fbpx

Een Thuisbatterij iets voor jou?

Ontdek binnen 1 minuut of een Thuisbatterij interessant kan zijn voor jou met onze gratis check!

Gratis & Vrijblijvend

  • Home
  • /
  • Hoe veilig is een thuisbatterij?
Jerry van Es
Gepubliceerd op: augustus 6, 2024

Op het internet is veel informatie te vinden over thuisbatterijen, onder ander over de vraag of ze al dan niet veilig zijn. Correcte informatie is belangrijk en daarom vertellen we je graag hoe (on)veilig een thuisbatterij is. 

Is een thuisbatterij veilig?

Ja, een thuisbatterij die gebruikt maakt van LFP-technologie is veilig, mits deze door een erkende installateur wordt geïnstalleerd. Wanneer je zelf de installatie verzorgt terwijl je hier niet gespecialiseerd in bent kan dit wel voor onveilige situaties zorgen.

Ook batterijen die nog gebruik maken van Lithium-ion technologie kunnen onveilig zijn. Deze batterijen worden veel gebruikt in auto's maar steeds minder vaak als thuisbatterij.

LFP batterijen

Wanneer een batterij beschadigd is, kan deze spontaan in de brand vliegen. Althans, dat is bij lithium-ion batterijen het geval. In de praktijk is de kans dat dit gebeurd extreem klein, maar zelfs dan is het geen fijn idee om zo een batterij in je huis te hebben staan.

Inmiddels zijn de meeste thuisbatterijen LFP-batterijen; deze zijn gebouwd met LiFePO4 cellen. Wanneer een batterij van dit type beschadigd raakt, er nog minder kans is op ontbranding. 

Sommige batterijen, zoals de Alpha ESS thuisbatterij, bevat ook nog eens een beveiliging op celniveau. Als een cel in batterij kapot zou gaan, schakelt de batterij zich automatisch uit zodat er geen gevaar kan ontstaan.

Tips voor extra veiligheid

Om te zorgen dat een thuisbatterij veilig is en blijft zijn er een aantal punten waar je aan moet voldoen. Door deze op te volgen vergroot je de veiligheid.d

Installatie door erkende installateur

Hoe makkelijk je ook denkt dat het kan zijn, je moet nooit zelf gaan rommelen met je elektrische aansluitingen. Een installatie dient altijd door een elektricien gedaan te worden, bij voorbaat een die ervaring heeft met thuisbatterijen. Erkende installateurs herken je aan het InstallQ keurmerk.

Zorg voor voldoende ventilatie

Een thuisbatterij is veilig, maar kan wel erg warm worden. Hier is op zich niets mis mee, aangezien ze zo ontwikkeld zijn dat ze tegen best extreme temperaturen bestand zijn. Het is echter wel belangrijk dat de hitte ook weer weg kan gaan. Zorg dan ook dat er voldoende ventilatie is en bouw niet een hele krappe behuizing (van hout).

Koop niet tweedehands

Bij het kopen van een thuisaccu wil je zo min mogelijk geld kwijt zijn. Je kunt best kiezen voor een goedkoper merk of model, maar ga niet voor een tweedehandse thuisbatterij. Je weet nooit of deze beschadigd is en wat er mee gebeurd is. 

Locatie

Hoe veilig een thuisbatterij ook kan zijn, plaats deze nooit in een vluchtroute. Deze tip wordt ook door de Nederlandse brandweer meegegeven. In het zeldzame geval dat de batterij toch zou ontbranden, kun je er niet langs wanneer deze in een vluchtroute is geplaatst.

Energieopslag kan best ingewikkeld zijn...

Overweeg jij een thuisbatterij voor jouw woning, maar weet je niet zo goed wel merk en type aansluit bij jouw energiebehoeften of zonnepanelen installatie? 

Wij helpen je graag. Klik op de oranje knop en ontdek binnen 1 minuut of een thuisbatterij voor jou interessant is. 

Dit is volledig vrijblijvend en GRATIS advies voor jouw ideale accu set-up!

Nieuwe technologieën zorgen ervoor dat thuisbatterijen steeds veiliger worden. Een voordeel van zo een nieuwe technologie is een Battery Management System (BMS). Een BMS bestaat uit verschillende sensoren, voor de temperatuur, maar ook overbelasting. Zodra het BMS merkt dat er iets mis is zal de batterij zichzelf uitschakelen.

Alle thuisbatterijen waar Thuisbatterij Nederland mee werkt beschikken over een modern Battery Management System.

Ook een thuisbatterij die veilig is? 

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden van een thuisbatterij in huis en vind je het belangrijk om te werken met een partij waarbij veiligheid op #1 staat? Dan zit je bij ons goed. Ons team bestaat uit verschillende specialisten en technici die al jaren in deze wereld actief zijn. 

Vraag vrijblijvend advies of een offerte aan en we kijken graag voor je wat mogelijk is!

Veelgestelde vragen

Is een thuisbatterij brandgevaarlijk?

Een thuisbatterij kan brandgevaarlijk zijn op het moment dat deze beschadigd is. Vooral li-ion thuisaccu's lopen risico op ontbranding als deze beschadigd zijn.

Waar kun je de thuisbatterij het best plaatsen?

De thuisbatterij dient geplaatst te worden op een plek waar deze voldoende kan ventileren en niet in de weg staat van mogelijke vluchtroutes.

Kun je een thuisaccu verzekeren?

Ja je kunt een thuisaccu verzekeren, als deze door een erkende installateur wordt geïnstalleerd op een veilige manier. Bij veel verzekeraars wordt de accu automatisch meeverzekerd in de woonverzekering.

 Bronnen 


Thuisbatterij - brandweer. (2024, 26 februari). Brandweer. https://www.brandweer.nl/onderwerpen/een-veilige-thuisbatterij/

Bakker, J. (2024, March 18). Een nieuwe thuisbatterij in huis plaatsen? Wees je bewust van de gevaren.
https://jeroen.nl/blog/thuisbatterij-tips-voor-het-veilig-plaatsen-in-huis

Insert Content Template or Symbol
Over de auteur Jerry van Es

Al jarenlang ben ik gepassioneerd over duurzame energie en geloof ik in de kracht van thuisbatterijen en andere groene oplossingen. Mijn achtergrond als ondernemer heeft mij doen besluiten om Nederland verder te helpen om minder afhankelijk te worden van het elektriciteitsnet. Mijn motto? "Energie van Vandaag - Comfort voor Morgen"

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Wat anderen over ons zeggen:

Fleur uit Haarlem

J. Gommers uit Assen

Thom IJben uit Hoorn

Mevr. Lievers uit Best

>