Voordat je gaat investeren, is het goed om te weten hoe rendabel een thuisbatterij precies is. Dit artikel geeft duidelijkheid zodat je weet waar je aan toe bent!
Samenvatting
Geen zin om alles te lezen? Hier vind je de belangrijkste informatie kort samengevat.
- Wanneer je een batterij alleen gebruikt voor het opslaan van je eigen zonnestroom, is deze niet rendabel
- In combinatie met een dynamisch energiecontract, levert de thuisbatterij het meeste op
- De snelste tijd waarin je de investering kunt terugverdienen is 4.9 jaar, de gemiddelde terugverdientijd bedraagt 7.8 jaar
💰🤑 ThuisbatterijNederland is een onafhankelijk collectief van installateurs door het hele land. Ontdek in één minuut wat een thuisbatterij in jouw situatie kost èn oplevert! 💰🤑
Voordat we uitleggen hoe rendabel een thuisbatterij is, moeten we even stilstaan bij de algehele werking van een thuisbatterij. De bedoeling van de batterij is om de overtollige zonnestroom op te slaan. Hoewel het nu nog mogelijk is om de terug geleverde stroom te salderen, zal deze regeling komen te vervallen.
Vanaf dat moment wordt het veel interessanter om de overtollige zonnestroom op te slaan voor eigen gebruik. Zolang de salderingsregeling nog van kracht is, is dit echter niet rendabel.
Het is echter ook mogelijk om de thuisaccu te koppelen aan een dynamisch energiecontract. In dit geval spreken we van dynamisch handelen (EPEX markt).
In het geval van dynamisch handelen is een thuisbatterij een stuk rendabeler. De batterij zal dan namelijk zichzelf automatisch opladen met de goedkoopste stroom, ook als de panelen niets aan het opwekken zijn.
Er is nog een optie hoe je de accu kunt inzetten en dat is op de onbalansmarkt. Op de onbalansmarkt is een thuisbatterij het meest rendabel.
Hieronder zetten we exact uiteen hoe aantrekkelijk iedere optie is op financieel gebied.
Is een thuisbatterij rendabel?
Ja, een thuisbatterij is rendabel in het geval je deze koppelt aan een dynamisch energiecontract. In dit geval kun je de batterij binnen 4-6 jaar terugverdienen. In dit geval zet je de batterij in op de onbalansmarkt, waarbij deze een bijdrage kan leveren aan de netstabiliteit.
Hoe wordt de batterij gebruikt? | Terugverdientijd | Conclusie |
---|---|---|
Opslag overtollige zonnestroom | > 10 jaar | Niet rendabel |
Dynamisch handelen (EPEX) | 7 - 9 jaar | Rendabel |
Onbalansmarkt | 4,9 - 6 jaar | Zeer rendabel |
Thuisbatterij voor eigen gebruik
In deze situatie is de batterij het minst rendabel. Zoals uitgelegd, gebruik je in dit geval de batterij alleen voor het opslaan van je eigen zonne energie. In plaats van het terugleveren van de opgewekte stroom, gaat deze de batterij in. 's avonds zul je geen nieuwe stroom van het net afhalen maar de opgeslagen energie zelf te gebruiken.
In deze situatie duurt het langer dan 10 jaar voordat je de batterij hebt terugverdiend. Gezien een batterij ongeveer 14 jaar meegaat, is dit niet eg aantrekkelijk.
Zodra salderen niet meer mogelijk is (vanaf 2027), wordt ook in deze situatie de thuisaccu rendabel.
Thuisbatterij met dynamisch contract
Een dynamisch energiecontract werkt met energieprijzen die iedere dag kunnen veranderen. Dit levert een voordeel op, omdat de batterij nu niet alleen de geproduceerde elektriciteit opslaat van de zonnepanelen, maar zichzelf ook automatisch oplaad op de momenten dat de stroomprijzen het laagst zijn.
Op het moment dat de energie niet nodig is in huis, zal er worden teruggeleverd aan het net, als daar een hogere vergoeding tegenover staat dan waarvoor de stroom is ingekocht.
Het is extra voordelig wanneer je regelmatig thuis een elektrische auto oplaad. De thuisbatterij zorgt ervoor dat je altijd laadt met de goedkoopste tarieven, waardoor deze nog rendabeler wordt.
