fbpx

Een Thuisbatterij iets voor jou?

Ontdek binnen 1 minuut of een Thuisbatterij interessant kan zijn voor jou met onze gratis check!

Gratis & Vrijblijvend

  • Home
  • /
  • Thuisbatterij garantie: dit moet je weten

Thuisbatterij garantie: dit moet je weten

Jerry van Es

Een thuisbatterij aanschaffen vereist een forse investering. Het is daarom van belang om na te gaan wat voor garantie je hebt als er iets onverhoopt kapot gaat. In dit artikel gaan wij dieper in op de garantie op thuisbatterijen en wat er precies onder de garantievoorwaarden valt.

Samenvatting

ThuisbatterijNederland.nl logo

Geen zin om alles te lezen? Hier vind je de belangrijkste informatie kort samengevat.

  • Als consument heb je ALTIJD recht op garantie op het product
  • Wanneer je de thuisaccu laat installeren is er ook sprake van garantie op de installatie
  • ThuisbatterijNederland werkt enkel met betrouwbare partners en installateurs met de beste garantiedekking

💰🤑 ThuisbatterijNederland is een onafhankelijk collectief van installateurs door het hele land. Ontvang 4 op maat gemaakte offertes in je mailbox en bespaar tijd èn geld! 💰🤑 

>> Ja, ik wil vrijblijvend advies voor een thuisbatterij

Krijg je garantie op een thuisaccu?

Ja, er zit altijd een garantie op je aanschaf van een thuisbatterij. Voor de meeste thuisbatterijen geldt een garantie van 10 jaar. De daadwerkelijke garantieperiode kan echter variëren, afhankelijk van de fabrikant en de installateur van de thuisaccu.

We raden je daarom altijd aan om de garantievoorwaarden goed te controleren als je verschillende aanbieders vergelijkt.

Het vergelijken van verschillende aanbieders kan gemakkelijk via ons formulier.

De hierboven genoemde garantieperiode van 10 jaar is voornamelijk van toepassing op zoutwater- en lithium ion thuisbatterijen. Een loodzuur thuisbatterij gaat vaak minder lang mee en zal vaak ook een kortere garantieperiode bevatten.

De garantie voor een thuisbatterij dekt vaak gevallen zoals fabricagefouten of wanneer de batterij tijdens de garantieperiode niet meer voldoet aan de beloofde prestaties. Als je thuisbatterij niet meer naar behoren werkt binnen de garantieperiode, kun je een beroep doen op de garantie. Jouw thuisbatterij wordt dan kosteloos gerepareerd of vervangen. 

Sommige thuisaccu's hebben een garantie voor een vaste periode, bijvoorbeeld 8 jaar, terwijl sommige andere batterijen een garantie geven op een minimum aantal laadcycli dat de batterij moet leveren.

Er zijn twee soorten garanties;

Capaciteitsgarantie

Capaciteitsgarantie is puur van toepassing op de werking van de thuisbatterij. Als er een minimum aantal laadcycli wordt vermeld bij de aanschaf, dan mag je hier ook vanuit gaan dat je dit aantal kunt halen en is de garantie ook hierop van toepassing.

Hetzelfde geldt voor als de batterij helemaal niet meer werkt wegens een defect. Deze defecten moeten dan wel plaatsvinden binnen de vooraf gecommuniceerde garantieperiode. Ook is het zo dat het defect heeft plaatsgevonden buiten jouw schuld om. Een thuisaccu met waterschade, terwijl deze daar niet tegen bestand is, valt bijvoorbeeld niet onder de garantie.

Insttallatiegarantie

De andere vorm van garantie betreft die op de installatie. Dit wordt afgegeven door de installateur van de thuisbatterij, en niet het merk van de accu zelf. Gaat er toch iets mis? Dan heb je recht op installatiegarantie.

Energieopslag kan best ingewikkeld zijn...

Overweeg jij een thuisbatterij voor jouw woning, maar weet je niet zo goed wel merk en type aansluit bij jouw energiebehoeften of zonnepanelen installatie? 

Wij helpen je graag. Klik op de oranje knop en aan de hand van de ingevulde vragen ontvang je binnen 24 uur vrijblijvend en GRATIS advies voor jouw ideale accu set-up!

Tip! Kijk goed naar de garantievoorwaarden

Wij raden aan om je thuisaccu altijd aan te schaffen bij een betrouwbare partij en ook de installatie te laten verzorgen door hen. Vaak komen de thuisaccu's met kleine lettertjes aan ontbindende voorwaarden wat betreft garantie en reparaties.

