fbpx

Een Thuisbatterij iets voor jou?

Ontdek binnen 1 minuut of een Thuisbatterij interessant kan zijn voor jou met onze gratis check!

Gratis & Vrijblijvend

  • Home
  • /
  • Levensduur thuisbatterijen
Jerry van Es
Gepubliceerd op: november 16, 2023

Voordat je een thuisbatterij gaat kopen wil je natuurlijk weten hoelang je deze kunt gebruiken. Thuisbatterijen worden steeds populairder en producenten zorgen ervoor dat de accu’s steeds langer meegaan. Wij leggen je precies uit hoe het zit met de gemiddelde levensduur van een thuisaccu.

Hoe lang gaat een thuisbatterij mee?

Gemiddeld gaat een thuisbatterij tussen de 12 tot 20 jaar mee. Hoe lang een thuisbatterij daadwerkelijk meegaat is afhankelijk van meerdere factoren, namelijk: de kwaliteit van de thuisbatterij en het aantal laadcycli van de thuisbatterij.

Op de vraag ‘hoe lang gaat een thuisbatterij mee?’ is geen eenduidig antwoord te geven. In één laadcyclus kan de batterij zich volledig opladen en ontladen. Een thuisbatterij heeft een maximaal aantal keer dat het zich volledig kan opladen en ontladen. Een goedkopere thuisbatterij van mindere kwaliteit beschikt over een lager aantal ‘laadcycli’ dan een duurdere thuisbatterij van betere kwaliteit. Duurdere thuisbatterijen gaan daarom gemiddeld langer mee dan goedkopere thuisbatterijen.

Ook zijn er verschillende soorten thuisaccu's die een andere levensduur hebben. Zoutwater batterijen gaan het langst mee terwijl loodzuur batterijen het minst lang mee gaan.

Energieopslag kan best ingewikkeld zijn...

Overweeg jij een thuisbatterij voor jouw woning, maar weet je niet zo goed wel merk en type aansluit bij jouw energiebehoeften of zonnepanelen installatie? 

Wij helpen je graag. Klik op de oranje knop en aan de hand van de ingevulde vragen ontvang je binnen 24 uur vrijblijvend en GRATIS advies voor jouw ideale accu set-up!

Laadcycli

De levensduur van een thuisbatterij wordt grotendeels bepaald door het aantal laadcylci. Het is veruit de belangrijkste factor die van invloed is op de verwachte levensduur is het aantal laadcycli. Het aantal laadcycli zegt wat over het aantal keer dat de accu kan op- en ontladen. Het principe werkt hetzelfde als bij een laptop of smartphone. Elke keer dat je deze weer opnieuw oplaadt gaat dit ten koste van de uiteindelijke levensduur.

Wanneer je vooraf wil weten wat de levensduur van een thuisbatterij is kun je dit vooraf nagaan. Iedere thuisaccu komt namelijk met een vooraf aangegeven minimum aantal laadcycli.

Levensduur thuisbatterij per type

Levensduur zoutwater thuisaccu

De zoutwater thuisaccu heeft de langste levensduur van alle soorten thuisbatterijen. De gemiddelde levensduur van een thuisbatterij van dit type is 20 jaar! Het werkt aan de hand van een nieuwe technologie wat resulteert in een lange levensduur en extreem veel laadcycli.

zouwater accu voorbeeld

Levensduur lithium thuisbatterij

Na de zoutwater accu komen de lithium ion batterijen op de tweede plaats. Met een levensduur van ongeveer 17 jaar (maximaal 20) is dit type toch het meest populair. Dat komt omdat dit type goed bestand is tegen een hoge stroompiek belasting. Kwalitatieve lithium ion batterijen gaan vaak minimaal 5.000 laadcycli mee.

lithium thuisaccu

Levensduur loodzuur thuisbatterij

Op de laatste plek als het aankomt op levensduur staat de loodzuur thuisbatterij. In de praktijk worden dit type batterijen bijna niet verkocht, althans niet voor thuisaccu gebruik.

voorbeeld loodzuur accu

Levensduur thuisbatterij verlengen

Er zijn verschillende manieren waarop je de levensduur van jouw thuisaccu kunt verlengen. Hieronder zetten we ze je voor je op een rijtje!

1. Zorg dat de thuisbatterij juist geïnstalleerd wordt
De levensduur verlengen begint bij een juiste installatie. Voor het optimaal functioneren van jouw thuisbatterij, dienen alle onderdelen correct op elkaar aangesloten te worden. Laat jouw thuisbatterij daarom installeren door een erkende installateur. Zo weet je zeker dat jouw thuisbatterij naar behoren zal werken.

2. Zorg dat je de thuisbatterij correct gebruikt
Om de levensduur van een thuisaccu te verlengen, dient deze juist gebruikt te worden. Zo moeten de meeste thuisbatterij volledig opladen en ontladen en het liefst zo min mogelijk onderbroken worden tijdens dit proces. Lees je daarom van tevoren goed in.

3. Pleeg genoeg onderhoud aan de thuisbatterij
Wanneer een thuisbatterij goed onderhouden wordt, zal deze langer mee gaan. Slecht onderhouden onderdelen verlagen zowel het rendement als de levensduur van het apparaat. Laat je thuisbatterij daarom periodiek controleren en onderhouden door een specialist. Regelmatig onderhoudt zorgt voor een langere levensduur.

Zoutwaterbatterijen en lithium ion accu's hebben geen regelmatig onderhoud nodig. Bij loodzuur accu's is dit wel het geval en is het dus belangrijk dit goed bij te houden.

4. Stel reparaties niet uit
Werkt de thuisbatterij niet naar behoren? Grote kans dat één van de onderdelen beschadigd is. Stel een reparatie dan niet uit en laat er meteen een specialist naar kijken! Op deze manier voorkom je verdere schade aan de thuisbatterij.

Laat je adviseren door de specialist!

Kwaliteit en service gaan vaak hand in hand vinden wij. Daarom werkt ThuisbatterijNederland enkel samen met erkende specialisten op dit gebied. Wanneer je bij ons een aanvraag doet kunnen we je dan ook gerust stellen met het feit dat al onze partners werken met vaste garantie op zowel de installatie als de thuisaccu zelf.

Vraag vrijblijvend tot 4 offertes aan van erkende thuisaccu installateurs. Ook voor losse vragen of vrijblijvend advies kun je contact met ons opnemen!

 Bronnen 


5 criteria voor wie een thuisbatterij wil kopen. (2023, 2 januari). ENGIE.
https://www.engie.be/nl/blog/zonnepanelen/5-criteria-voor-wie-een-thuisbatterij-wil-kopen/

Tweakers. (z.d.). Thuisaccu: al interessant (voor mij)? - Duurzame energie en installaties - GOT. https://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/2126922

Insert Content Template or Symbol
Over de auteur Jerry van Es

Al jarenlang ben ik gepassioneerd over duurzame energie en geloof ik in de kracht van thuisbatterijen en andere groene oplossingen. Mijn achtergrond als ondernemer heeft mij doen besluiten om Nederland verder te helpen om minder afhankelijk te worden van het elektriciteitsnet. Mijn motto? "Energie van Vandaag - Comfort voor Morgen"

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Wat anderen over ons zeggen:

Fleur uit Haarlem

J. Gommers uit Assen

Thom IJben uit Hoorn

Mevr. Lievers uit Best

>