fbpx

Een Thuisbatterij iets voor jou?

Ontdek binnen 1 minuut of een Thuisbatterij interessant kan zijn voor jou met onze gratis check!

Gratis & Vrijblijvend

 • Home
 • /
 • Terugverdientijd thuisbatterij

Terugverdientijd thuisbatterij

Jerry van Es

Ben je geïnteresseerd in het gebruik van een thuisbatterij en vraag je je af wanneer dit een rendabele keuze wordt? Dan ben je hier aan het juiste adres! In dit artikel zullen we uitgebreid ingaan op de terugverdientijd van een thuisbatterij, we kijken naar de gemiddelde terugverdientijd, de factoren die deze beïnvloeden, en de beste manier om de terugverdientijd te berekenen.

Samenvatting

ThuisbatterijNederland.nl logo

Geen zin om alles te lezen? Hier vind je de belangrijkste informatie kort samengevat.

 • Momenteel duurt het gemiddeld 8 tot 9 jaar voordat je investering voor een thuisaccu is terugverdiend
 • In de toekomst kun je een batterij sneller terugverdienen dankzij het vervallen van de salderingsregeling
 • De exacte terugverdientijd berekenen kan alleen als we weten hoe jouw energieverbruik eruit ziet

💰🤑 ThuisbatterijNederland is een onafhankelijk collectief van installateurs door het hele land. Ontvang 4 op maat gemaakte offertes in je mailbox en bespaar tijd èn geld! 💰🤑 

>> Ja, ik wil vrijblijvend advies voor een thuisbatterij

Gemiddelde terugverdientijd thuisbatterij

De terugverdientijd van een thuisbatterij, oftewel de periode waarin de investeringskosten worden terugverdiend door de besparingen, ligt over het algemeen tussen de 7 en 10 jaar.

De tijd kan echter sterk verschillen per situatie. Het precieze moment waarop de terugverdientijd wordt bereikt, is sterk afhankelijk van verschillende factoren, zoals de totale kosten, je energiecontract, de lokale energietarieven en je jaarlijkse energieverbruik.

Zo zullen huishoudens met een hoger dagelijks energieverbruik bijvoorbeeld sneller profiteren van de investering in een thuisbatterij. In het geval van een laag energieverbruik kan de terugverdientijd oplopen tot wel 15 jaar. Weten waar jij aan toe bent? Onze specialisten checken het graag voor je.

thuisbatterij kWh

Hoe werkt een thuisbatterij?

Factoren die terugverdientijd beïnvloeden

De terugverdientijd van een thuisbatterij is een moeilijke berekening die wordt beïnvloed door verschillende factoren. Onderstaand lichten we de factoren aan je toe om je een vollediger beeld te geven.

Totale kosten van de thuisbatterij

Een van de belangrijkste factoren bij het bepalen van de terugverdientijd is de totale investering in de thuisbatterij. Over het algemeen geldt de regel: hoe hoger de aanschafkosten, des te langer het duurt om deze kosten terug te verdienen.


De uiteindelijke prijs van een thuisbatterij wordt bepaald door de capaciteit, het merk, de omvormer en het type batterij dat wordt gekozen. Zo zijn batterijen met een groter vermogen duurder dan batterijen met een lager vermogen.

Energiecontract

Het type energiecontract dat je hebt, beïnvloedt ook de terugverdientijd van een thuisbatterij. Wanneer je een hoog tarief per kilowattuur hebt, wordt het gebruik van zelf geproduceerde zonne-energie des te aantrekkelijker.


Door gebruik te maken van je thuisbatterij kun je tijdens piekuren overschakelen op opgeslagen zonne-energie, waardoor je minder energie hoeft te kopen van het elektriciteitsnet en uiteindelijk bespaart op je energiekosten.

Levensduur

De terugverdientijd wordt ook beïnvloed door de gemiddelde levensduur van de batterij. Wanneer een batterij een langere levensduur heeft, betekent dit dat je meer jaren kan profiteren van de voordelen ervan.


De initiële kosten van de batterij kunnen zich dus verspreiden over een grotere tijdsperiode, wat de jaarlijkse kosten verlaagt en de kans vergroot dat de besparingen op energiekosten uiteindelijk de aanschafkosten van de batterij overstijgen.

Energieopslag kan best ingewikkeld zijn...

Overweeg jij een thuisbatterij voor jouw woning, maar weet je niet zo goed wel merk en type aansluit bij jouw energiebehoeften of zonnepanelen installatie? 

Wij helpen je graag. Klik op de oranje knop en aan de hand van de ingevulde vragen ontvang je binnen 24 uur vrijblijvend en GRATIS advies voor jouw ideale accu set-up!

