fbpx

Een Thuisbatterij iets voor jou?

Ontdek binnen 1 minuut of een Thuisbatterij interessant kan zijn voor jou met onze gratis check!

Gratis & Vrijblijvend

 • Home
 • /
 • Thuisbatterij van 5 kWh

Thuisbatterij van 5 kWh

Jerry van Es

Op zoek naar een thuisbatterij en benieuwd of een thuisbatterij van 5 kWh geschikt is voor jouw situatie? Dan ben je in dit artikel aan het juiste adres! In dit artikel vertellen we je alles over de 5 kWh thuisaccu; wanneer deze geschikt is, de keuzemogelijkheden, kosten en voor- en nadelen. Zo weet je zeker of deze capaciteit de juiste keuze is!

Samenvatting

ThuisbatterijNederland.nl logo

Geen zin om alles te lezen? Hier vind je de belangrijkste informatie kort samengevat.

 • Een thuisaccu met 5 kWh capaciteit is vooral geschikt voor huishoudens van 1 of 2 personen
 • Met 5 kWh kun je ongeveer 25 uur TV kijken, of 35 kilometer rijden met je elektrische auto
 • Exclusief installatie beginnen de kosten van een thuisbatterij met deze capaciteit vanaf 2500 euro

💰🤑 ThuisbatterijNederland is een onafhankelijk collectief van installateurs door het hele land. Ontvang 4 op maat gemaakte offertes in je mailbox en bespaar tijd èn geld! 💰🤑 

>> Ja, ik wil vrijblijvend advies voor een thuisbatterij

Wat is de prijs van een 5 kWh thuisbatterij?

De prijs van een 5 kWh thuisbatterij bedraagt gemiddeld tussen de €2.500,- en €3.600,-. Dit is exclusief installatiekosten en eventuele omvormer.

De uiteindelijke kosten zijn echter afhankelijk van verschillende factoren, zoals installatiekosten, het gekozen merk, type batterij, hybride omvormers en de erkende installateur die je selecteert. Het is daarom aan te raden verschillende offertes te vergelijken voor de beste prijs!

3,5 dagen koelkast laten draaien

8 tot 10 wasbeurten doen

100 uur je laptop van stroom voorzien

+- 47 uur Televisie kijken

Wat kun je met 5 kWh?

Hiernaast kun je een inschatting zien van welke apparaten je voor welke tijd kunt gebruiken met een thuisbatterij met deze capaciteit. Om zeker te weten hoeveel kWh jij nodig hebt kun je onze specialisten raadplegen of deze pagina over capaciteit berekenen doornemen.

Wanneer is een 5 kWh thuisbatterij geschikt?

Een thuisbatterij van 5 kWh is een passende keuze als:

 • Je in een klein gezinshuis woont;
 • Je een laag energieverbruik hebt;
 • Er weinig grote energieverbruikende apparaten in huis zijn.

Of de 5 kWh capaciteit thuisbatterij daadwerkelijk geschikt is voor jouw situatie is voornamelijk afhankelijk van jouw zonnepanelen vermogen. Een algemene richtlijn is dat voor elke kilowattpiek (kWp) aan zonnepanelen ongeveer 1,5 kWh aan batterijcapaciteit nodig is.

In het geval van een thuisaccu van 5 kWh, is deze dus geschikt voor huishoudens met zonnepanelen met een vermogen tussen 3.000 en 3.500 Wp. Voor deze situatie is een 5 kWh batterij capaciteit geschikt en kan het alle overtollige zonne-energie opslaan.

Keuzemogelijkheden thuisaccu 5 kWh

Wanneer je op zoek gaat naar een thuisbatterij met een capaciteit van 5 kWh, kun je uit een groot aanbod kiezen. Elke thuisbatterij heeft zijn eigen kenmerken. Onderstaand zetten we de factoren voor je op een rijtje waar je de thuisaccu 5 kWh op kan filteren.

Merk

Allereerst is het merk van de thuisbatterij een belangrijke factor om te overwegen. Er zijn verschillende fabrikanten  en merken die thuisaccu's aanbieden, elk met hun eigen kenmerken en reputatie op het gebied van prestaties en betrouwbaarheid. Het is aan te raden om de verschillende merken te vergelijken en reviews te lezen voordat je een definitieve keuze maakt.

Type batterij

en andere belangrijke factor is het type batterij. Er zijn verschillende soorten thuisbatterijen beschikbaar, waaronder de lithium-ion thuisbatterijen, lood/zuur thuisbatterijen en zout-water thuisbatterijen.

 • Lithium-ion batterijen zijn populair vanwege hun hoge energiedichtheid, wat betekent dat ze veel energie kunnen opslaan in verhouding tot hun grootte en gewicht. Ze hebben ook over het algemeen een lange levensduur in vergelijking met andere batterij soorten.

 • Lood/zuur batterijen hebben een langere geschiedenis en staan bekend om hun betrouwbaarheid. Hoewel ze minder energiedichtheid hebben dan lithium-ion batterijen, zijn ze nog steeds geschikt voor bepaalde situaties, vooral voor diegene die een goedkopere thuisbatterij willen.

 • Zout-water batterijen staan bekend om hun milieuvriendelijkheid en veiligheid. Ze maken gebruik van waterige oplossingen van natrium, chloride en andere zouten als elektrolyt, waardoor ze minder schadelijke materialen bevatten in vergelijking met sommige andere thuisbatterijen.

