Wanneer je zonnepanelen op je dak hebt liggen, beschik je ook over een omvormer. Een omvormer zorgt er namelijk voor dat de gelijkstroom die door de zonnepanelen wordt opgewekt, wordt omgezet in wisselstroom en gebruikt kan worden in je woning. Inmiddels komen we steeds vaker hybride omvormers tegen op de markt. Wat betekent dit precies en wanneer heb je ze nodig?
Wat is een hybride omvormer?
Een hybride omvormer is een apparaat dat DC stroom om zet in wisselstroom en tegelijkertijd de elektriciteitsstromen tussen de zonnepanelen, thuisbatterij en het elektriciteitsnet beheert.
Simpel gezegd; een hybride omvormer werkt net als een normale (string)omvormer, maar kan tegelijkertijd ook aangesloten worden aan een thuisbatterij. Hybride omvormers combineren beide functionaliteiten in één apparaat. Het zet zonne-energie over in bruikbare stroom
Per 1-1-2027 zal de salderingsregeling komen te vervallen, waardoor het opslaan van zonne-energie een slimme investering wordt. Dit heeft ervoor gezorgd dat steeds meer Nederlanders een thuisbatterij kopen.
Om de batterij te laten werken is een hybride omvormer nodig. De meeste omvormers van voor het jaar 2022 zijn niet hybride. Deze mensen zullen bij de aanschaf van een batterij hun omvormer moeten vervangen, of voor een thuisbatterij kiezen met een ingebouwde omvormer.
Kies jij er voor om zonnepanelen te laten installeren zonder deze aan een batterij te koppelen? Ook dan is het verstandig om voor een hybride omvormer te kiezen. Op deze manier kun je er in de toekomst toch nog een batterij op aansluiten, zonder dat je de omvormer hoeft te vervangen.
Hoe werkt het?
Net als een 'normale' omvormer zorgt een hybride omvormer ervoor dat DC stroom wordt omgezet naar AC stroom. Hiermee kan het gebruikt worden voor alle elektrische apparaten in huis. Daarnaast beheert de hybride omvormer bij het beheren van de verschillende elektriciteitsstromen in huis.
Wanneer de zonnepanelen meer energie produceren dan je op dat moment nodig hebt, slaat de omvormer dit overschot op in de batterij. Zo wordt zonne-energie maximaal benut en opgeslagen voor later gebruik. Als de batterij vol is, kan de extra energie alsnog teruggeleverd worden aan het elektriciteitsnet.
Op momenten dat je meer stroom verbruikt dan je zonnepanelen leveren, haalt de hybride omvormer energie uit de thuisbatterij om je huis van stroom te voorzien. Hiermee wordt je minder afhankelijk van de energieleveranciers en het stroomnet. Daarnaast wordt je meer zelfvoorzienend.
Elke hybride omvormer heeft een bepaald vermogen. Dit vermogen bepaalt hoeveel stroomcapaciteit er per uur kan worden omgezet en dus hoe snel een thuisbatterij zich kan op- of ontladen. Een omvormer met een vermogen van 6 kW bijvoorbeeld is in staat om 6 kW per uur aan stroom om te vormen.
Voor 1-fase omvormers is 5 kW de meest voorkomende optie. Voor 3-fase omvormer werken wij veel met omvormers met een vermogen van 10 kW. Wanneer iemand een grotere aansluiting heeft dan 3x25, dan is een omvormer met een groter vermogen ook mogelijk.
Energie Management Systeem
Sommige omvormers hebben een ingebouwd Energy Management Systeem. Dit maakt slim energie beheer mogelijk en profiteer je optimaal van je opgewekte (overtollige) zonne-energie. Wanneer je over een dynamisch energie contract beschikt kan de batterij dankzij het EMS automatisch zichzelf opladen op momenten dat de stroomprijs laag is.
Wanneer de stroomprijs hoog is zal de batterij zichzelf ontladen of eventueel terugleveren aan het net. Een EMS is ook vereist om in aanmerking te komen voor btw teruggave. Hoewel de meeste omvormers standaard een EMS functionaliteit hebben ingebouwd, zijn er ook losse EMS systemen die los van de batterij en omvormer geplaatst worden.
UPS schakeling
Naast een EMS kan een hybride omvormer ook over een UPS functie beschikken. UPS staat voor Uninterruptible Power Supply. Hiermee kun je een beperkte hoeveelheid groepen koppelen aan de omvormer. Zodra de stroom uitvalt, zullen deze groepen automatisch overschakelen op de batterij. Hierdoor blijven de huishoudelijke apparaten gewoon werken.