Terugverdientijd thuisbatterij berekenen

Je kunt de terugverdientijd thuisbatterij berekenen door de totale investeringskosten van de thuisbatterij te delen door de jaarlijkse besparing die de batterij oplevert. De formule is daarmee als volgt:
totale investeringskosten / jaarlijkse besparing = terugverdientijd thuisbatterij
 • De totale investeringskosten bestaan uit de aanschafkosten van de thuisbatterij, installatiekosten en eventuele bijkomende uitgaven voor bijvoorbeeld een omvormer.
 • De besparing per jaar bestaan uit de financiële voordelen die voortkomen uit het gebruik van de thuisbatterij, zoals de besparingen op het jaarlijkse energieverbruik

Voorbeeld:
Stel, de totale investeringskosten van jouw thuisbatterij bedragen €10.000, en de thuisbatterij levert jaarlijks een flinke besparing op van €800 op de energierekening. De huidige terugverdientijd zou dan als volgt worden berekend: €10.000/€800=12,5. Dit betekent dat het naar schatting 12,5 jaar zal duren om de volledige investering terug te verdienen met de jaarlijkse besparingen.

LET OP! Bovenstaande berekening is slechts een indicatie. De werkelijke terugverdientijd kan verschillen afhankelijk van verschillende factoren. Voor een nauwkeurige berekening van de terugverdientijd raden we sterk aan om een gesprek aan te gaan met een specialist op het gebied van thuisbatterijen.

thuisbatterij

Tips om terugverdientijd te verlagen

Wil je de terugverdientijd thuisbatterij nog verder verlagen? Dan dien je nog meer te besparen op de kosten van de thuisbatterij. Onderstaand zetten we een aantal tips voor je op een rijtje die je kunnen helpen!
 • Vergelijk aanbieders, voordat je een thuisbatterij aanschaft, is het belangrijk om verschillende leveranciers te vergelijken. Vergelijk hun prijzen, aanbod en reviews om de beste prijs-kwaliteit thuisbatterij te vinden. Uiteraard kun je dit doen via ThuisbatterijNederland.
 • Zelf installatie thuisbatterij, als je handig bent en bekend bent met elektrische installaties, kan je overwegen om de thuisbatterij zelf te installeren. Zo bespaar je op installatiekosten.
 • Overweeg tweedehands batterijen, gebruikte batterijen kunnen de aanschafkosten aanzienlijk verminderen. Zorg er wel voor dat ze nog goed van kwaliteit zijn.
 • Koop bij een lokale aanbieder, zo vermijd je hoge kilometerkosten van aanbieders die ver moeten rijden voor de installatie.

Hulp nodig met berekenen?

Als je wilt weten hoe snel je je investering in een thuisbatterij terugverdient, is het slim om hulp in te schakelen van een erkende installateur. Zij hebben de kennis en ervaring om precies voor jou te berekenen hoe lang het duurt voordat de kosten van de batterij zichzelf terugbetalen.

Een handige manier om meerdere prijsopgaven te ontvangen, is via ons formulier. Vul deze in en ontvang tot wel vier vrijblijvende offertes. Zo krijg je een goed beeld van de mogelijkheden en kun je om advies vragen!

 Bronnen 


Hoe werkt een thuisbatterij? (z.d.). Vereniging Eigen Huis. https://www.eigenhuis.nl/verduurzamen/maatregelen/zonne-energie/hoe-werkt-een-thuisbatterij

Wat is een thuisaccu en hoe werkt deze met zonnepanelen? | Essent. (z.d.). https://www.essent.nl/kennisbank/zonnepanelen/hoe-werken-zonnepanelen/thuisaccu

Veelgestelde vragen

Vanaf wanneer is een thuisbatterij rendabel?

Een thuisbatterij wordt rendabel nadat je de initiële investeringskosten hebt terugverdiend.

Welke soort thuisbatterij is het beste?

Het beste type thuisbatterij is over het algemeen de lithium-ionbatterij.

Hoe duur is een thuisbatterij?

De kosten van een thuisbatterij variëren, maar liggen gemiddeld tussen de €5.000 en €10.000.

Wanneer wordt een thuisbatterij interessant?

Een thuisbatterij wordt interessant zodra de salderingsregeling wordt afgebouwd.

Over de auteur Jerry van Es

Al jarenlang ben ik gepassioneerd over duurzame energie en geloof ik in de kracht van thuisbatterijen en andere groene oplossingen. Mijn achtergrond als ondernemer heeft mij doen besluiten om Nederland verder te helpen om minder afhankelijk te worden van het elektriciteitsnet. Mijn motto? "Energie van Vandaag - Comfort voor Morgen"

Wat anderen over ons zeggen:

Fleur uit Haarlem

J. Gommers uit Assen

Thom IJben uit Hoorn

Mevr. Lievers uit Best

>