fbpx

Een Thuisbatterij iets voor jou?

Ontdek binnen 1 minuut of een Thuisbatterij interessant kan zijn voor jou met onze gratis check!

Gratis & Vrijblijvend

 • Home
 • /
 • Thuisbatterij met ingebouwde omvormer

Thuisbatterij met ingebouwde omvormer

Jerry van Es

Je ziet het steeds vaker voorbij komen; een thuisbatterij met ingebouwde omvormer. Maar wat betekent dit precies en welke voordelen brengt het met zich mee? In dit artikel leggen we het je uit! We bespreken ook enkele populaire merken die thuisbatterijen met ingebouwde omvormers aanbieden, zodat je, als je geïnteresseerd bent, meteen weet waar je moet zoeken.

Samenvatting

ThuisbatterijNederland.nl logo

Geen zin om alles te lezen? Hier vind je de belangrijkste informatie kort samengevat.

 • Sessy en Bliq zijn de meest bekende merken, maar er zijn ook alternatieven
 • De kosten van een model waarbij de omvormer zit inbegrepen liggen iets hoger
 • De installatie van deze thuisaccu's is makkelijker

💰🤑 ThuisbatterijNederland is een onafhankelijk collectief van installateurs door het hele land. Ontvang 4 op maat gemaakte offertes in je mailbox en bespaar tijd èn geld! 💰🤑 

>> Ontdek hoe rendabel een thuisbatterij is in jouw situatie

Wat is een thuisbatterij met ingebouwde omvormer?

Een thuisbatterij met ingebouwde omvormer is een batterij waarbij het omzetten van gelijkspanning (DC) naar wisselspanning (AC) in de batterij zelf plaatsvindt, waardoor je geen aparte omvormer hoeft aan te sluiten.

Werking van een thuisbatterij met ingebouwde omvormer

De omvormer in een thuisbatterij speelt een belangrijke rol bij het omzetten van gelijkspanning (DC) naar wisselspanning (AC) voor gebruik in huis. Hoewel een ingebouwde omvormer in de thuisbatterij geïntegreerd zit, verandert er niets aan het proces ten opzichte van losse omvormers. Omvormers werken als volgt:

 1. Zonnepanelen produceren gelijkspanning (DC) wanneer ze zonlicht omzetten in elektriciteit.
 2. De gelijkspanning van de zonnepanelen wordt naar de thuisbatterij gestuurd voor opslag. Hierdoor kan de zonne-energie later gebruikt worden.
 3. De ingebouwde omvormer in de thuisbatterij neemt de gelijkspanning van de batterij en zet deze om in wisselspanning (AC). Dit is nodig omdat huishoudelijke apparaten en het elektriciteitsnet wisselspanning gebruiken voor hun werking.
 4. De omgezette wisselspanning kan nu veilig worden gebruikt door huishoudelijke apparaten en wordt geleverd aan het elektriciteitsnet indien nodig.

Energieopslag kan best ingewikkeld zijn...

Overweeg jij een thuisbatterij voor jouw woning, maar weet je niet zo goed wel merk en type aansluit bij jouw energiebehoeften of zonnepanelen installatie? 

Wij helpen je graag. Klik op de oranje knop en aan de hand van de ingevulde vragen ontvang je binnen 24 uur vrijblijvend en GRATIS advies voor jouw ideale accu set-up!

Voordelen en nadelen van een ingebouwde omvormer

Net als bij elke technologie zijn er zowel voordelen als nadelen verbonden aan ingebouwde omvormers. Voordat je dit soort thuisbatterij aanschaft, is het belangrijk om een goed begrip te hebben van beide aspecten.

Voordelen

 • Er is geen aparte omvormer meer nodig is in huis. Dit vermindert het aantal componenten dat je in huis moet plaatsen.
 • Doordat de omvormer al in de thuisbatterij is ingebouwd, is er minder kabelgeleiding nodig.
 • Thuisbatterijen met ingebouwde omvormers zijn brandveiliger, omdat er minder losse componenten zijn die potentiële risico's met zich meebrengen
 • Doordat de omvormer al in de thuisbatterij geïntegreerd is, is er minder installatiewerk nodig. Dit type thuisbatterij is daarmee makkelijker te installeren.

