fbpx

Een Thuisbatterij iets voor jou?

Ontdek binnen 1 minuut of een Thuisbatterij interessant kan zijn voor jou met onze gratis check!

Gratis & Vrijblijvend

 • Home
 • /
 • Zoutwater thuisbatterij

Zoutwater thuisbatterij

Jerry van Es

Ben je op zoek naar een thuisbatterij en benieuwd of de zoutwater thuisbatterij een geschikte optie is? Dan ben je aan het juiste adres. In dit artikel vertellen we je alles over de zoutwater accu, wat het is, de voordelen en nadelen, de kosten en eventuele alternatieven. Zo weet je zeker of dit type thuisbatterij aan jouw wensen voldoet!

Dit artikel is voor het laatst geüpdate op 3 juli 2024

Samenvatting

ThuisbatterijNederland.nl logo

Geen zin om alles te lezen? Hier vind je de belangrijkste informatie kort samengevat.

 • Een zoutwaterbatterij vereist weinig onderhoud
 • Zoutwateraccu's zijn relatief goedkoop
 • Dit type batterij kan een minder grote hoeveelheid tegelijkertijd ontladen

💰🤑 ThuisbatterijNederland is een onafhankelijk collectief van installateurs door het hele land. Ontvang 4 op maat gemaakte offertes in je mailbox en bespaar tijd èn geld! 💰🤑 

>> Ja, ik wil vrijblijvend advies voor een thuisbatterij

Wat is een zoutwater thuisbatterij?

Een zoutwater thuisbatterij is een batterij die bestaat uit een krat dat gevuld is met een mengsel van zowel zout als zoet water. De thuisbatterij slaat overtollige energie op, om deze te gebruiken op momenten dat het nodig is.

De reactie van het zoete en zoute water zorgt ervoor dat er energie kan worden opgeslagen en worden vrijgegeven. Een zoutwaterbatterij heeft weinig onderhoud nodig en gaat lang mee, meestal zo'n 20 jaar. Naast deze zoutwaterbatterij zijn er ook andere soorten thuisbatterijen. De Lithium Ion- en lithium ijzerfosfaat accu's zijn het meest populair.

Een thuisaccu zorgt ervoor dat je minder afhankelijk bent van het reguliere elektriciteitsnet, optimaal gebruik maakt van je eigen duurzame stroom, en bespaart op je energierekening. Een van de meest bekende zoutwater batterijen is die van Greenrock. Deze wordt vaak gebruikt bij mensen die off-grid willen leven.

Voordelen en nadelen zoutwater accu

Zoutwaterbatterijen hebben zeker hun voordelen, maar er zijn ook enkele nadelen waar je rekening mee moet houden. Dit zijn de belangrijkste plus- en minpunten.

Voordelen:

 • Milieuvriendelijk. Zoutwater batterijen behoren tot de meest milieuvriendelijke thuisbatterijen, omdat ze geen zware metalen, giftige chemicaliën of anorganische oplosmiddelen bevatten.
 • Veiligheid. Zoutwaterbatterijen hebben een zeer laag risico op brand of explosies.
 • Lange levensduur. Zoutwaterbatterijen gaan gemiddeld 20 jaar mee.
 • Bestand tegen extreme temperaturen. Ze presteren goed bij zowel hoge als lage temperaturen.
 • Onderhoudsarm. Een zourtwaterbatterij vereist weinig onderhoud.

Nadelen:

 • Lage energiedichtheid. Hierdoor zijn zoutwaterbatterijen meestal groter en zwaarder dan andere batterijtypes.
 • Minder bestand tegen hoge stroompieken. In vergelijking met sommige andere thuisbatterijen kunnen zoutwaterbatterijen moeite hebben met het leveren van hoge piekstromen.

Wat kost een zoutwaterbatterij?

De kosten van een zoutwater thuisbatterij variëren tussen de €1.500 en €3.000. De exacte prijs is echter afhankelijk van verschillende factoren, zoals de capaciteit, de specifieke uitvoering en het merk.

Batterijen met een grotere capaciteit zijn over het algemeen duurder dan kleinere batterijen. Daarnaast vragen bekende merken met een goede reputatie en betrouwbare prestaties vaker een hogere prijs in vergelijking met nieuwere, minder bekende merken.

