Een thuisbatterij zonder zonnepanelen, is dat rendabel? Veel verkopers van batterijen willen je graag een thuisbatterij verkopen, ook als je geen zonnepanelen bezit. Wij delen graag onze onafhankelijke mening hierover, zodat je een eerlijke en weloverwogen beslissing kan nemen.
Samenvatting
Geen zin om alles te lezen? Hier vind je de belangrijkste informatie kort samengevat.
- Een thuisbatterij zonder zonnepanelen kan interessant zijn, maar dit kan in de nabije toekomst veranderen afhankelijk van regelgeving en overheidsbeleid
- Om rendement te pakken met enkel een thuisbatterij en geen eigen zonne-energie is een dynamisch contract nodig
- Een accu in combinatie met panelen blijft altijd het meest rendabel
💰🤑 ThuisbatterijNederland is een onafhankelijk collectief van installateurs door het hele land. Ontdek in één minuut wat een thuisbatterij in jouw situatie kost èn oplevert! 💰🤑
Een thuisbatterij zonder zonnepanelen?
Een thuisbatterij zorgt er voor dat je energie kan opslaan en dat op een later moment kan gebruiken. De meeste mensen die een batterij geïnstalleerd hebben, beschikken ook over zonnepanelen. Het voordeel hiervan is dat je hiermee de overtollige zonne-energie die overdag wordt opgewekt, 's avonds wanneer je deze nodig hebt kunt gebruiken.
Toch kan een thuisbatterij nog steeds zijn functie vervullen wanneer je geen zonnepanelen bezit.
Dit komt omdat wij in Nederland de mogelijkheid hebben om energie terug te leveren aan het stroomnet. Hier krijg je een vergoeding voor.
Wanneer je energie voor duurder verkoopt dan dat je het zelf inkoopt, kan een thuisbatterij zonder zonnepanelen nog steeds interessant zijn.
Het in- en verkopen van stroom gaat automatisch dankzij de ingebouwde slimme software van de thuisbatterij. Dit wordt ook wel handelen op de onbalansmarkt of EPEX (Day ahead) markt genoemd.
Hoe werkt het?
In het geval van een thuisaccu zonder zonnepanelen houdt de software van de slimme thuisbatterij in de gaten wanneer de batterij energie moet opslaan (als de energie goedkoop is) en wanneer deze moet terugleveren (als de energie duur is). Sessy en de Nexus van Zonneplan zijn voorbeelden van een slimme thuisbatterij, maar ook merken als Enphase bieden deze optie inmiddels aan.
Iedereen die beschikt over een batterij met slimme aansturing en een dynamisch energiecontract kan dit doen. Door te profiteren van de prijsverschillen tussen goedkope stroom en duurdere stroom kun je best wel wat winst maken.
Er is echter een groot nadeel en dat is de onzekere toekomst...
We weten niet hoelang het nog mogelijk blijft om stroom terug te leveren aan het net. In 2027 komt de salderingsregeling waarschijnlijk te vervallen. Het is nog niet duidelijk of, en hoe rendabel energie terugleveren op dat moment gaat zijn.
Als het terugleveren niet meer kan of mag, dan heb je al een stuk minder profijt van je thuisbatterij, tenzij je al over zonnepanelen beschikt. De combinatie van een thuisbatterij met zonnepanelen blijft wel interessant, omdat je zelf groene stroom opwekt. Je hoeft dus minder energie in te kopen en je wordt minder afhankelijk van de stroomleveranciers.
Energieopslag kan best ingewikkeld zijn...
Overweeg jij een thuisbatterij voor jouw woning, maar weet je niet zo goed wel merk en type aansluit bij jouw energiebehoeften of zonnepanelen installatie?
Wij helpen je graag. Klik op de oranje knop en ontdek binnen 1 minuut of een thuisbatterij voor jou interessant is.
Dit is volledig vrijblijvend en GRATIS advies voor jouw ideale accu set-up!
Voor-en nadelen thuisbatterij zonder zonnepanelen
Voordelen
Nadelen
Dit vindt ThuisbatterijNederland
Ja, het klopt dat een thuisbatterij zonder zonnepanelen winstgevend en dus interessant kan zijn om te besparen op je energiekosten. Wij willen ons echter focussen op het bieden van toegevoegde waarde en langdurige oplossingen. De kans dat dat in deze situatie het geval is, lijkt klein. Er is nog veel onzekerheid over wat er de komende jaren gaan gebeuren.
Wees ervan bewust dat het mogelijk is dat je in de toekomst alsnog zonnepanelen nodig hebt om je batterij rendabel te houden.
Wij kijken altijd op basis van je verbruik wat je nodig hebt. Wil je weten welke thuisbatterij goed aansluit op jouw huishouden? Doe dan vrijblijvend onze thuisbatterij check en kom er in één minuut achter.
Veelgestelde vragen
Ja, om rendement te kunnen behalen is een contract met dynamische energietarieven een vereiste.
Het is wel mogelijk om je elektrische auto als batterij te laten fungeren, maar wij raden dit zelf niet aan. Lees hier meer erover: Elektrische auto als thuisbatterij
De huidige verwachting is dat deze begin 2017 komt te vervallen. Het kabinet moet hier nog een definitief oordeel over geven.
Bronnen
DLV Advies. (2023, 28 augustus). DLV advies.
https://www.dlvadvies.nl/nieuws/geld-verdienen-op-de-energie-onbalansmarkt/1910
Accuselect | Thuisbatterij met slimme aansturing. (z.d.). https://accuselect.nl/thuisbatterij/slimme-aansturing