fbpx

Een Thuisbatterij iets voor jou?

Ontdek binnen 1 minuut of een Thuisbatterij interessant kan zijn voor jou met onze gratis check!

Gratis & Vrijblijvend

 • Home
 • /
 • Elektrische auto als thuisbatterij
Jerry van Es
Gepubliceerd op: januari 23, 2024

Jouw huis voorzien van opgeslagen stroom zonder thuisbatterij? Dat is mogelijk met bidirectioneel laden. Jouw elektrisch voertuig fungeert dan als een soort thuisbatterij. Benieuwd hoe dit werkt? In dit artikel leggen we het je uit!

Hoe kun je jouw auto als thuisbatterij gebruiken?

Wanneer je over een elektrische auto beschikt die uitgerust is met V2H technologie, kan deze gebruikt worden als een soort thuisbatterij. V2H is de afkorting voor Vehicle to Home. Dit wil zeggen dat je vanaf je auto stroom kunt leveren aan je woning, bijvoorbeeld op piekmomenten of wanneer je zonnepanelen even geen stroom opwekken.

Om de opgeslagen stroom van je auto te gebruiken voor je woning, dient de auto aan een bidirectionele laadpaal gekoppeld te worden. Deze laadpaal zorgt ervoor dat de opgeslagen energie in de auto naar het elektriciteitsnet van je huis kan stromen.

Belangrijk:
Hoewel het mogelijk is om je accu van je elektrische auto als thuisaccu te gebruiken, is het niet iets wat wij aanraden. Een ‘echte thuisaccu’ kan veel betere prestaties leveren als het aankomt op opslagcapaciteit, geleverde vermogen en praktisch gemak.

Wij adviseren je een thuisbatterij aan te schaffen. Onze specialisten helpen je vrijblijvend met het opmaken van een offerte die op maat gemaakt is en rekening houdt met hoeveel energie jij verbruikt en opwekt.

Hoe werkt een bidirectionele laadpaal?

Een bidirectionele laadpaal is een vrij nieuw concept in de wereld van elektrisch laden. Waar een reguliere laadpaal, ook wel unidirectionele laadpaal genoemd, slechts één kant op kan laden, kan de bidirectionele laadpaal twee richtingen op laden. Met andere woorden, je kunt jouw elektrische auto niet alleen opladen, maar ook ontladen.

Dit betekent dat jouw elektrische auto fungeert als een soort thuisbatterij, waarin je de opgewekte zonnestroom kunt opslaan die op dat moment niet wordt gebruikt. Op een later tijdstip, wanneer je energie nodig hebt, kan je deze groene stroom verbruiken.

thuisbatterij

Waarom kiezen voor bidirectioneel laden?

Het gebruik van een bidirectionele laadpaal kent vele voordelen. Onderstaand zetten we de voordelen van het gebruiken van jouw elektrische auto als thuisbatterij voor je op een rijtje. Zo weet je zeker of het de moeite waard is of niet!

 • Autobatterijen hebben aanzienlijk meer capaciteit dan traditionele thuisbatterijen, waardoor je meer energie kunt opslaan.
 • Doordat je de opgeslagen energie in je auto kunt gebruiken, hoef je minder elektriciteit van het net te kopen, wat zorgt voor lagere energiekosten.
 • Door je eigen zonne-energie op te slaan in je auto, raak je minder afhankelijk van het elektriciteitsnet.
 • Je kunt je auto opladen tijdens daluren wanneer stroom goedkoper is en deze energie gebruiken tijdens piekuren, waardoor je minder betaalt aan het elektriciteitsnet.
 • In geval van stroomuitval kan je elektrische auto dienen als een noodvoorziening, waardoor je nog steeds toegang hebt tot opgeslagen energie.
 • Door bidirectioneel te laden hoef je geen aparte thuisbatterij meer aan te schaffen om zonne-energie op te slaan. Je gebruikt de batterij van je elektrische auto als thuisbatterij.

Welke auto's zijn geschikt voor een bidirectionele laadpaal?