Ook in dit geval kunnen wij een goede inschatting maken en gaan we ervan uit dat het 7 - 10 jaar duurt voor deze is terugverdiend. De rest van de levenduur levert de batterij geld op.
Onbalansmarkt
Sommige energie aanbieders maken het mogelijk om je batterij te koppelen aan de onbalansmarkt. Deze opzie is het meest lucratief. In dit geval verdien je de investering in 4.9 tot 6 jaar terug, waarbij deze nog minimaal 8 jaar meegaat. In deze situatie is jouw thuisaccu alleen bezig met de fluctuerende energieprijzen, om het elektriciteitsnet te ontlasten.
Het nadeel hiervan is dat op het moment dat de batterij hiermee bezig is, houdt deze niet in de gaten wat je zonnepanelen opwekken. In plaats dat de batterij een plek inneemt in het duurzame ecosysteem, is het meer een apparaat dat bezig is met rendement maken.
Belangrijke factoren die meespelen
Hierboven hebben we uitgelegd wanneer een thuisbatterij rendabel is. Alleen hoe rendabel is de vraag? Dit hangt af van een aantal verschillende factoren.
- Hoe lang gaat deze mee?
- Wat zijn de aanschafkosten?
- Welke capaciteit heeft de thuisbatterij?
Wanneer je een batterij hebt terugverdiend aan het einde van zijn levensduur, is het niet interessant. Daarom is de levensduur van de accu van belang. Hoe langer de thuisbatterij meegaat, hoe rendabeler deze wordt. Een kwalitatieve thuisbatterij zal gemiddeld ten minste 14 jaar meegaan.
Energieopslag kan best ingewikkeld zijn...
Overweeg jij een thuisbatterij voor jouw woning, maar weet je niet zo goed wel merk en type aansluit bij jouw energiebehoeften of zonnepanelen installatie?
Wij helpen je graag. Klik op de oranje knop en ontdek binnen 1 minuut of een thuisbatterij voor jou interessant is.
Dit is volledig vrijblijvend en GRATIS advies voor jouw ideale accu set-up!
In de uiteenzetting van hoe rendabel de batterij is zijn we uitgegaan van onze eigen verkoopprijzen. De kosten die wij hanteren zijn erg scherp omdat we goede inkoopvoorwaarden en we de thuisbatterij installeren met eigen monteurs en elektriciens.
Tot slot is de capaciteit ook nog van invloed. In het geval van dynamische prijzen geldt dat een batterij meer rendement maakt met een hogere capaciteit. In het geval de batterij alleen gebruikt wordt om energie op te slaan heeft de opslagcapaciteit minder invloed hierop.
Wat vind jij belangrijk?
Is het voor jou het belangrijkst dat een thuisbatterij zo rendabel mogelijk is? In dat geval kies je ervoor om deze te koppelen aan de onbalansmarkt.
Wil je deze wel in een beperkte tijd terugverdienen, terwijl de batterij een belangrijke rol speelt binnen je eigen energieprofiel? Dan is dynamisch handelen perfect.
Voor het alleen opslaan van je eigen zonne energie is een thuisbatterij momenteel nog niet interessant, tenzij je de financiële aspecten minder belangrijk vind dan het feit dat je onafhankelijker wordt en meer zelfvoorzienend.
Advies nodig of een vrijblijvende offerte? Klik hier om direct in contact te komen met een van onze specialisten.
Bronnen
Alles over de voor- en nadelen van een thuisbatterij | Essent. (z.d.). https://www.essent.nl/kennisbank/thuisbatterij/hoe-werkt-een-thuisbatterij/voor-en-nadelen-thuisbatterij?prompt-cookie-consent=true
Slim stroom handelen - Frank Energie. (z.d.).
https://www.frankenergie.nl/nl/slimme-diensten/slim-handelen
Veelgestelde vragen
Ja, momenteel zit er wel btw op de aanschaf of installatie van een thuisbatterij voor energie opslag. Wanneer je de batterij echter inzet om dynamisch mee te handelen kun je de btw terugvragen.
Een thuisbatterij gaat gemiddeld ongeveer 14 jaar mee, afhankelijk van het aantal laadcycli. In dit blog lees je hier meer over.
De kosten van een thuisbatterij variëren, maar liggen gemiddeld tussen de €5.000 en €10.000.