fbpx

Een Thuisbatterij iets voor jou?

Ontdek binnen 1 minuut of een Thuisbatterij interessant kan zijn voor jou met onze gratis check!

Gratis & Vrijblijvend

  • Home
  • /
  • Handelen op de onbalansmarkt: wat is het en hoe kun jij profiteren?

Handelen op de onbalansmarkt: wat is het en hoe kun jij profiteren?

Jerry van Es

Het is een term die je steeds vaker voorbij ziet komen; handelen op de onbalansmarkt. Handelen op de onbalansmarkt zorgt ervoor dat je met behulp van een thuisbatterij veel geld kunt besparen en verdienen aan de wisselende energietarieven. In dit artikel leggen we uit wat de onbalansmarkt is, wat de voordelen zijn en hoe je zelf kunt handelen op basis van de veranderende energieprijzen.

Samenvatting

ThuisbatterijNederland.nl logo

Geen zin om alles te lezen? Hier vind je de belangrijkste informatie kort samengevat.

  • Handelen op de onbalansmarkt is iets anders dan handelen op de EPEX 
  • Een besparing van €1200 op jaarbasis is realistisch doorr te profiteren van onbalans
  • Het is niet met alle energieleveranciers mogelijk om mee te doen
  • Je hebt een thuisbatterij nodig met een Energie Management Systeem

💰🤑 ThuisbatterijNederland is een onafhankelijk collectief van installateurs door het hele land. Ontvang 4 op maat gemaakte offertes in je mailbox en bespaar tijd èn geld! 💰🤑 

>> Ontdek hoe rendabel een thuisbatterij is in jouw situatie

Wat is de onbalansmarkt?

De onbalansmarkt is een platform waar energieoverschotten en -tekorten worden verhandeld om het elektriciteitsnet in balans te houden. Energieleveranciers en producenten doen voorspellingen over hun energieverbruik en productie, maar deze kunnen afwijken door weersveranderingen en technische storingen.

Netbeheerders zoals TenneT, grijpen dan in om deze onbalans te corrigeren door real-time de tarieven aan te passen.

Hoe werkt handelen op de onbalansmarkt?

Om ook te kunnen handelen op deze markt heb je een thuisaccu nodig die beschikt over de juiste software. Deze software moet niet alleen live de energietarieven kunnen monitoren, maar moet ook nog op basis van deze informatie zijn laad- en ontlaad gedrag hierop aanpassen.

De software die dit mogelijk maakt wordt ook wel een Energie Management Systeem (EMS) genoemd. Dit systeem monitort continu de energieprijzen en slaat energie op wanneer de prijzen laag (goedkope stroom) zijn of zelfs negatief, en verkoopt de energie wanneer de prijzen hoog zijn.

Bepaalde slimme thuisbatterijen zoals die van Bliq en Zonneplan zijn essentieel voor dit proces, omdat ze automatisch reageren op prijsveranderingen en het stroomnet helpen balanceren.

Voorbeeld

Stel, je hebt een slimme thuisbatterij van 5 kW en een opslagcapaciteit van 10 kWh. Tussen oktober 2022 en september 2023 waren er 969 momenten waarin de prijs binnen een kwartier met wel €0,50 per kWh veranderde. Een slimme thuisbatterij kan die momenten benutten door automatisch opgewekte stroom op te slaan wanneer het goedkoop is, en weer te verkopen wanneer de prijs stijgt.

In totaal kan dit leiden tot een besparing van +- €1200 euro per jaar.

Energieopslag kan best ingewikkeld zijn...

Overweeg jij een thuisbatterij voor jouw woning, maar weet je niet zo goed wel merk en type aansluit bij jouw energiebehoeften of zonnepanelen installatie? 

Wij helpen je graag. Klik op de oranje knop en aan de hand van de ingevulde vragen ontvang je binnen 24 uur vrijblijvend en GRATIS advies voor jouw ideale accu set-up!

Voordelen van handelen op onbalansmarkt

Er zitten meerdere voordelen waarvan je kunt profiteren door te handelen op deze markt. Hieronder behandelen we de 2 grootste voordelen.

Voordelen

  • Geld (terug)verdienen - Het grootste voordeel van handelen op de onbalansmarkt is financieel. Huiseigenaren kunnen profiteren van prijsfluctuaties en een aanzienlijk rendement behalen op hun investering in een thuisbatterij. De vergoedingen kunnen aanzienlijk zijn, vooral wanneer er sprake is van grote schommelingen in vraag en aanbod.
  • Duurzaamheid - Daarnaast draagt handelen op de onbalansmarkt bij aan de stabiliteit van het elektriciteitsnet en bevordert het de integratie van hernieuwbare energiebronnen zoals zonne-energie en windenergie. Dit maakt het niet alleen een lucratieve, maar ook een duurzame keuze.

