Nu de thuisbatterij zo snel in opkomst is, krijgen we steeds vaker vragen over eventuele vergunningen. De informatie op het internet is vaak moeilijk te vinden of niet correct. Daarom hebben we deze pagina geschreven zodat jij precies weet of je voor jouw thuisbatterij een vergunning nodig hebt.
Samenvatting
Geen zin om alles te lezen? Hier vind je de belangrijkste informatie kort samengevat.
- Als particulier heb je geen vergunning nodig
- De batterij die je (laat) plaatsen moet aan de veiligheidsregels voor elektrische installaties voldoen
- Voor batterijcontainers met industriële doeleinden is wel een vergunning benodigd
💰🤑 ThuisbatterijNederland is een onafhankelijk collectief van installateurs door het hele land. Ontvang 4 op maat gemaakte offertes in je mailbox en bespaar tijd èn geld! 💰🤑
Heb je een vergunning nodig voor een thuisbatterij?
Als particulier heb je voor de installatie van een thuisbatterij geen vergunning nodig. Voor het plaatsen van batterijcontainers die gebruikt worden voor zakelijke doeleinden en grootverbruik is wel een omgevingsvergunning nodig.
Hoewel je dus geen vergunning nodig hebt, zijn er wel een aantal andere veiligheidseisen en regels waar je aan moet voldoen voor het (laten) installeren van een thuisaccu.
Veiligheidseisen
In Nederland zijn er op nationaal niveau nog geen specifieke wet- of regelgeving voor thuisbatterijen. Tot die tijd vallen deze apparaten onder de bestaande regelgeving voor elektrische installaties. Dat zorgt ervoor dat je voor de installatie van je thuisbatterij;
- Een erkende installateur moet inschakelen. ThuisbatterijNederland werkt enkel met erkende vakspecialisten dus dit is geen enkel probleem. Na het afronden van de installatie zal de installateur een inspectiecertificaat meegeven. Wil jij (vrijblijvend) in contact komen met een installateur die aansluit op jouw behoeften en wensen? Vul dan hier ons formulier in.
- De thuisbatterij moet CE-gecertificeerd te zijn. Dit is een regel die door de EU is ingesteld voor elektrische producten. Ook hierover hoeft u zich geen zorgen te maken. Onze partners plaatsen alleen gerenommeerde batterijen die veilig zijn en volledig gecertificeerd.
Thuisbatterij aanmelden
Naast het feit dat je thuisbatterij, net als je zonnepanelen en zonne-energie, moet voldoen aan de veiligheidsregels, is het ook verplicht om je accu aan te melden bij je netbeheerder. Dit is verplicht bij een capaciteit van minimaal 0,8 kWh. De kleinste thuisbatterijen hebben vaak een capaciteit van 5 kWh dus in de praktijk moet iedere thuisbatterij geregistreerd worden. Dit kost niks en kun je online doen via Energieleveren.nl.
Hoe zit het met lithium-ionbatterijen?
Omdat lithium-ion batterijen schadelijke en giftige stoffen bevatten denken sommigen dat je hiervoor aan de PGS-15 richtlijn moet voldoen. De PGS-15 richtlijn is gefocust op het opslaan van gevaarlijke stoffen. Thuisaccu's vallen echter niet onder de PGS-15 en hoeven hier dus ook niet aan te voldoen.
Offerte voor jouw thuisbatterij?
Of je nou een bedrijf bent of een particulier, wij zijn de grootste thuisbatterij specialist van Nederland! We helpen je graag verder in je zoektocht naar duurzame energieopslag. Vul ons formulier in en geef je wensen aan.
Op basis van deze wensen koppelen we jou met de installateur die hier het best bij past. Dit is kosteloos en vrijblijvend dus waar wacht je nog op!
Bronnen
Energieleveren.nl. (z.d.).
https://energieleveren.nl/
Info. (2024, 12 januari). Zijn er specifieke regels of vergunningen vereist. ChargeBlock©. https://chargeblock.nl/zijn-er-specifieke-regels-of-vergunningen-vereist/