fbpx

Een Thuisbatterij iets voor jou?

Ontdek binnen 1 minuut of een Thuisbatterij interessant kan zijn voor jou met onze gratis check!

Gratis & Vrijblijvend

  • Home
  • /
  • Wanneer is een thuisbatterij waterdicht?
Jerry van Es
Gepubliceerd op: november 16, 2023

Een van de meest gestelde vragen die we krijgen van mensen die een thuisbatterij willen aanschaffen is “of deze wel of niet waterdicht is?”. Een terechte en logische vraag, en goed om dit te verduidelijken voor je tot installatie overgaat. Na het lezen van deze pagina weet je precies of, en in welke mate, jouw thuisbatterij waterdicht is!

Is een thuisaccu waterdicht?

Een thuisaccu is waterdicht wanneer deze beschikt over een IP keuring van IP55 of hoger. IP55 garandeert dat een thuisaccu bestand is tegen spuitwater. Een hogere klasse betekent dat de batterij naast spuitwaterdicht ook bescherming biedt tegen stof.

Zelfs wanneer een thuisbatterij tegen water kan, adviseren wij om deze toch in een binnenruimte te plaatsen. Meer hierover lees je verderop op deze pagina. Eerst duiken we nog even dieper in op de verschillende IP-ratings.

Verschillende IP-klassen voor thuisbatterijen

Op het moment dat een thuisbatterij een IP55 klasse heeft, is deze spuitwaterdicht en kan dus goed tegen vochtige omstandigheden en regenbuien. Apparaten met een IP klasse van 54 zijn ook nog steeds bestand tegen een gemiddelde Hollandse regenbui, echter kan deze niet tegen hele grote hoeveelheden water (meer dan 10 liter water per minuut).

Omdat een thuisaccu erg kostbaar is, raden wij het ten zeerste af om een batterij met een lagere IP klasse dan IP55 buiten te plaatsen, zelfs als deze volgens de eigenschappen waterdicht is.

Hieronder een duidelijk overzicht van de meest voorkomende IP waarden van een thuisbatterij;

IP klasse

Eigenschappen

Geschikt voor buiten?

IP54

Stofbestendig en bestand tegen spatwater (10 liter per minuut)

X

IP55

Stofbestendig en spuitwaterdicht

IP65

Stofdicht en spuitwaterdicht

IP66

Stofdicht en waterbestendig

IP67

Stofdicht en dompeldicht

Energieopslag kan best ingewikkeld zijn...

Overweeg jij een thuisbatterij voor jouw woning, maar weet je niet zo goed wel merk en type aansluit bij jouw energiebehoeften of zonnepanelen installatie? 

Wij helpen je graag. Klik op de oranje knop en aan de hand van de ingevulde vragen ontvang je binnen 24 uur vrijblijvend en GRATIS advies voor jouw ideale accu set-up!

IP66 is dus nog beter tegen water bestand dan IP65 of IP55. In het geval van langdurig, hoogstaand water en overstromingen kan het echter wel gevolgen hebben voor de werking van de batterij. Daarnaast zijn er nog meer redenen om de batterij in een binnenruimte te plaatsen.

Binnen of buiten plaatsen?

Hoewel je een thuisbatterij die tegen water kunt, buiten kunt plaatsen, is dit niet het meest ideaal. Batterijen kunnen namelijk minder goed hun werk doen (ontladen en opladen) bij hele koude of juist warme temperaturen. Als de thuisbatterij binnen, op een droge (geïsoleerde) plek plaatst, haal je de meeste performance eruit.

Heb je geen ruimte binnen of is er een andere reden dat je de thuisbatterij in de buitenlucht wil plaatsen, zorg er dan voor dat deze zo goed mogelijk beschut staat zodat regen en zon weinig invloed hebben op de prestaties van de accu. 

Vrijblijvend advies nodig?

ThuisbatterijNederland is het grootste platform van Nederland als het aankomt op thuisbatterijen. Of je nou interesse hebt in het kopen van een thuisbatterij of enkel wat oriënterende vragen hebt, onze supportmedewerkers helpen je graag verder.

Neem contact met ons op via onze contactpagina of vraag tot 4 verschillende offertes aan zodat je de prijzen van verschillende bedrijven kunt vergelijken. Wij werken enkel samen met partners die beschikken over erkende installateurs en voldoen aan de Nederlandse Wet- en regelgeving.

 Bronnen 


IP ratings. (z.d.).
https://www.iec.ch/ip-ratings

Wikipedia contributors. (2023, 22 oktober). IP code. Wikipedia.
https://en.wikipedia.org/wiki/IP_code

Insert Content Template or Symbol
Over de auteur Jerry van Es

Al jarenlang ben ik gepassioneerd over duurzame energie en geloof ik in de kracht van thuisbatterijen en andere groene oplossingen. Mijn achtergrond als ondernemer heeft mij doen besluiten om Nederland verder te helpen om minder afhankelijk te worden van het elektriciteitsnet. Mijn motto? "Energie van Vandaag - Comfort voor Morgen"

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Wat anderen over ons zeggen:

Fleur uit Haarlem

J. Gommers uit Assen

Thom IJben uit Hoorn

Mevr. Lievers uit Best

>