Let op! Handelen op de onbalansmarkt kan ook nadelen hebben! Je thuisbatterij zal sneller door zijn laadcycli heen gaan waardoor je dus een kortere levensduur hebt.

thuisbatterij kWh

Uitdagingen en aandachtspunten

Hoewel de voordelen groot zijn, zijn er ook uitdagingen verbonden aan het handelen op de onbalansmarkt. Technische kennis en ervaring zijn vereist om effectief te handelen, en er is behoefte aan duidelijke regelgeving en standaarden om eerlijkheid en transparantie te waarborgen.

Daarnaast kunnen de opbrengsten variëren door de inherent fluctuerende aard van de markt, wat soms tot inconsistente resultaten kan leiden. Dit betekent dat je de ene dag veel kunt verdienen, terwijl je de volgende dag minder winst maakt.

De  specialisten van Thuisbatterij Nederland hebben gelukkig de nodige kennis in huis en kunnen je precies vertellen welke thuisbatterij voor jou het meest rendabel is.

Dynamisch energiecontract (o.a. Frank Energie)

Thuisbatterijen in combinatie met dynamische energiecontracten zijn belangrijk voor het handelen op de onbalansmarkt omdat het flexibiliteit biedt in de tarieven die je betaalt voor energie. Op het moment dat je altijd hetzelfde bedrag zou betalen voor stroom, kun je ook niet profiteren van wisselende tarieven. Zonder dynamisch energiecontract heeft het dan ook geen zin om te handelen in stroom.

Frank Energie is een energieleverancier die vaak geschikt is voor het handelen op de onbalansmarkt, wat het een goede keuze maakt voor huiseigenaren die willen profiteren van deze mogelijkheden. Een andere uitstekende partij is SamSam.

Naast SamSam en Frank Energie zijn er niet veel andere energieleveranciers waarbij je als particulier kunt profiteren van wisselende tarieven op de onbalansmarkt.

EPEX markt

Naast de onbalansmarkt is er ook de EPEX markt (Day Ahead markt), waar energie een dag van tevoren wordt verhandeld. Dit biedt nog een extra mogelijkheid om in te spelen op prijsfluctuaties en je winst te maximaliseren.

Ook een thuisbatterij om te kunnen handelen op de onbalansmarkt?

Wij krijgen dagelijks mailtjes en telefoontjes van consumenten zoals jij. Consumenten die weten dat ze waarschijnlijk een thuisbatterij willen hebben, maar nog niet precies weten welk model en hoeveel capaciteit. Wanneer je bij ons een vrijblijvende aanvraag doet, en zo specifiek mogelijk aangeeft wat je situatie is, zullen wij jouw aanvraag doorzetten naar de partij die hier het best bij past.

Klik hier en ontvang direct gratis advies zodat je weet waar je aan toe bent!

Veelgestelde vragen

Heb ik een speciale accu nodig?

Ja, enkel batterijen met een ingebouwd EMS kunnen live handelen op veranderende tarieven. We spreken in dit geval ook wel van een slimme thuisbatterij.

Welke thuisbatterijen zijn geschikt?

Momenteel zijn er meer dan 6 verschillende thuisbatterijen waarmee je ook kunt profiteren van de onbalansmarkt. De 'Nexus' accu van Zonneplan, Planetpod en Bliq zijn het meest bekend.

Kunnen bedrijven ook hieraan meedoen?

Ja, ook bedrijven met een dynamisch contract kunnen hieraan meedoen. 

 Bronnen 


Horlings, J. (2024, 25 februari). Handelen op de onbalansmarkt - Nieuw verdienmodel voor een thuisaccu. Tweakers.
https://tweakers.net/reviews/11830/handelen-op-de-onbalansmarkt-nieuw-verdienmodel-voor-een-thuisaccu.html

DLV Advies. (2023, 28 augustus). DLV advies.
https://www.dlvadvies.nl/nieuws/geld-verdienen-op-de-energie-onbalansmarkt/1910

Over de auteur Jerry van Es

Al jarenlang ben ik gepassioneerd over duurzame energie en geloof ik in de kracht van thuisbatterijen en andere groene oplossingen. Mijn achtergrond als ondernemer heeft mij doen besluiten om Nederland verder te helpen om minder afhankelijk te worden van het elektriciteitsnet. Mijn motto? "Energie van Vandaag - Comfort voor Morgen"

Wat anderen over ons zeggen:

Fleur uit Haarlem

J. Gommers uit Assen

Thom IJben uit Hoorn

Mevr. Lievers uit Best

>