Nadelen

 • De kosten van thuisbatterijen met ingebouwde omvormers kunnen hoger zijn dan die van traditionele thuisbatterijen.

Welke merken bieden thuisbatterijen met ingebouwde omvormers?

Er zijn verschillende merken die thuisbatterijen aanbieden met geïntegreerde omvormers. Onderstaand zetten we de drie populairste merken voor je op een rijtje.

Enphase thuisbatterij

Enphase biedt de IQ Batterij 3T en 10T aan, de nieuwste generatie Enphase batterijen. Deze batterijen bevatten drie of twaalf IQ8X Enphase micro-omvormers, afhankelijk van het model. Dankzij de geïntegreerde IQ8X zijn er geen hybride omvormers of extra opslagomvormers nodig. De prijs varieert tussen €2.250 en €6.214.

Sigenergy thuisbatterij

De Sigenergy batterij is een alles-in-één pakket met een thuisbatterij en ingebouwde omvormer. Je kunt uit verschillende capaciteiten kiezen vanaf 5 kWh tot aan maximaal 48 kWh. De prijs begint bij €3.100 exclusief installatie.

Sessy thuisbatterij

Ook Sessy biedt een alles-in-één energieopslagsysteem waarbij geen extra omvormer nodig is. Hun batterijmodules zijn beschikbaar in 5 kWh en kunnen modulair worden uitgebreid. Hierdoor kan het systeem eenvoudig meegroeien. De prijs voor een module is €2.899.


Een grote concurrent van Sessy is Bliq. Ook Bliq heeft een eigen slimme thuisbatterij met ingebouwde omvormer.

De juiste oplossing

Wil je weten of een model met of zonder ingebouwde omvormer het best past bij jouw situatie? Onze specialisten kijken graag met je mee. Door gebruik te maken van onze service ontvang je een op maat gemaakt voorstel van de installateur die het best past bij jouw wensen

Het invullen duurt minder dan 60 seconden en brengt geen verplichtingen met zich mee.

 Bronnen 


Van Lambalgen, D. (2024, 24 april). Micro-omvormers voor zonnepanelen | Energie Vanzelf. Energie Vanzelf.
https://www.energievanzelf.nl/micro-omvormer/

Technea - Specialist duurzame installatietechniek. (z.d.). Hybride omvormers Archieven. Technea.
https://www.technea.nl/product-categorie/leverancier-duurzame-installatietechniek/groothandel-zonnepanelen/hybride-omvormers/

Veelgestelde vragen

Wat zijn hybride omvormers?

Een hybride omvormer kan zowel gelijkstroom (DC) omzetten in wisselstroom (AC) als andersom. Dit is nodig voor het gebruik van een thuisbatterij.

Wat is een 'slimme thuisbatterij'?

Een slimme batterij communiceert met zowel je zonnepanelen als je energienetwerk, om de opgewekte zonne-energie optimaal te gebruiken. De meeste slimme thuisaccu's beschikken over een ingebouwde omvormer.

Is er een subsidie voor thuisbatterijen?

Er is geen specifieke subsidie voor thuisbatterijen, maar je kan wel BTW-teruggave aanvragen bij de aanschaf ervan.

Kan je een thuisbatterij ook gebruiken zonder zonnepanelen?

Ja, je kunt een thuisbatterij ook zonder zonnepanelen gebruiken. In dit geval kan de batterij energie inkopen tijdens goedkope uren en verbruiken tijdens dure uren, maar hiervoor is een dynamisch energiecontract vereist.

Hoe werkt een thuisbatterij met zonnepanelen?

Wanneer zonnepanelen stroom opwekken zal de overtollige energie opgeslagen worden in de batterij voor later gebruik. Dit kan je vervolgens gebruiken wanneer de zon niet schijnt.

Over de auteur Jerry van Es

Al jarenlang ben ik gepassioneerd over duurzame energie en geloof ik in de kracht van thuisbatterijen en andere groene oplossingen. Mijn achtergrond als ondernemer heeft mij doen besluiten om Nederland verder te helpen om minder afhankelijk te worden van het elektriciteitsnet. Mijn motto? "Energie van Vandaag - Comfort voor Morgen"

Wat anderen over ons zeggen:

Fleur uit Haarlem

J. Gommers uit Assen

Thom IJben uit Hoorn

Mevr. Lievers uit Best

>