het verschil tussen dit type en andere lithium-ion batterijen. Om dit onderscheid duidelijk te maken, hebben we een vergelijkingstabel voor je opgesteld. Zo kun je beter vergelijken welk type batterij het meest geschikt is voor jouw situatie!

Kenmerk

Lithium IJzerfosfaat batterij

Lithium Ion batterij

Veiligheid

Zeer veilig, bestand tegen hoge temperaturen en weinig risico op explosie

Minder stabiel, kan gevoelig zijn voor wisselende temperaturen

Levensduur

Lange levensduur, tot wel 10.000 cycli

Kortere levensduur, meestal tot 6.000 cycli

Onderhoud

Weinig tot geen onderhoud nodig

Kan periodiek onderhoud vereisen, maar bijna onderhoudsvrij

Gewicht en grootte

Compact en lichtgewicht

Groter en zwaarder

Ontladingsvermogen

Tot ongeveer 95% ontladingscapaciteit

Tussen de 50% en 70% ontladingscapaciteit

Milieuvriendelijkheid

Bevat geen kobalt of nikkel, milieuvriendelijk

Bevat kobalt en nikkel, schadelijk voor het milieu

Kosten

Hogere aanschafprijs

Lagere aanschafprijs

Lithium ijzerfosfaat thuisbatterij kopen

Wil jij een lithium ijzerfosfaat thuisbatterij kopen? Een verstandige eerste stap is het vergelijken van offertes van verschillende aanbieders om zo de beste prijs en service te vinden.

Vul ons formulier in en ontvang tot wel 4 vrijblijvende offertes van geschikte leveranciers. Zo ben je er zeker van dat je de juiste thuisbatterij voor jouw behoeften in huis haalt!

 Bronnen 


offgridcentrum.nl. (z.d.-b). Lithium Accu’s archieven.
https://www.offgridcentrum.nl/product-category/alle-producten/accus/lithium-accus/

Veelgestelde vragen

Hoe werkt een thuisbatterij?

Een thuisbatterij slaat zelf opgewekte zonne-energie op in de batterij. Normaal wordt dit teruggeven aan het elektriciteitsnet.

Hoe lang gaat een LiFePO4 accu mee?

Een LiFePO4 batterij heeft een gemiddelde levensduur van 10-20 jaar.

Voor wie is een LFP thuisbatterij geschikt?

Een lithium ijzerfosfaat thuisbatterij is geschikt voor diegenen die een hoog vermogen nodig hebben, zoals voor elektrische voertuigen.

Wat is een Battery Management System?

Een Battery Management System (BMS) is het systeem dat de lithiumbatterij beschermt tegen overladen, oververhitting en diepe ontlading. Zo blijven de batterijprestaties optimaal.

Over de auteur Jerry van Es

Al jarenlang ben ik gepassioneerd over duurzame energie en geloof ik in de kracht van thuisbatterijen en andere groene oplossingen. Mijn achtergrond als ondernemer heeft mij doen besluiten om Nederland verder te helpen om minder afhankelijk te worden van het elektriciteitsnet. Mijn motto? "Energie van Vandaag - Comfort voor Morgen"

Wat anderen over ons zeggen:

Fleur uit Haarlem

J. Gommers uit Assen

Thom IJben uit Hoorn

Mevr. Lievers uit Best

>