fbpx

Een Thuisbatterij iets voor jou?

Ontdek binnen 1 minuut of een Thuisbatterij interessant kan zijn voor jou met onze gratis check!

Gratis & Vrijblijvend

  • Home
  • /
  • Lithium ion vs Lithium ijzerfosfaat (LiFePO4): het verschil + eigenschappen
Jerry van Es
Gepubliceerd op: februari 8, 2024

Wat veel consumenten niet weten is dat er 2 soorten lithium thuisaccu’s zijn: lithium-ion en lithium ijzerfosfaat. Wij gaan in op de verschillende eigenschappen. Zo vertellen we welke batterij beter scoort op welke eigenschap en wat de kosten zijn van de twee type lithium thuisbatterijen.

Wat is het verschil tussen een lithium-ion en een lithium ijzerfosfaat thuisbatterij?

Het verschil tussen een lithium-ion en een lithium ijzerfosfaat thuisbatterij zit hem in de materialen die gebruikt zijn. Ion batterijen maken gebruik van zware metalen zoals kobalt en nikkel, terwijl een ijzerfosfaat batterij gemaakt is van ijzer en fosfaat.

Daarnaast is een ijzerfosfaat batterij veiliger omdat deze tegen hogere temperaturen bestand is, gaat deze langer mee en kan deze een hogere hoeveelheid energie ontladen in een korte tijd. Deze voordelen zorgen er wel voor dat de ijzerfosfaat thuisaccu duurder is dan een lithium-ion batterij. Hieronder hebben we een duidelijk overzicht gemaakt van de verschillen tussen beide type thuisbatterijen.

Kenmerk

Lithium IJzerfosfaat batterij

Lithium Ion batterij

Veiligheid

Zeer veilig, bestand tegen hoge temperaturen en weinig risico op explosie

Minder stabiel, kan gevoelig zijn voor wisselende temperaturen

Levensduur

Lange levensduur, tot wel 10.000 cycli

Kortere levensduur, meestal tot 6.000 cycli

Onderhoud

Weinig tot geen onderhoud nodig

Kan periodiek onderhoud vereisen, maar bijna onderhoudsvrij

Gewicht en grootte

Compact en lichtgewicht

Groter en zwaarder

Ontladingsvermogen

Tot ongeveer 95% ontladingscapaciteit

Tussen de 50% en 70% ontladingscapaciteit

Milieuvriendelijkheid

Bevat geen kobalt of nikkel, milieuvriendelijk

Bevat kobalt en nikkel, schadelijk voor het milieu

Kosten

Hogere aanschafprijs

Lagere aanschafprijs

Energieopslag kan best ingewikkeld zijn...

Overweeg jij een thuisbatterij voor jouw woning, maar weet je niet zo goed wel merk en type aansluit bij jouw energiebehoeften of zonnepanelen installatie? 

Wij helpen je graag. Klik op de oranje knop en aan de hand van de ingevulde vragen ontvang je binnen 24 uur vrijblijvend en GRATIS advies voor jouw ideale accu set-up!

Welke thuisbatterij heb je nodig?

Hierboven hebben we duidelijk gemaakt dat een LiFePO4 accu beter scoort op veel vlakken. Als je niet wil inboeten aan kwaliteit, maar enkel het beste van het beste wil, dan is de ijzerfosfaat thuisbatterij zeer geschikt voor je huishouden. 

Er zijn echter genoeg situaties te bedenken waarin een lithium ion accu ruim voldoende is. En waarom zou je dan meer betalen dan nodig is?

Kort gezegd is een ijzerfosfaat accu vooral belangrijk voor huishoudens die veel opgeslagen energie tegelijkertijd willen gebruiken. Deze accu’s zijn namelijk in staat om tot wel 95% van de stroom te ontladen, terwijl dit bij een lithium ion thuisbatterij ‘slechts’ 70% is.

Om de benodigde capaciteit en vermogen te berekenen zijn verschillende formules beschikbaar. ThuisbatterijNederland helpt je graag met het berekenen van jouw energiebehoefte en opslagcapaciteit, zodat je de juiste batterij kunt kopen.

Maak de juiste keuze, betaal niet te veel!

We zien regelmatig dat verkopers de ijzerfosfaat accu’s aanraden. Dat is niet gek, het zijn veruit de beste accu’s. Het nadeel is dat de prijs ook stukken hoger is. Om te bepalen of je echt een ijzerfosfaat thuisbatterij nodig hebt of dat een goedkopere lithium ion thuisbatterij geschikt is kijken we graag met je mee.

Doe vrijblijvend je aanvraag via ThuisbatterijNederland en je ontvangt maximaal 4 offertes van onze erkende partners. Deze offertes worden speciaal op maat gemaakt op basis van jouw stroomverbruik en energiebehoefte. Deze service is helemaal gratis en helpt je met het besparen op en vergelijken van verschillende thuisbatterijen

Insert Content Template or Symbol
Over de auteur Jerry van Es

Al jarenlang ben ik gepassioneerd over duurzame energie en geloof ik in de kracht van thuisbatterijen en andere groene oplossingen. Mijn achtergrond als ondernemer heeft mij doen besluiten om Nederland verder te helpen om minder afhankelijk te worden van het elektriciteitsnet. Mijn motto? "Energie van Vandaag - Comfort voor Morgen"

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Wat anderen over ons zeggen:

Fleur uit Haarlem

J. Gommers uit Assen

Thom IJben uit Hoorn

Mevr. Lievers uit Best

>