Een hiervan kan zijn dat de garantie automatisch vervalt op het moment dat de batterij is geplaatst door een installateur die niet door de producent erkend is.

Om dit soort vervelende verrassingen te voorkomen raden we aan om je eerst door ons te laten adviseren. Dit is volledig gratis en vrijblijvend.

Een andere, logische, voorwaarde is dat de garantie vervalt als je het product op een manier gebruikt waar het niet voor bestemd is. Dit klinkt vaag maar houdt in de praktijk vaak in dat de batterij niet is blootgesteld aan extreme temperaturen of water. 

thuisbatterij

Verschil tussen garantie en levensduur

Er zit een verschil tussen de garantie en levensduur. Zodra de garantieperiode voorbij is zal de thuisbatterij in de meeste gevallen nog prima functioneren. De totale periode dat een thuisbatterij goed blijft functioneren noemen we de levensduur.

Over het algemeen kun je verwachten dat een thuisbatterij ergens tussen de 10 en 20 jaar meegaat. Een lithium Ion batterij gaat meestal vijftien tot twintig jaar mee en een zoutwater thuisbatterij meestal minimaal 20 jaar. Het goede nieuws is dat de garantie vaak de eerste 10 jaar dekt, wat betekent dat je gedurende deze periode gegarandeerd verzekerd bent van een optimaal werkende thuisbatterij. 

De levensduur van een thuisbatterij wordt door verschillende factoren bepaald. Allereerst is het merk van de thuisbatterij van groot belang, de beste merken bieden hogere kwaliteit thuisbatterijen aan met een langere levensduur.

Daarnaast heeft het aantal cycli dat een accu kan doorlopen invloed op de levensduur, goedkopere batterijen kunnen over het algemeen minder cycli voltooien dan hun duurdere batterijen. Met cycli doelen we op het aantal keren dat een accu kan worden opgeladen.

Als laatste speelt het type batterij een rol, waarbij loodzuurbatterijen het minst lang meegaan. Het is belangrijk om al deze factoren mee te nemen in het selecteren van een thuisbatterij, zo weet je zeker dat je de beste thuisbatterij uitkiest!

thuisbatterij kWh

Garantie op je thuisaccu via ThuisbatterijNederland

Bij ThuisbatterijNederland streven we naar de hoogste kwaliteit en betrouwbaarheid als het gaat om thuisbatterijen en de bijbehorende installatie. Daarom werken wij uitsluitend samen met erkende installateurs en bedrijven die over de juiste expertise en keurmerken beschikken. Vraag je via ons een thuisbatterij offerte aan? Dan ben je in ieder geval zeker van een uitstekende garantiedekking!

Benieuwd welke thuisbatterij het meest geschikt is voor jouw specifieke situatie? Vul dan vrijblijvend ons formulier in, en ontvangt maar liefst 3-4 offertes van geschikte aanbieders. Op deze manier kun je gemakkelijk verschillende partijen naast elkaar zetten en uiteindelijk de beste thuisbatterij uitkiezen!

 Bronnen 


Garantie product: advies | Consumentenbond. (z.d.). https://www.consumentenbond.nl/juridisch-advies/garantie

Garantie en reparatie. (2023, 2 augustus). Consumentenbond. https://www.consumentenbond.nl/juridisch-advies/garantie-reparatie/overzicht

Veelgestelde vragen

Zit er subsidie op thuisbatterij?

Er is momenteel geen subsidie beschikbaar voor thuisbatterijen. Wel verwachten wij dat met het afbouwen van de salderingsregeling in 2025 dit wel gaat gebeuren.

Wat is de terugverdientijd van een thuisbatterij?

De terugverdientijd van een thuisbatterij varieert, maar gemiddeld genomen ligt deze rond de 11 jaar, afhankelijk van factoren zoals de energieprijzen, het energieverbruik en de prijs van de batterij. Zodra er de subsidies worden ingevoerd zal dit teruglopen naar ongeveer 6 jaar.

Over de auteur Jerry van Es

Al jarenlang ben ik gepassioneerd over duurzame energie en geloof ik in de kracht van thuisbatterijen en andere groene oplossingen. Mijn achtergrond als ondernemer heeft mij doen besluiten om Nederland verder te helpen om minder afhankelijk te worden van het elektriciteitsnet. Mijn motto? "Energie van Vandaag - Comfort voor Morgen"

Wat anderen over ons zeggen:

Fleur uit Haarlem

J. Gommers uit Assen

Thom IJben uit Hoorn

Mevr. Lievers uit Best

>