fbpx

Een Thuisbatterij iets voor jou?

Ontdek binnen 1 minuut of een Thuisbatterij interessant kan zijn voor jou met onze gratis check!

Gratis & Vrijblijvend

  • Home
  • /
  • Solid State thuisbatterij

Solid State thuisbatterij

Jerry van Es

Ontwikkelingen in energieopslag gaan razendsnel. In eerste instantie werd solid state technologie vooral geopperd voor elektrische auto's maar we komen steeds vaker solid state thuisbatterijen tegen. In dit artikel gaan we dieper in op wat deze technologie inhoudt en of het een goede keuze is voor het opslaan van jouw (zonne-)energie.

Samenvatting

ThuisbatterijNederland.nl logo

Geen zin om alles te lezen? Hier vind je de belangrijkste informatie kort samengevat.

  • De kosten zijn hoger dan bij andere thuisbatterijen
  • De energiedichtheid van deze batterijen is zeer hoog
  • Er worden bijna geen Solid state batterijen gebruikt voor energieopslag in huis; de technologie is nog erg nieuw

💰🤑 ThuisbatterijNederland is een onafhankelijk collectief van installateurs door het hele land. Ontvang 4 op maat gemaakte offertes in je mailbox en bespaar tijd èn geld! 💰🤑 

>> Ja, ik wil vrijblijvend advies voor een thuisbatterij

Wat is een solid state thuisbatterij?

Een solid state thuisbatterij is een batterij voor het opslaan en hergebruiken van je overtollige stroom. Solid state batterijen maken gebruik van een vaste elektroyt in plaats van een vloeibare. Deze technologie staat bekend om zijn veiligheid en hoge energiedichtheid.

De Nederlandse startup LionVolt hoopt deze technologie schaalbaar in te zetten voor het opladen van elektrische auto's. Als dit werkt zou het een enorm groot effect hebben op de afstand die een auto op één lading kan afleggen.

solid state thuisbatterij

Bron: solidpowerbattery.com

Solid state accu - voordelen en nadelen

Zoals Johan Cruijff ooit al zei; ieder nadeel heeft zijn voordeel en vice versa. De belangrijkste voordelen en nadelen van Solid state batterijen hebben we hieronder voor je uitgelicht.

Voordelen

  • Veiligheid. Veiligheid en brandgevaar zijn altijd belangrijke gespreksonderwerpen geweest als het aankomt op batterijen. Regelmatig vatten auto's met een lithium ion accu spontaan brand. Dit is niet iets wat je in je huis wil laten gebeuren. Gelukkig zijn solid state thuisbatterijen extra veilig omdat het gebruik van vaste elektrolyten de kans op brand verkleint.
  • Hoge prestaties onder verschillende temperaturen. Dit type batterij is minder gevoelig voor extreme temperaturen. Nou moet ook eerlijk gezegd worden dat we in Nederland weinig te maken hebben met extreme temperaturen dus dit voordeel is minder van belang bij je overweging.
  • Hoge energiedichtheid. De energiedichtheid zegt wat over hoeveel ruimte je nodig hebt om een bepaalde hoeveelheid energie op te slaan. Hoe hoger e energiedichtheid hoe kleiner je de thuisbatterij kan maken. Dit is een groot pluspunt, zeker voor woningen waar weinig ruimte is voor het plaatsen van de batterij.

Nadelen

  • Onzeker. De ontwikkeling van solid state batterijen is nog dusdanig nieuw dat er ook veel onzekerheden aan zitten. Langzaamaan beginnen vooral relatief kleine en onbekende productenten (thuis)batterijen met solid state technologie de markt te betreden. Hoe goed de prestaties in de praktijk blijven is nog even afwachten. Uiteraard houden we de ontwikkelingen in de gaten en zullen we deze pagina continu updaten.

