fbpx

Een Thuisbatterij iets voor jou?

Ontdek binnen 1 minuut of een Thuisbatterij interessant kan zijn voor jou met onze gratis check!

Gratis & Vrijblijvend

 • Home
 • /
 • Thuisbatterij met zonnepanelen

Thuisbatterij met zonnepanelen

Jerry van Es

Op zoek naar een thuisbatterij om het maximale uit je zonnepanelen te halen? In dit artikel ontdek je hoe thuisbatterijen met zonnepanelen werken, waarom het een verstandige investering is, welke kosten je kunt verwachten, en hoe wij jou kunnen begeleiden bij het vinden van de perfecte thuisbatterij!

Samenvatting

ThuisbatterijNederland.nl logo

Geen zin om alles te lezen? Hier vind je de belangrijkste informatie kort samengevat.

 • De combinatie van een thuisbatterij met zonnepanelen zorgt voor meer efficiëntie en een snellere terugverdientijd
 • Hoe meer zonnepanelen je installeert, hoe hoger de ROI
 • Houdt voor een huishouden van 3-4 personen rekening met ongeveer 15 zonnepanelen en een thuisaccu capaciteit van +- 10 kWh

💰🤑 ThuisbatterijNederland is een onafhankelijk collectief van installateurs door het hele land. Ontvang 4 op maat gemaakte offertes in je mailbox en bespaar tijd èn geld! 💰🤑 

>> Ja, ik wil vrijblijvend advies voor een thuisbatterij

Wat is een thuisbatterij?

Een thuisbatterij, ook wel bekend als thuisaccu, is een apparaat om energie op te slaan die wordt opgewekt door zonnepanelen of andere duurzame energiebronnen. Het fungeert als een batterij die overtollige energie opvangt wanneer de energieproductie groter is dan het directe verbruik in huis. Later kan deze opgeslagen energie worden gebruikt wanneer de vraag naar elektriciteit hoger is dan de productie, zoals 's nachts of op bewolkte dagen.

Met een thuisbatterij raak zelfvoorzienender en minder afhankelijk schommelende energieprijzen. Het vergroot je verbruik van zelf opgewekte zonnestroom, wat resulteert in lagere energiekosten doordat je minder elektriciteitsnet hoeft te gebruiken.

Hoe werkt een thuisbatterij met zonnepanelen?

De werking van een thuisbatterij met zonnepanelen werkt volgens een aantal stappen. Onderstaand zetten we deze stappen voor je op een rijtje!

Stap 1: Met zonnepanelen stroom opwekken

Zonnepanelen vangen zonlicht op en zetten dit om in elektriciteit via fotovoltaïsche cellen. Deze energie wordt vervolgens gebruikt om het huis van opgewekte stroom te voorzien.

Stap 2: Opslag van overtollige energie

Wanneer de zonnepanelen meer stroom opgewekt hebben dan het huis verbruikt, wordt het overschot aan energie opgeslagen in de thuisbatterij. Dit gebeurt om later te worden gebruikt wanneer de zonnepanelen minder of geen energie produceren.

Stap 3: Gebruik van opgeslagen energie

Op momenten dat de zonnepanelen niet genoeg elektriciteit produceren om aan de energiebehoeften van het huis te voldoen, wordt de opgeslagen energie uit de thuisbatterij gebruikt. Dit zorgt voor een continue stroomvoorziening, zelfs wanneer er weinig of geen zonlicht is.

Tip: een thuisbatterij met dynamisch energiecontract zorgt voor een hogere besparing

Stap 4: Teruglevering aan het elektriciteitsnet

Indien de thuisbatterij volledig is opgeladen en er nog steeds overtollige energie wordt geproduceerd door de zonnepanelen, kan deze worden teruggeleverd aan het elektriciteitsnet. Het terugleveren aan het stroomnet wordt ook wel salderen genoemd. Lees hier meer over wat de salderings regeling betekent voor thuisbatterijen


Energieopslag kan best ingewikkeld zijn...

Overweeg jij een thuisbatterij voor jouw woning, maar weet je niet zo goed wel merk en type aansluit bij jouw energiebehoeften of zonnepanelen installatie? 

Wij helpen je graag. Klik op de oranje knop en aan de hand van de ingevulde vragen ontvang je binnen 24 uur vrijblijvend en GRATIS advies voor jouw ideale accu set-up!

Wat kost een thuisbatterij met zonnepanelen?

De prijs van een thuisbatterij in combinatie met zonnepanelen bedraagt gemiddeld tussen de €9.000 en €14.000, afhankelijk van het aantal zonnepanelen en de grootte van de thuisaccu. 