Let op: een UPS is geen volwaardige noodstroomvoorziening. Je kunt hier slecht een gering aantal groepen op aansluiten. Daarnaast heeft het ook een groot nadeel en dat is wanneer je hier gebruik van maakt, de groepen die aangesloten zijn op de noodstroom, juist zullen uitvallen op het moment dat de hybride omvormer gaat updaten.
Wij adviseren zelf dan ook geen gebruik te maken van een UPS, ook als deze functie wordt aangeboden. In plaats daarvan is een noodstroom oplossing d.m.v. een externe gateway een beter alternatief. Sigenergy is een merk die dit aanbiedt en waar wij hele goede ervaringen mee hebben.
Energieopslag kan best ingewikkeld zijn...
Overweeg jij een thuisbatterij voor jouw woning, maar weet je niet zo goed wel merk en type aansluit bij jouw energiebehoeften of zonnepanelen installatie?
Wij helpen je graag. Klik op de oranje knop en ontdek binnen 1 minuut of een thuisbatterij voor jou interessant is.
Dit is volledig vrijblijvend en GRATIS advies voor jouw ideale accu set-up!
Wat kost een hybride omvormer?
Een gemiddelde hybride omvormer kost gemiddeld tussen de € 500,- en € 1750,-, afhankelijk van het vermogen en of het een 1-fase of 3-fase omvormer betreft. Ook kunnen de prijzen per merk verschillen.
Kosten 1-fase hybride omvormer
- Een gemiddelde 5 kW hybride omvormer kost bij ongeveer 500 euro.
Kosten 3-fase hybride omvormer
- Een gemiddelde 10 kW hybride omvormer kost ongeveer 1500 euro.
Een hybride omvormer is vaak iets duurder dan een standaard omvormer. Zeker wanneer deze over bijvoorbeeld een UPS functie beschikt. De kosten voor een normale stringomvormer liggen ongeveer 30% lager.
Top 3 merken Hybride omvormers
Omdat wij elke dag met zonnepanelen en thuisbatterijen bezig zijn, weten we inmiddels wel welke merken goed zijn en welke vooral niet aan te raden zijn. Hieronder een paar voorbeelden;
Solis S6: Deze hybride omvormer van Solis komt in veel verschillende varianten. Deze variant heeft een EMS functie, waardoor de batterij slim kan gaan handelen. De ambitie van Solis is om samen te kunnen werken met zoveel mogelijk verschillende merken. Wij bieden deze dan ook aan in combinatie met batterijen van Pylontech en Dyness.
SMA Sunny Boy Storage: Een merk dat al jaren bestaat. Het heeft even geduurd maar nu biedt SMA hybride omvormers aan in vermogens van 3.7 kW, 5 kW en 6 kW. Helaas zijn er op dit moment alleen maar 1-fase SMA hybride omvormers beschikbaar. De omvormers van de Duitse fabrikant zijn als een van de weinigen compatible met de thuisbatterijen van BYD.
Sigenergy: Ons favoriete merk. Zowel onze monteurs, klanten en verkopers zijn lovend over deze batterij met ingebouwde hybride omvormer. Bij Sigenergy krijg je niet alleen 10 jaar garantie op de batterij maar ook op de omvormer. Dat is indrukwekkend want Solis geeft bijvoorbeeld slechts 5 jaar garantie.
Advies nodig?
Ga jij binnenkort een thuisbatterij aanschaffen en wil je vooraf al weten welke hybride omvormer daar goed bij past? Onze adviseurs helpen je graag verder. Dit is volledig vrijblijvend natuurlijk. Wij verkopen geen losse omvormers.
Wij zijn een installatiebedrijf dat gespecialiseerd is in het installeren van zonnepanelen en thuisbatterijen. Als u hiermee geholpen wil worden kunt u via deze link een offerte opvragen.
Als u enkel een losse vraag heeft over een omvormer, dan kunt u een mail sturen naar ons algemene e-mailadres.
Veelgestelde vragen
Hybride omvormers bieden meerdere voordelen. Het grootste pluspunt is dat je geen losse omvormers nodig hebt voor de thuisbatterij en de zonnepanelen.
Nee, dan is dat niet nodig. Wanneer je in de toekomst echter wel je eigen energie gaat opslaan kun je het best direct daar rekening mee te houden door voor een hybride model te kiezen.
Dat hangt af van het vermogen. Een omvormer van 10 kW kan 10 kW per uur aan opgewekte stroom omvormen.
Dit is volledig afhankelijk van de opslagcapaciteit. De meeste particuliere systemen hebben een maximale opslagcapaciteit van 50 kWh.