fbpx

Een Thuisbatterij iets voor jou?

Ontdek binnen 1 minuut of een Thuisbatterij interessant kan zijn voor jou met onze gratis check!

Gratis & Vrijblijvend

  • Home
  • /
  • Peak shaving: wat is het en waarom is het belangrijk?
Jerry van Es
Gepubliceerd op: juli 5, 2024

Nu we tegen steeds meer uitdagingen aanlopen rondom de energievoorziening in Nederland, is Peak shaving een term die we steeds vaker gaan tegenkomen in de toekomst. In dit blog leggen we uit wat het is en wanneer het van belang kan zijn.

Wat is peak shaving?

Peak shaving is een proces waarbij energie wordt opgeslagen tijdens periodes waarbij de vraag naar elektriciteit laag is, zodat deze gebruikt kan worden tijdens periodes met hoge pieken. Het doel van peak shaving is het voorkomen van overbelasting van het elektriciteitsnet.

Over het algemeen worden er grote en industriële batterijcontainers ingezet om dit proces soepel te laten verlopen.

Energieoplossingen kunnen best ingewikkeld zijn...

Toch weten wij dat energiestabiliteit en beheer extreem belangrijk zijn. In de afgelopen 6 jaar hebben wij een zeer vakkundig netwerk van partners verzameld met talloze (revolutionaire) oplossingen voor optimaal energiebeheer. 

Meer weten? Vraag nu je offerte aan en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

Dit is volledig vrijblijvend en GRATIS advies voor jouw ideale energie set-up!

Wanneer wordt peak shaving toegepast?

Hoewel we in Nederland goed bezig zijn op het gebied van duurzaamheid, zien we tegelijkertijd ook een steeds grotere vraag naar elektriciteit. Peak shaving wordt vooral toegepast op plaatsen waar er op grote schaal stroom wordt verbruikt en waar er ook sprake kan zijn van hoge piekvermogens.

Grote kantoorgebouwen

Op de zuidas vinden we de meest prachtige en grote kantoor gebouwen. Peak shaving helpt niet alleen de stabiliteit van de stroomvoorziening, maar zorgt ook voor een energiebesparing. Een bijkomend voordeel is dat de batterijcontainer functioneert als noodstroomvoorziening.

Ziekenhuizen

Er is geen andere plek waarbij een stabiele stroomvoorziening belangrijker is dan in een ziekenhuis. Honderden patiënten en medewerkers zijn hiervan afhankelijk.  Peak shaving draagt hier aan bij door te zorgen dat ook op momenten dat de vraag naar elektriciteit het hoogst is, alle medische apparatuur naar behoren blijft werken.

Grootschalige laadstations

Een of twee laadpalen vergen niet zoveel van het elektriciteitsnet. Om een heel wagenpark op te laden, ontkom je niet aan het toepassen van peak shaving. Op het moment dat veel auto's tegelijk worden opgeladen is er namelijk sprake van een zeer groot piekvermogen.

Fabrieken

Fabrieken bestaan uit zeer grote machines die zeer veel elektriciteit gebruiken. Peak shaving in fabrieken is van noodzakelijk belang. Wanneer hier geen gebruik van wordt gemaakt is de kans dat machines niet blijven doordraaien heel groot. Op het moment dat personeel en machines stil staan gaat er veel geld verloren.

Peak shaving of Load shifting?

We zien regelmatig dat deze termen door elkaar worden gehaald. Hoewel beide het doel hebben om netstabiliteit te verbeteren, maakt load shifting geen gebruik van energieopslag. In plaats daarvan draait load shifting vooral om ervoor te zorgen dat de piekvermogens lager zijn door delen hiervan te verplaatsen naar periodes met minder vraag naar energie.

Een grote fabriek in Duitsland wist met behulp van peak shaving haar piekbelasting met 30% te verminderen (bron).

Wat heb je nodig?

Om peak shaving toe te passen binnen jouw bedrijf of project zijn er drie soorten technieken van belang.

De belangrijkste is een batterijcontainer, ook wel accu container genoemd. Deze containers kunnen grote hoeveelheden energie opslaan die op een later moment gebruikt kunnen worden.

Daarnaast zijn slimme meters van belang, aangezien die ervoor zorgen dat peak shaving op de juiste momenten wordt toegepast.

Hoewel duurzame energiebronnen zoals zonne-energie niet noodzakelijk zijn, zorgen deze wel voor de grootste kostenbesparing. Met zonne- of windenergie kun je de batterijen opladen en deze op een later moment herbruiken.

Ook aan de slag met peak shaving?

Ben je geïnteresseerd in het implementeren van peak shaving en het verlagen van je energiekosten? Vraag een vrijblijvende offerte aan voor onze oplossingen zoals een batterijcontainer en ontdek hoe wij jou kunnen helpen bij het optimaliseren van je energieverbruik.

Neem vandaag nog contact met ons op om te ontdekken hoe wij jouw energiebeheer kunnen verbeteren.

 Bronnen 


Martins, R., Hesse, H. C., Jungbauer, J., Vorbuchner, T., & Musílek, P. (2018). Optimal Component Sizing for Peak Shaving in Battery Energy Storage System for Industrial Applications. Energies, 11(8), 2048.
https://doi.org/10.3390/en11082048

Insert Content Template or Symbol
Over de auteur Jerry van Es

Al jarenlang ben ik gepassioneerd over duurzame energie en geloof ik in de kracht van thuisbatterijen en andere groene oplossingen. Mijn achtergrond als ondernemer heeft mij doen besluiten om Nederland verder te helpen om minder afhankelijk te worden van het elektriciteitsnet. Mijn motto? "Energie van Vandaag - Comfort voor Morgen"

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Wat anderen over ons zeggen:

Fleur uit Haarlem

J. Gommers uit Assen

Thom IJben uit Hoorn

Mevr. Lievers uit Best

>