Verschil met lithium ion en LFP accu 's

Het is logisch om een vergelijking te maken met andere soorten thuisaccu's zoals lithium ion en LFP modellen. In deze tabel hieronder laten we de belangrijkste verschillen zien. Mocht je hier nog vragen over hebben neem dan gerust contact op met Thuisbatterij Nederland.

Kenmerk

Solid state

Lithium ion

Lithium Ijzerfosfaat (LFP)

Elektrolyt

Vast

Vloeibaar

Vloebaar

Veiligheid

Zeer veilig

Gemiddeld

Erg veilig

Energiedichtheid

Hoog

Gemiddeld

Onder gemiddeld

Laadcycli

+- 1.000

+- 6.000

+- 6.000

Energieopslag kan best ingewikkeld zijn...

Overweeg jij een thuisbatterij voor jouw woning, maar weet je niet zo goed wel merk en type aansluit bij jouw energiebehoeften of zonnepanelen installatie? 

Wij helpen je graag. Klik op de oranje knop en aan de hand van de ingevulde vragen ontvang je binnen 24 uur vrijblijvend en GRATIS advies voor jouw ideale accu set-up!

Solid state alternatief

Veiligheid is voor de meeste consumenten die geïnteresseerd zijn in in een solid state thuisaccu het belangrijkste pluspunt. Als dit voor jou ook zo is dan is de zoutwater batterij het beste alternatief. Zoutwater thuisbatterijen zijn namelijk zeer veilig en daarnaast ook nog eens milieuvriendelijk.

Houdt er wel rekening mee dat een zoutwater batterij minder snel kan ontladen en opladen dan zowel solid state- als lithium batterijen.

Solid state thuisbatterij in Nederland?

Naast de ENWALL zijn er, zover bij ons bekend, geen betrouwbaar aanbod van solid state accu's in Nederland. . Dit hoeft echter niet lang te duren aangezien er momenteel veel onderzoek en ontwikkelingen gaande zijn. Momenteel bieden wij dus nog geen solid state accu's aan.

Wil je toch beginnen met heet opslaan van energie en tegelijkertijd besparen op je energiekosten? Dan matchen we jou graag met een van onze partners.

Laat je wensen achter op ons formulier zodat we je kunnen matchen met de partner die hier het best op aansluit!

 Bronnen 


Bright. (2023, 11 september). elektrische auto sneller opladen vaste stof batterij accu solid state. bright.nl.
https://www.bright.nl/nieuws/1149338/elektrische-auto-sneller-opladen-vaste-stof-batterij-accu-solid-state.html

IndustrieVandaag. (2024, 5 april). Wordt een elektrische auto met 2.000 kilometer actieradius binnenkort werkelijkheid? Industrievandaag.
https://industrievandaag.nl/solid-state-batterij-2000-actieradius/

Veelgestelde vragen

Waarom zijn solid state batterijen veiliger?

Ze gebruiken vaste elektrolyten, waardoor het risico op lekkage en brand aanzienlijk verminderd wordt.

Wat zijn de kosten van een solid state thuisbatterij?

Omdat er nog bijna geen aanbod is, is het moeilijk te zeggen hoe de kosten zich verhouden t.o.v. andere merken en modellen.

Wat is de levensduur van een solid state batterij?

Fabrikanten van sommige modellen garanderen tot wel 500.000 laadcycli. Dit is ongeveer honderd keer meer dan bestaande technologieën.

Over de auteur Jerry van Es

Al jarenlang ben ik gepassioneerd over duurzame energie en geloof ik in de kracht van thuisbatterijen en andere groene oplossingen. Mijn achtergrond als ondernemer heeft mij doen besluiten om Nederland verder te helpen om minder afhankelijk te worden van het elektriciteitsnet. Mijn motto? "Energie van Vandaag - Comfort voor Morgen"

Wat anderen over ons zeggen:

Fleur uit Haarlem

J. Gommers uit Assen

Thom IJben uit Hoorn

Mevr. Lievers uit Best

>