Voordat je een thuisbatterij aanschaft wil je weten hoe het zit met de verzekering. Is je thuisbatterij meeverzekerd, en moet je deze aangeven bij je verzekering? In dit blog beantwoorden wij al je vragen.
Is je thuisbatterij meeverzekerd?
Bij de meeste verzekeraars in Nederland is je thuisbatterij automatisch meeverzekerd binnen je inboedel- of opstalverzekering. Hierbij is het wel belangrijk dat je de batterij vooraf aanmeldt bij je verzekeraar.
Hoewel dit voor meer dan 90% van de verzekeraars geldt, is het goed om na te gaan of jouw verzekering ook de thuisbatterij dekt. Vaak kun je dit terugvinden onder je polisvoorwaarden of op de website.
Wanneer de batterij in de dekking zit, is deze automatisch meeverzekerd tegen alle oorzaken van schade zoals omschreven in je inboedelverzekering.
In enkele gevallen betaal je een verhoogde verzekeringspremie voor het hebben van een thuisaccu.
Energieopslag kan best ingewikkeld zijn...
Overweeg jij een thuisbatterij voor jouw woning, maar weet je niet zo goed wel merk en type aansluit bij jouw energiebehoeften of zonnepanelen installatie?
Wij helpen je graag. Klik op de oranje knop en ontdek binnen 1 minuut of een thuisbatterij voor jou interessant is.
Dit is volledig vrijblijvend en GRATIS advies voor jouw ideale accu set-up!
De voorwaarden van een thuisbatterij verzekering
Ondanks dat je bij de meeste partijen geen aparte thuisbatterij verzekering hoeft af te sluiten, zijn er wel een aantal voorwaarden waar je aan moet voldoen om ervoor te zorgen dat dit ook gedekt wordt.
Ook is het belangrijk om aan de voorwaarden te voldoen om te voorkomen dat je andere spullen ook gedekt worden. Bij een foutieve installatie van de batterij kan het tot gevolg hebben dat je huis niet meer verzekerd is tegen brandrisico.
Hieronder een opsomming en toelichting van de meest voorkomende voorwaarden bij verzekeraars. Ook hier geldt dat het goed is om dit dubbel na te gaan hoe het zit bij jouw verzekeraar.
Aanmelden
Je bent verplicht om je thuisaccu aan te melden bij je verzekeraar. Vertel hierbij wanneer de batterij geïnstalleerd wordt, de locatie waar deze komt te staan en om hoeveel capaciteit het gaat.
Je moet niet alleen voor de verzekering je thuisbatterij registreren, maar ook voor het elektriciteitsnet in ons land.
InstallQ installateur
Omdat elektriciteit gevaarlijk kan zijn wil een verzekeringsbedrijf er zeker van zijn dat de installatie door een erkende installateur wordt gedaan. Deze herken je aan het InstallQ keurmerk waar ze over moeten beschikken. Van deze monteurs weet je zeker dat ze over de juiste kennis beschikken en zich houden aan alle veiligheidsregels.
Locatie van de thuisaccu
Een accu moet, zelfs als deze door een betrouwbare installateur is geplaatst, altijd op een veilige plaats worden gezet. Belangrijke voorwaarde hierbij is dat deze geen vluchtroute mag blokkeren en dat de ruimte waar deze in staat voldoende geventileerd kan worden.
Aansprakelijkheidsdekking
Een thuisbatterij kan, in geval van brand, niet alleen voor jezelf maar ook gevaar voor anderen opleveren. Bij sommige verzekeraars is het dan ook nodig om over een aansprakelijkheidsdekking te beschikken.
Waar ben je tegen verzekerd?
Bij de meeste opstalverzekeringen zijn je spullen, en dus ook de thuisbatterij verzekerd tegen aanrijdingen, inbraken, storm, brand, lekkages en waterschade. Dit geldt alleen wanneer je aan de eerder genoemde voorwaarden hebt voldaan.
Je krijgt een vergoeding die gebaseerd is op de dagwaarde van de batterij. Deze wordt bepaald op basis van de retail prijs en de resterende levensduur.
Een veilige en zorgeloze thuisbatterij?
Ben jij op zoek naar een effectieve en betaalbare thuisbatterij, die wordt geïnstalleerd volgens alle eisen van de verzekeraar? Thuisbatterij Nederland helpt je graag verder.
Vertel ons wat over je huidige situatie (aantal zonnepanelen, energieverbruik, etc.) en we sturen je een vrijblijvende offerte. Onze installateurs beschikken allemaal over jarenlange ervaring en alle benodigde keurmerken en veiligheidseisen!
Veelgestelde vragen
De accu is verzekerd voor het bedrag ten hoogte van de dagwaarde. Dit wordt door de verzekeraar vastgesteld op basis van een afschrijvingslijst.
Je bent niet tegen een foutieve installatie verzekerd. Dit is altijd de verantwoordelijkheid van de installateur zelf.
Als een thuisbatterij kapot gaat zonder een externe oorzaak kun je gebruik aken van de reguliere garantie op het product. Bij veel merken bedraagt de garantieperiode 10 jaar.
Bronnen
Thuisbatterij - brandweer. (2024, 26 februari). Brandweer. https://www.brandweer.nl/onderwerpen/een-veilige-thuisbatterij/
Bakker, J. (2024, March 18). Een nieuwe thuisbatterij in huis plaatsen? Wees je bewust van de gevaren.
https://jeroen.nl/blog/thuisbatterij-tips-voor-het-veilig-plaatsen-in-huis