fbpx

Een Thuisbatterij iets voor jou?

Ontdek binnen 1 minuut of een Thuisbatterij interessant kan zijn voor jou met onze gratis check!

Gratis & Vrijblijvend

  • Home
  • /
  • Dit zijn de nadelen van een lithium thuisbatterij
Jerry van Es
Gepubliceerd op: mei 10, 2024

Lithium thuisbatterijen zijn over het algemeen erg efficient en worden steeds vaker gebruikt. Ze hebben namelijk een lange levensduur, hebben weinig onderhoud nodig en leveren hoge prestaties. Toch zitten er ook nadelen aan dit type batterij. Hoe dat zit lees je hier.

Naam *
Email
Postcode *
Huisnummer + Toevoeging *
Telefoonnummer*
Type aanvraag *
Omschrijving *
0 of 350

Wat zijn de nadelen van een lithium thuisbatterij?

Voor dat we alle minpunten opnoemen is het goed om te weten dat er 2 soorten lithium thuisbatterijen zijn; lithium ion en lithium ijzerfosfaat (ook wel LFP genoemd). Beide zullen we hieronder behandelen.

De nadelen van een lithium ion accu zijn;

  • De aanschafkosten zijn bij dit type accu het hoogst
  • De kans op brand is, hoewel zeer klein, aanwezig
  • Maakt gebruik van grondstoffen die schaars zijn

De nadelen van een lithium ijzerfosfaat thuisbatterij zijn;

  • Lagere energie dichtheid dan lithium ion modellen, hoewel de energiedichtheid hoger is dan bij zoutwaterbatterijen
  • Mindere prestaties bij lagere temperaturen

We zullen hieronder ieder nadeel verder toelichten. Ook verwijzen we je graag naar dit artikel over de verschillen tussen lithium ion en LFP thuisbatterijen.

Energieopslag kan best ingewikkeld zijn...

Overweeg jij een thuisbatterij voor jouw woning, maar weet je niet zo goed wel merk en type aansluit bij jouw energiebehoeften of zonnepanelen installatie? 

Wij helpen je graag. Klik op de oranje knop en aan de hand van de ingevulde vragen ontvang je binnen 24 uur vrijblijvend en GRATIS advies voor jouw ideale accu set-up!

Alle nadelen toegelicht

Om je een beter beeld te geven van wat het nadeel is van een lithium thuisbatterij hebben we de eerder genoemde punten verder uitgewerkt.

Nadelen lithium ion accu's

De aanschafkosten zijn bij dit type accu het hoogst

Een thuisbatterij kopen van dit type kost je meer geld dan bijvoorbeeld een zoutwaterbatterij. Dat komt voornamelijk omdat de materialen die gebruikt worden voor de productie van ion accu's schaar zijn en daarom ook erg kostbaar.

De kans op brand is, hoewel zeer klein, aanwezig

Misschien heb je wel eens op het nieuws gelezen over elektrische auto's die spontaan ontbranden. Elektrische auto's (EV's) maken ook gebruik van lithium ion batterijen en bij een combinatie van oververhitting en een batterij die niet goed werkt kan de kans op brand ontstaan. Gelukkig weten de producenten de kans dat dit gebeurd steeds verder te verlagen door nieuwe ontwikkelingen binnen het productieproces.   

Maakt gebruik van grondstoffen die schaars zijn

Helaas is het zo dat voor de productie van lithium batterijen er schaarse grondstoffen nodig zijn. Het probleem zit hem vooral in het feit dat deze grondstoffen gewonnen worden in arme landen met zeer slechte werk- en leefomstandigheden.

Nadelen LFP thuisbatterijen

Lagere energie dichtheid dan lithium ion modellen

Lithium ijzerfosfaat hebben een lagere energiedicht dan ion accu's. Om dezelfde opslagcapaciteit te bereiken heb je dus ruimte en gewicht nodig. Dit kan een nadeel zijn als er beperkte ruimte is. 

Mindere prestaties bij lagere temperaturen

Ondanks dat LiFePO4 thuisbatterijen zeer efficient zijn in het laden en ontladen van energie, gaan de prestaties wel achteruit wanneer de batterij staat aangesloten in een ruimte met een lage temperatuur. Dit is sowieso niet iets wat wij aanraden. Een thuisaccu dient bij voorkeur altijd geplaatst te worden in een afgesloten ruimte.

Ben je op zoek naar een thuisbatterij die geen last heeft van de bovengenoemde nadelen, dan kun je kiezen voor een zoutwaterbatterij, hoewel deze ook nadelen heeft uiteraard.
lithium thuisaccu

Voorbeeld: lithium ion batterij

Hulp nodig bij het maken van een keuze?

Nu je op de hoogte bent van de nadelen van een lithium thuisbatterij, kun je misschien makkelijker een beslissing maken. Als je toch nog twijfels hebt kunnen onze specialisten je helpen. Zij zijn zeer servicegericht en zullen je op een vriendelijke manier adviseren. 

Om je te kunnen helpen, stellen we je een aantal vragen en ontvang je op maat gemaakt advies binnen 24 uur in je mailbox.

 Bronnen 


Hoe om te gaan met accu’s en (Lithium-ion)batterijen? - OZHZ. (2023, 24 februari). OZHZ. https://www.ozhz.nl/themas/gevaarlijke-stoffen/hoe-om-te-gaan-met-accus-en-lithium-ionbatterijen/

offgridcentrum.nl. (z.d.-b). Lithium Accu’s archieven.
https://www.offgridcentrum.nl/product-category/alle-producten/accus/lithium-accus/

Insert Content Template or Symbol
Over de auteur Jerry van Es

Al jarenlang ben ik gepassioneerd over duurzame energie en geloof ik in de kracht van thuisbatterijen en andere groene oplossingen. Mijn achtergrond als ondernemer heeft mij doen besluiten om Nederland verder te helpen om minder afhankelijk te worden van het elektriciteitsnet. Mijn motto? "Energie van Vandaag - Comfort voor Morgen"

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Wat anderen over ons zeggen:

Fleur uit Haarlem

J. Gommers uit Assen

Thom IJben uit Hoorn

Mevr. Lievers uit Best

>