fbpx

Een Thuisbatterij iets voor jou?

Ontdek binnen 1 minuut of een Thuisbatterij interessant kan zijn voor jou met onze gratis check!

Gratis & Vrijblijvend

  • Home
  • /
  • IP klasse thuisaccu: alle betekenissen uitgelegd
Jerry van Es
Gepubliceerd op: december 13, 2023

Alle elektronische apparatuur krijgt een waarde mee in hoeverre deze beschermt is tegen externe invloeden zoals stof en water. Dit wordt een IP rating of klasse genoemd. Ook thuisaccu’s krijgen een IP-klasse toegewezen. Welke dit zijn en wat deze betekenen leggen wij vandaag uit in een handig overzicht.

Wat is een IP-klasse voor thuisaccu’s?

De IP-klasse voor thuisaccu’s is een internationaal erkende codering om te bepalen in welke mate een thuisaccu bescherming biedt aan stof en water. De meest voorkomende IP ratings voor accu’s zijn IP55, IP65 en IP66.

IP55

IP55 betekent dat een batterij stofbestendig is en spuitwaterdicht is. Spuitwaterdicht betekent dat de thuisbatterij bestand is tegen waterstralen (en dus ook tegen regen). De batterij zou, mits deze niet direct op de grond staat, buiten moeten kunnen staan. Houd er wel rekening mee dat deze ‘slechts’ stofbestendig is en dus niet geschikt is voor ruimtes met zeer veel stof.

IP65

Een andere veelvoorkomende IP keuring die we tegenkomen bij thuisbatterijen is IP65. Een batterij met deze rating biedt dezelfde bescherming tegen water als de IP55. Het verschil is dat IP65 volledig stofdicht is, in plaats van stofbestendig.

IP66

De betekenis van IP66 is drukwaterdicht en stofdicht. Drukwaterdicht, ook wel dompelwaterdicht genoemd, betekent dat je de thuisbatterij beschermd is tegen hoge volumes aan water. In theorie zou je de thuisbatterij kunnen onderdompelen. Uiteraard adviseren we het om dat niet opzettelijk te doen.

lithium thuisaccu

De thuisbatterijen van Huawei hebben een IP rating van IP66

Wat betekent dit in de praktijk?

Ondanks dat een thuisaccu volgens de maatstaven van de International Electrotechnical Commission (IEC) bestand is tegen bijvoorbeeld water, haal je de beste prestaties uit je installatie wanneer deze zich in een koele, dichte ruimte bevindt.

Extreme temperatuurwisselingen kunnen namelijk van invloed zijn op de prestaties en de levensduur van je thuisbatterij. Mocht je toch geen ruimte hebben in de woning, dan kun je zorgen dat wanneer de batterij buiten geplaatst wordt zo min mogelijk vatbaar is voor weersinvloeden. Meer hierover lees je in dit artikel over de waterdichtheid van thuisbatterijen.

IP rating thuisbatterij overzicht

We hebben een overzicht gemaakt van de meest voorkomende IP klassen die we bij thuisbatterijen tegenkomen. In ons overzicht van alle thuisbatterijen kun je ook filteren op specifieke IP waarden.

IP klasse

Eigenschappen

Geschikt voor buiten?

IP54

Stofbestendig en bestand tegen spatwater (10 liter per minuut)

X

IP55

Stofbestendig en spuitwaterdicht

IP65

Stofdicht en spuitwaterdicht

IP66

Stofdicht en waterbestendig

IP67

Stofdicht en dompeldicht

IP code

De IP-code wordt internationaal erkend. Deze is vastgelegd in de norm IEC 60529. De naam is een afkorting van de volledige naam: International Protection Rating. IP coderingen worden niet alleen voor thuisbatterijen gebruikt maar ook voor heel veel andere elektronische apparaten zoals lampen en televisies. Speciale buiten tv’s bijvoorbeeld, komen vaak met een IP55 rating.

Vergelijk via ThuisbatterijNederland

Zoals je kunt lezen is het aanschaffen van een thuisbatterij nog best ingewikkeld. Zorg dat je je goed laat adviseren door een erkende installateur of installatiebedrijf.

ThuisbatterijNederland werkt enkel samen met gecertificeerde installateurs. Doe je aanvraag en ontvang een vrijblijvende offerte van 4 verschillende partners. Hierbij kom je direct te weten wat de eventuele investering gaat kosten, hoeveel het oplevert en wanneer je deze hebt terugverdiend.

 Bronnen 


IP ratings. (z.d.-b).
https://www.iec.ch/ip-ratings

Wikipedia contributors. (2023b, oktober 22). IP code. Wikipedia.
https://en.wikipedia.org/wiki/IP_code

Insert Content Template or Symbol
Over de auteur Jerry van Es

Al jarenlang ben ik gepassioneerd over duurzame energie en geloof ik in de kracht van thuisbatterijen en andere groene oplossingen. Mijn achtergrond als ondernemer heeft mij doen besluiten om Nederland verder te helpen om minder afhankelijk te worden van het elektriciteitsnet. Mijn motto? "Energie van Vandaag - Comfort voor Morgen"

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Wat anderen over ons zeggen:

Fleur uit Haarlem

J. Gommers uit Assen

Thom IJben uit Hoorn

Mevr. Lievers uit Best

>