Grootte en gewicht

De afmetingen en het gewicht van de thuisbatterij kunnen ook wisselen per thuisbatterij en zijn daardoor belangrijk om in overweging te nemen. Sommige 5 kWh thuisbatterijen hebben kleinere afmetingen en zijn lichter van gewicht dan andere. Afhankelijk van de beschikbare ruimte in huis kun je hier de juiste thuisbatterij op selecteren!

Garantie

Tot slot is garantie een belangrijke factor bij het kiezen van een thuisbatterij. De verschillende aanbieders stellen ieder hun eigen garantievoorwaarden. De dekking voor defecten en de duur van de garantie op de batterij kan daarmee variëren. Het daarom aan te raden om de garantievoorwaarden goed te vergelijken en de beste te selecteren.

Meer capaciteit nodig? Kies dan voor 10 kWh of 15 kWh.

Energieopslag kan best ingewikkeld zijn...

Overweeg jij een thuisbatterij voor jouw woning, maar weet je niet zo goed wel merk en type aansluit bij jouw energiebehoeften of zonnepanelen installatie? 

Wij helpen je graag. Klik op de oranje knop en aan de hand van de ingevulde vragen ontvang je binnen 24 uur vrijblijvend en GRATIS advies voor jouw ideale accu set-up!

Voor- en nadelen van een 5 kWh batterij

De 5 kWh thuisbatterij heeft net als elke andere thuisbatterij capaciteit zowel voordelen als nadelen. Onderstaand zetten we deze voor je op een rijtje, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken of zo'n thuisbatterij capaciteit een geschikte keuze is voor jou!

Voordelen thuisbatterij van 5 kWh

 • Betaalbaar, in vergelijking met thuisbatterijen met een grotere opslagcapaciteit is de 5 kWh variant over het algemeen betaalbaarder.
 • Licht gewicht, dankzij zijn beperkte capaciteit heeft de 5 kWh thuisbatterij een lichter gewicht, wat de installatie makkelijker maakt.
 • Klein formaat, het compacte formaat van de 5 kWh thuisbatterij maakt de thuisbatterij geschikt voor huizen met beperkte ruimte.
 • Veel aanbod, vanwege de populariteit van deze capaciteit zijn er veel merken en modellen beschikbaar. Je hebt hierdoor ruim de keuze.

Nadelen thuisbatterij van 5 kWh

 • Capaciteit is vrij beperkt, voor huishoudens met een hoger energieverbruik of veel grootgebruikers van elektrische apparaten is de 5 kWh thuisbatterij niet geschikt.
 • Niet geschikt voor grote gezinnen, voor gezinnen bestaande uit meerdere personen, is 5 kWh capaciteit te beperkt. Een grotere capaciteit is nodig om aan de energieopslag te voldoen.
 • Kan snel leeg raken, tijdens periodes van veel energieverbruik kan de energieopslag van 5 kWh snel leeg raken. Wanneer alle opgewekte stroom verbruikt is dien je weer energie van het elektriciteitsnet te kopen.
 • Je raakt niet volledig onafhankelijk van het stroomnet, hoewel de thuisbatterij bijdraagt aan zelfvoorzienendheid, kan de beperkte capaciteit er niet voor zorgen dat je volledig onafhankelijk raakt van het reguliere stroomnet.

Ontvang advies voor de juiste thuisaccu

Wil je weten welke thuisbatterij capaciteit het beste aansluit op jouw behoeften? Thuisbatterij Nederland staat klaar om je te helpen. Met behulp van het onderstaande formulier kun je eenvoudig en geheel vrijblijvend offertes aanvragen van maar liefst 4 installateurs bij jou in de buurt

Dit biedt niet alleen de mogelijkheid om de beste prijs te vinden, maar ook om al je vragen te stellen. Op deze manier kun je er zeker van zijn dat je de perfecte thuisaccu krijgt voor jouw specifieke situatie!


Voor wie is een thuisbatterij van 5 kwh geschikt?

Een thuisbatterij van 5 kwh is geschikt voor een klein gezin die een laag eigen verbruik hebben en hun opgewekte energie graag willen opslaan voor later gebruik.

Wat is de terugverdientijd van een thuisbatterij met 5 Kilowattuur?

De terugverdientijd van een thuisbatterij in gunstige gevallen is 7 jaar maar kan bij andere omstandigheden ook 10 jaar bedragen. Onze specialisten kijken wat het gunstigste scenario is voor jouw woning.

Kan ik de thuisbatterij zelf installeren?

Je kunt er voor kiezen om een thuisbatterij zelf te installeren, maar het is aan te raden een thuisbatterij te laten plaatsen door een erkend installateur. Zo weet je zeker dat de thuisbatterij goed aangesloten wordt, en behoud je garantie.

Is er een subsidie voor thuisbatterijen van 5 kilowattuur?

Op dit moment is er geen subsidie voor thuisbatterijen.

Over de auteur Jerry van Es

Al jarenlang ben ik gepassioneerd over duurzame energie en geloof ik in de kracht van thuisbatterijen en andere groene oplossingen. Mijn achtergrond als ondernemer heeft mij doen besluiten om Nederland verder te helpen om minder afhankelijk te worden van het elektriciteitsnet. Mijn motto? "Energie van Vandaag - Comfort voor Morgen"

Wat anderen over ons zeggen:

Fleur uit Haarlem

J. Gommers uit Assen

Thom IJben uit Hoorn

Mevr. Lievers uit Best

>