De prijs van een zoutwater batterij ligt lager dan andere soorten thuisaccu's. Hier staat wel tegenover dat die soorten een hogere piekstroom aankunnen. Voor een tiny house of kleine camper heb je aan een zoutwaterbatterij meestal genoeg.

Huishouden

Gem. Verbruik per jaar

Benodigde capaciteit 

Kosten (incl. installatie)

1-2 personen

2.500 kWh

6 kWh

+/- €4.000

3-4 personen

3.500 kWh

8 kWh

+/- €8.000

5-6 personen

4.500 kWh

10 kWh

+/- €10.000

Energieopslag kan best ingewikkeld zijn...

Overweeg jij een thuisbatterij voor jouw woning, maar weet je niet zo goed wel merk en type aansluit bij jouw energiebehoeften of zonnepanelen installatie? 

Wij helpen je graag. Klik op de oranje knop en ontdek binnen 1 minuut of een thuisbatterij voor jou interessant is. 

Dit is volledig vrijblijvend en GRATIS advies voor jouw ideale accu set-up!

Alternatieven zoutwaterbatterij

Hoewel zoutwaterbatterijen zeker aantrekkelijk kunnen zijn, zijn er ook andere opties beschikbaar die mogelijk beter aansluiten bij jouw specifieke behoeften. Onderstaand zetten we enkele alternatieven voor thuisbatterijen voor je op een rijtje.

Lithium-ion thuisbatterij

lithium thuisaccu

Lithium-ion thuisbatterijen zijn momenteel erg populair vanwege hun prestaties tijdens piekbelastingen. Ze hebben een redelijk lange levensduur en zijn licht van gewicht.

Maar, de lithium ionbatterij bevat schaarse grondstoffen zoals nikkel, kobalt, lithium en mangaan, wat het tot een minder milieuvriendelijke optie maakt. Ze zijn ook duurder en minder brandveilig dan sommige alternatieven. Ook een lithium ion accu heeft plus- en minpunten.

Voordelen:

 • Hoog aantal laadcycli: een lithium-ionbatterij kan vele laad- en ontlaadcycli doorstaan, waardoor ze lang meegaan.
 • Uitstekende piekbelastingprestaties: ze presteren goed bij hoge stroomvraag.
 • Lichtgewicht: lithium-ion batterijen hebben een hoge energiedichtheid en zijn daardoor relatief licht.
 • Amper onderhoud nodig: een lithium ion accu vereist weinig tot geen onderhoud.

Nadelen:

 • Hoge kosten: een lithium ionbatterij is over het algemeen duurder dan veel andere opties.
 • Minder brandveilig: in vergelijking met zoutwaterbatterijen en sommige andere thuisbatterijen zijn lithium-ion batterijen minder brandveilig.
 • Schaarse grondstoffen: de productie van lithium-ion batterijen

Lithium ijzerfosfaat thuisbatterij

enphase IQ thuisbatterij

Lithium ijzerfosfaat batterijen, ook wel bekend als LiFePO4-batterijen, zijn een veilig en milieuvriendelijke vorm van thuisbatterijen. Ze kunnen meer stroom opslaan in een kleiner formaat en zijn gemaakt van milieuvriendelijke materialen zoals fosfaat, ijzer en lithium, die zelfs hergebruikt kunnen worden.

Deze batterijen kunnen volledig ontladen worden, wat betekent dat ze veel hernieuwbare (zonne-)energie kunnen leveren voordat je ze weer moet opladen.

Voordelen:

 • Veiligheid: LiFePO4 batterijen hebben amper risico op explosies bij overlading, oververhitting, kortsluiting of beschadiging.
 • Hoge energiedichtheid: ze kunnen meer opgewekte zonne-energie opslaan in een kleiner volume, waardoor ze compacter en lichter zijn dan andere soorten batterijen.
 • Milieuvriendelijk: de materialen in LiFePO4-batterijen zijn niet giftige stoffen en daarmee niet schadelijk voor het milieu.
 • Diep ontladen: ze kunnen tot wel 95% worden ontladen, waardoor ze ideaal zijn voor situaties waarin er langdurig veel energie nodig is.