Op dit moment zijn er nog niet veel auto's beschikbaar voor bidirectioneel laden, enkel een aantal Aziatische merken. Als je echter een auto zoekt die in staat is om energie terug te leveren en dus als een soort batterij kan fungeren, kun je uit de volgende merken en modellen kiezen:

 • Nissan E-NV200, een elektrische bestelwagen die handig is voor wanneer je meer ruimte nodig hebt en energie wil kunnen opslaan in je auto.
 • Nissan Leaf, een elektrische personenauto die bidirectioneel opladen toestaat.
 • Kia EV6, een elektrische crossover met bidirectionele laadmogelijkheden.
 • Mitsubishi Outlander (plug-in hybride), een hybride auto die ook kan dienen als een bron van opgeslagen elektriciteit.
  Hyundai Ioniq 5, een krachtige elektrische auto met bidirectionele laadmogelijkheden.

Wat heb je nodig voor bidirectioneel laden?

Om jouw auto als thuisbatterij te gebruiken dien je over een aantal componenten te beschikken. Niet elke auto of laadpaal kunnen namelijk gebruikt worden voor bidirectioneel laden. Dit zijn de producten die je nodig hebt:

Bidirectionele laadpaal
Het is belangrijk om een laadpaal te kiezen die specifiek is ontworpen voor bidirectioneel opladen, niet alle laadpalen bieden deze functionaliteit.

Omvormer
Zowel in de elektrische auto als in de laadpaal moet een omvormer aanwezig zijn. Deze omvormer regelt de omzetting van gelijkstroom in wisselstroom in beide richtingen, waardoor de uitwisseling van energie mogelijk is.

Geschikte auto
Niet alle elektrische auto's zijn geschikt voor deze manier van laden. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat jouw elektrische auto geschikt is voor deze manier van laden.

Zonnepanelen
Je hebt zonnepanelen nodig om de elektriciteit leveren die nodig is om de batterij van elektrische auto's op te laden.

Thuisaccu de beste oplossing

Hoewel het dus mogelijk is om je elektrische auto als thuisaccu te gebruiken, is het verre van ideaal. Zeker in deze tijd, waar de kwaliteit van thuisaccu's steeds beter wordt in het opslaan en ontladen van (groene) stroom. Thuisbatterij Nederland staat klaar om je te helpen bij het kiezen van de juiste thuisbatterij voor jouw situatie.

Vul ons formulier in en ontvang tot 4 vrijblijvende offertes. Op deze manier kun je verschillende installatie bedrijven vergelijken en de beste aanbieder en prijs van jouw thuisbatterij kiezen.

 Bronnen 


Bidirectioneel Laden | ANWB. (z.d.). ANWB.
https://www.anwb.nl/auto/elektrisch-rijden/opladen/bidirectioneel-laden

Elektrische auto als thuisbatterij gebruiken: doen of toch maar niet? (z.d.).
https://www.beterduurzaam.nl/elektrische-auto-als-thuisbatterij

Veelgestelde vragen

Hoeveel kWh kan een auto accu opslaan?

Een auto accu voor elektrische voertuigen kan tussen de 50-80 kWh opslaan.

Wat betekent V2H?

V2H staat voor Vehicle to Home, wat betekent dat de elektrische auto energie terug kan leveren aan een huis.

Wanneer is een auto als thuisbatterij voordelig?

Een auto als thuisbatterij is voordelig wanneer je deze gebruikt tijdens piekuren. Op dat moment gebruik je de energie van je elektrische auto, waardoor je bespaart op kosten die anders zouden worden gemaakt als je elektriciteit van het elektriciteitsnet zou afnemen.

Wat is het effect van bidirectioneel laden op de batterij van je auto?

Er is nog weinig bekend over het effect van deze manier van laden op de accu van elektrische auto's. Het zou kunnen dat dit effect heeft op de levensduur van de batterij.

Insert Content Template or Symbol
Over de auteur Jerry van Es

Al jarenlang ben ik gepassioneerd over duurzame energie en geloof ik in de kracht van thuisbatterijen en andere groene oplossingen. Mijn achtergrond als ondernemer heeft mij doen besluiten om Nederland verder te helpen om minder afhankelijk te worden van het elektriciteitsnet. Mijn motto? "Energie van Vandaag - Comfort voor Morgen"

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Wat anderen over ons zeggen:

Fleur uit Haarlem

J. Gommers uit Assen

Thom IJben uit Hoorn

Mevr. Lievers uit Best

>