Houdt er rekening mee dat 12 zonnepanelen inclusief montage ongeveer €6.000,- moet kosten. De prijs van een bijpassende thuisbatterij bedraagt tussen de €3.000 en €5.000. De volgende belangrijke punten zijn van invloed op de kosten van een thuisbatterij in combinatie met zonnepanelen:

 1. Capaciteit van de batterij, de grootte van de batterij en de opslagcapaciteit zijn belangrijke factoren. Batterijen met een grote capaciteit zijn over het algemeen duurder. Hoe meer energie de batterij kan opslaan, hoe hoger de prijs.
 2. Installatiekosten, naast de kosten van de batterij zelf, moet ook rekening worden gehouden met de installatiekosten. Dit omvat het arbeidsloon voor het installeren van de batterij en eventuele aanpassingen aan het elektrische systeem van het huis.
 3. Type batterij, er zijn verschillende soorten thuisbatterijen beschikbaar op de markt, zoals lithium-ionbatterijen, zoutwaterbatterijen, en ijzerfosfaat accu's. Elk type heeft zijn eigen prijsklasse en eigenschappen die de kosten kunnen beïnvloeden.
 4. Het aantal zonnepanelen, hoe meer panelen je aanschaft, hoe hoger de initiële kosten zijn. Bij meer panelen heb je de installatie van de panelen en de accu wel sneller terug verdient. Als de financiële investering geen probleem is voor je, dan kun je het best kiezen voor extra zonnepanelen.

Hoeveel capaciteit heb jij nodig?

Huishouden

Gemiddeld elektriciteitsverbruik per jaar

Benodigde capaciteit 

Benodigde aantal panelen

Gemiddelde kosten (incl. installatie)

1-2 personen

2.500 kWh

6 kWh

8

+/- €8.750

3-4 personen

3.500 kWh

10 kWh

11

+/- 11.000

5-6 personen

4.500 kWh

15 kWh

15

+/- €14.000

*Bovenstaande thuisbatterij tarieven zijn inclusief installatie en installatiemateriaal.


thuisbatterij

De voordelen van een thuisbatterij met zonnepanelen

Het gebruik van een thuisbatterij op aanvulling van je zonnepanelen heeft vele voordelen. Onderstaand zetten we de voordelen voor je op een rijtje!

Voordelen

 • Zelfvoorzienend - Met een thuisbatterij kun je vrijwel volledig onafhankelijk worden. Je slaat de extra energie op die je zonnepanelen produceren, zodat je die later kunt gebruiken, zelfs als de zon niet schijnt of het 's nachts is.
 • Optimalisatie van opgewekte zonne-energie - Door de overtollige energie van je zonnepanelen op te slaan, haal je het maximale uit je zonnepanelen installatie. Zo gaat er minder energie verloren en kun je meer zelf opgewekte stroom verbruiken.
 • Besparing op energiekosten - Met een thuisbatterij hoef je minder elektriciteit van het net te gebruiken. Daardoor kun je flink besparen op je energierekening en zelfs helemaal geen elektriciteit van het net gebruiken als je een thuisbatterij hebt met voldoende capaciteit in combinatie met zonnepanelen.

Zijn er subsidies?

De Nederlandse overheid streeft naar hoge ambities op het vlak van CO2-reductie, zonne-energie en klimaatbeleid. Desondanks bestaan er op dit moment geen specifieke subsidies voor thuisbatterijen waar consumenten direct voordeel uit kunnen halen.

Voor zakelijke gebruikers zijn er echter wel stimuleringsmaatregelen beschikbaar, zoals de ISDE (Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing) en de SDE++ regeling, die in bepaalde situaties kunnen worden benut. Zakelijke aanvragers die overwegen om een thuisbatterij te installeren, kunnen bij hun aanvraag aangeven dat ze ondersteuning wensen bij het verkrijgen van subsidie voor thuisbatterijen.

Is een thuisbatterij met zonnepanelen interessant voor mij?

Overweeg je of een thuisbatterij interessant is voor jou? Het antwoord hangt af van verschillende factoren, zoals je energieverbruik, het aantal zonnepanelen dat je hebt en de hoeveelheid groene stroom die je wil opslaan.

Als je twijfelt, staan wij van ThuisbatterijNederland klaar om je te adviseren en op weg te helpen naar de beste thuisbatterij voor jouw behoeften. Met ons deskundige advies en begeleiding kun je de juiste keuze maken die past bij jouw situatie en wensen.

 Bronnen 


Contany. (2023, 12 februari). Wat is de return on investment (roi) op zonnepanelen bij gebruik in schaijk? De Groene Bron.
https://degroenebron.nl/wat-is-de-return-on-investment-roi-op-zonnepanelen-bij-gebruik-in-schaijk/

Zonnepanelen, Y. V.-. E. (2022, 16 juni). Hoeveel zonnepanelen heb je nodig? https://www.consumentenbond.nl/zonnepanelen/hoeveel-zonnepanelen

Over de auteur Jerry van Es

Al jarenlang ben ik gepassioneerd over duurzame energie en geloof ik in de kracht van thuisbatterijen en andere groene oplossingen. Mijn achtergrond als ondernemer heeft mij doen besluiten om Nederland verder te helpen om minder afhankelijk te worden van het elektriciteitsnet. Mijn motto? "Energie van Vandaag - Comfort voor Morgen"

Wat anderen over ons zeggen:

Fleur uit Haarlem

J. Gommers uit Assen

Thom IJben uit Hoorn

Mevr. Lievers uit Best

>