Nadelen:

 • Dure aanschafprijs: de aanschafkosten voor LiFePO4 batterijen zijn hoger dan voor de andere opties.

Loodzuur thuisbatterij

voorbeeld loodzuur accu

LET OP: Dit type batterij loopt erg achter vergeleken met de huidige technologieën en worden niet aangeraden.

Loodzuur thuisbatterijen zijn een van de oudste uitvoeringen van thuisbatterijen en bestaan uit lood, zwavelzuur en water. Ze zijn betrouwbaar door vele jaren gebruik en zijn over het algemeen de meest betaalbare optie voor thuisbatterijen. Wel hebben ze enkele beperkingen om in gedachten te houden.

Voordelen:

 • Lage kosten: loodzuur batterijen zijn over het algemeen de meest betaalbare thuisbatterijen, wat ze aantrekkelijk maakt voor mensen met een beperkt budget.
 • Beschikbaarheid: ze zijn veel verkrijgbaar en hebben een lange geschiedenis van betrouwbaar gebruik.

Nadelen:

 • Groot en zware batterij: loodzuur batterijen zijn groter en zwaarder dan lithium-ion batterijen, wat betekent dat je voldoende ruimte nodig hebt voor installatie.
 • Kortere levensduur: in vergelijking met lithium-ion batterijen hebben loodzuur batterijen een kortere levensduur.
 • Minder diep ontladen: in vergelijking met lithium-ion batterijen kunnen ze minder diep worden ontladen voordat ze beschadigd raken.

Zoutwater accu kopen

Als je geïnteresseerd bent in het aanschaffen van een zoutwaterbatterij, is het verstandig om verschillende aanbieders en offertes te vergelijken. ThuisBatterij Nederland helpt je hiermee! 

Doe je via ons een aanvraag? Dan weet je zeker dat je advies krijgt van een erkende installateur. Zo weet je zeker dat je de beste zoutwaterbatterij vindt voor jouw situatie.

Vul ons formulier in en ontvang tot wel 4 vrijblijvende offertes van geschikte aanbieders bij jou uit de buurt. Service en kwaliteit gaan bij ons hand in hand.

 Bronnen 


Bakels, K. (z.d.). GreenRock Zoutwater Batterij | Veilig én duurzaam. Grijs naar groen. https://grijsnaargroen.nl/energieopslag-greenrock-zoutwaterbatterij

Coomans, P. (z.d.). Zoutwater thuisbatterij - Green House Solutions - jouw partner in hernieuwbare energie. Green House Solutions. https://www.greenhousesolutions.be/particulier/thuisbatterij/zoutwater-thuisbatterij/

Veelgestelde vragen

Hoe lang gaat een zoutwaterbatterij mee?

Een zoutwaterbatterij gaat tot wel 20 jaar mee. Gedurende deze periode behoudt de batterij zijn prestaties.

Krijg je subsidie op een zoutwater thuisaccu?

Nee, momenteel niet. Wel overweegt de overheid om in de toekomst, met het vervallen van de salderingsregeling voor thuisbatterijen, een subsidie door te voeren.

Welke capaciteit thuisbatterij heb ik nodig?

Het wordt aanbevolen om een thuisbatterij met een capaciteit van 1,5 kWh per kWp aan zonnepanelen aan te schaffen.

Waar mag je een thuisbatterij plaatsen?

Een thuisbatterij kun je het beste plaatsen in een koele, droge ruimte waar voldoende ruimte beschikbaar is.

Kan je een thuisbatterij zelf installeren?

Het is mogelijk een thuisbatterij zelf te installeren, echter raden we aan dit door een erkende installateur te laten doen, zo ben je zeker van een juiste plaatsing en behoud je recht op garantie!

Over de auteur Jerry van Es

Al jarenlang ben ik gepassioneerd over duurzame energie en geloof ik in de kracht van thuisbatterijen en andere groene oplossingen. Mijn achtergrond als ondernemer heeft mij doen besluiten om Nederland verder te helpen om minder afhankelijk te worden van het elektriciteitsnet. Mijn motto? "Energie van Vandaag - Comfort voor Morgen"

Wat anderen over ons zeggen:

Fleur uit Haarlem

J. Gommers uit Assen

Thom IJben uit Hoorn

Mevr. Lievers uit Best

>